Ένα από τα ιδανικά φαγητά για τις κρύες ημέρες που διανύουμε είναι οι σούπες! Πολλά παιδιά βέβαια, δεν είναι και φανατικοί θαυμαστές αυτού του γεύματος όμως συνδυάζοντας διάφορα συστατικά μπορείτε να φτιάξετε ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα μπουν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν!
Το μυστικό για μια επιτυχημένη σούπα
Το μυστικό επιτυχίας, είναι ένας σπιτικός ζωμός. Σιγοβράζοντας για αρκετή ώρα κόκκαλα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί ή μοσχάρι, ανακατεμένα με μια χούφτα από χοντροκομμένα λαχανικά, όπως καρότα, κρεμμύδια, σέλινο, αλάτι και καρυκεύματα, θα έχετε έτοιμη τη βάση για μια θρεπτική και απόλυτα υγιεινή σπιτική σούπα. Ο ζωμός αυτός μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο ή την κατάψυξη για αρκετό καιρό.
Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας προτείνει 3 υπέροχες χειμωνιάτικες σούπες που είναι το ιδανικό φαγητό για να σερβίρετε στην οικογένειά σας όταν το κρύο είναι τσουχτερό ή όταν βρέχει.
Σούπα κολοκύθας με ρύζι
Υλικά:
1 κιλό κολοκύθα κίτρινη
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κ. κ. κάρι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μικρή, πράσινη πιπερίτσα, χωρίς τα σποράκια της, ψιλοκομμένη (καυτερή κατά προτίμηση)
750 ml-1 λίτρο ζωμό λαχανικών (+λίγο ακόμα ζωμό λαχανικών σε περίπτωση που χρειαστεί)
165 γρ ρύζι κατάλληλο για ριζότο (αρμπόριο ή και καρολίνα)
τα σπόρια της κολοκύθας, καθαρισμένα ή 2 κ.σ. έτοιμο κολοκυθόσπορο
1 κ. σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και αφαιρούμε τις ίνες και τα σπόρια από την «κοιλιά» της. Την κόβουμε σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μαζί με το κάρι και τα αφήνουμε να μαραθούν, σε χαμηλή φωτιά, για 15-20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
Ρίχνουμε και τους κύβους της κολοκύθας στο τηγάνι, μαζί με το σκόρδο, την πιπερίτσα και τα ανακατεύουμε καλά με τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε και τον ζωμό και 75 γρ ρύζι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, με σκεπασμένο το τηγάνι, για 25 λεπτά ή μέχρι να λιώσει σχεδόν η κολοκύθα. Στο μεταξύ βάζουμε νερό να βράσει σε μια άλλη κατσαρόλα και βράζουμε το υπόλοιπο ρύζι για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Το σουρώνουμε, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε στο σουρωτήρι. Ζεσταίνουμε τον φούρνο ή το γκριλ σε μεσαία θερμοκρασία και καβουρδίζουμε (ή τοστάρουμε), για 4-5 λεπτά, τους σπόρους της κολοκύθας ή τον έτοιμο κολοκυθόσπορο. Μόλις βράσει η κολοκύθα και το ρύζι, περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ ή την πολτοποιούμε με το πίμερ (ηλεκτρικό γουδοχέρι) μέσα στην κατσαρόλα.
Τη ζεσταίνουμε για λίγο και πάλι, προσθέτουμε το ρύζι που βράσαμε χωριστά, αλατοπιπερώνουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε τον επιπλέον ζωμό λαχανικών. Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή τον μαϊντανό και σερβίρουμε πασπαλίζοντας τη σούπα με τον καβουρδισμένο κολοκυθόσπορο.
Παντζαρόσουπα με φέτα
Υλικά:
3 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
500 γρ. παντζάρια καθαρισμένα
200 γρ. φέτα κομματιασμένη
3 ½ – 4 φλιτζάνια ζωμού κότας ή λαχανικών, έτοιμου ή σπιτικού
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Κόβετε ένα παντζάρι σε 2-3 χονδρές φέτες και τρίβετε τα υπόλοιπα στον τρίφτη. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Προσθέτετε τα παντζάρια, το ξίδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα 3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό και βράζετε για 30’-35’, μέχρι να μαλακώσει και το παντζάρι σε φέτες. Αφαιρείτε τις φέτες και τις φυλάτε για το γαρνίρισμα.Σε μικρό μπολ αναμειγνύετε το κορν φλάουρ με 1 κουταλιά της σούπας κρύο ζωμό και ανακατεύτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε το διαλυμένο κορν φλάουρ στη σούπα και δένετε σε χαμηλή φωτιά χτυπώντας με το σύρμα των αυγών. Φιλτράρετε τη σούπα. Ρίχνετε και τη φέτα, ανακατεύετε και μοιράζετε την παντζαρόσουπα σε βαθιά πιάτα. Γαρνίρετε με κυβάκια απ’ τις φέτες παντζαριού, κομματάκια ή τρίμμα φέτας και -αν θέλετε- λίγο μαϊντανό.
Μοσχάρι βραστό με πατάτες και καρότα
Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι κατάλληλο για βραστό (ποντίκι, ελιά) κομμένο σε μερίδες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα καρότα χονδροκομμένα
2-3 πατάτες χονδροκομμένες
3 κλωνάρια σέλινο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 ντομάτα σε φέτες
αλάτι,
πιπέρι
χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
Βράζετε 1 1/2 λίτρο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει αλάτι και ρίχνετε το κρέας. Το ξαφρίζετε καλά και όταν σταματήσει να βγάζει αφρό, προσθέτετε το λάδι, την ντομάτα και το κρεμμύδι. Βράζετε 35′. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα καρότα, τις πατάτες και το σέλινο ή το σέλερι και συνεχίζετε το βράσιμο για τουλάχιστον 30′ ακόμη, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει τελείως το μοσχαράκι και τα λαχανικά -αν χρειάζεται ενδιάμεσα συμπληρώνετε με λίγο νεράκι. Αλατοπιπερώνετε τη σούπα, ρίχνετε μπόλικο χυμό λεμονιού και τη σερβίρετε ζεστή.