Από τα ιατρικά… παράδοξα: Γιατροί βρήκαν έμβρυο στο συκώτι μιας 33χρονης!

Από τα ιατρικά... παράδοξα: Γιατροί βρήκαν έμβρυο στο συκώτι μιας 33χρονης!

Με το στόμα ανοιχτό άφησε τους διαδικτυακούς φίλους του γιατρός από τον Καναδά, όταν τους τόνισε ότι το τελευταίο πράγμα που περίμενε να δει όταν εξέτασε το συκώτι μιας ασθενούς ήταν ένα… μωρό.

Ο δρ. Μάικλ Νάρβεϊ από το Ινστιτούτο Ερευνών του Νοσοκομείου Παίδων της Μανιτόμπα ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok και στο οποίο αποκάλυψε την σπάνια αυτή περίπτωση έκτοπης κύησης.

«Πίστευα, ότι τα είχα δει όλα: Μία 33χρονη γυναίκα ήρθε μετά από 49 ημέρες από την τελευταία της περίοδο. Αυτό που βρήκαμε ήταν… ένα μωρό. Είχε έκτοπη κύηση και το έμβρυο κόλλησε στο συκώτι της. Έχουμε δει αρκετές φορές έκτοπη κύηση, αλλά όχι να προσκολλάται έμβρυο στο συκώτι. Ήταν η πρώτη μου περίπτωση», ανέφερε ο γιατρός.

@nicu_musingsWhere is this ectopic #pregnancy ⁉️Believe it or not! #doctor #baby #doctorsoftiktok #fypシ #foryoupage♬ original sound – Dr Michael Narvey

Η γυναίκα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να σώσουν της ζωή της, ωστόσο το μωρό δεν τα κατάφερε.

Αυτή η περίπτωση έκτοπης κύησης με το έμβρυο να προσκολλάται στο συκώτι είναι από τις πλέον σπάνιες, έχοντας καταγραφεί μόλις 14 στα ιατρικά χρονικά.

Τι είναι η έκτοπη κύηση

Η πιο συχνή θέση εντόπισης της εξωμητρίου εγκυμοσύνης είναι η σάλπιγγα (σαλπιγγική κύηση) σε ποσοστό περίπου 98%, ενώ πιο σπάνια μπορεί να είναι στις ωοθήκες, στην περιτοναϊκή κοιλότητα, στον τράχηλο της μήτρας και στο σημείο που ενώνεται η μήτρα με τη σάλπιγγα.

Πολύ σπάνια μπορεί να έχουμε την ταυτόχρονη ύπαρξη ενδομήτριας και εξωμήτριας κύησης, κατάσταση που καλείται ετερότοπη κύηση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης εμφανίζονται δύο έως τέσσερις εβδομάδες αφού η γυναίκα σταματάει να έχει περίοδο.

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι η ασυνήθιστη αιμορραγία από τον κόλπο.

Επειδή η σάλπιγγα δεν είναι κατασκευασμένη για εγκυμοσύνη, όταν το έμβρυο μεγαλώνει, αρχίζει να διατείνεται και να πιέζεται πέραν των δυνατοτήτων της με αποτέλεσμα συχνά να προκύπτει αιμορραγία. Αν μάλιστα η εγκυμοσύνη συνεχιστεί για αρκετό διάστημα, η σάλπιγγα θα εκραγεί, πράγμα που αποτελεί μία δυνητικά απειλητική κατάσταση για τη ζωή.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική κι αυτό γιατί μια καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη της έκτοπης κύησης. Κάθε γυναίκα με θετικό τεστ εγκυμοσύνης, πρέπει να απευθύνεται στο γυναικολόγο για να διαπιστωθεί αν η κύηση είναι ενδομήτρια ή μη.

Αντιμετώπιση

Τις περισσότερες φορές η θεραπεία είναι χειρουργική με λαπαροσκόπηση και αφαίρεση της σάλπιγγας.

Αν έχετε μία έκτοπη ή εξωμήτρια εγκυμοσύνη, ο γιατρός μπορεί να θέλει να σας χειρουργήσει αμέσως. Αν το έμβρυο είναι ακόμα μικρό και η σάλπιγγα δεν έχει υποστεί ρήξη, τότε μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς η σάλπιγγα να υποστεί περαιτέρω βλάβη.

Ο δρ. Μάικλ Νάρβεϊ από το Ινστιτούτο Ερευνών του Νοσοκομείου Παίδων της Μανιτόμπα στον Καναδά ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok και στο οποίο αποκάλυψε την σπάνια αυτή περίπτωση έκτοπης κύησης.

«Πίστευα, ότι τα είχα δει όλα: Μία 33χρονη γυναίκα ήρθε μετά από 49 ημέρες από την τελευταία της περίοδο. Αυτό που βρήκαμε ήταν… ένα μωρό. Είχε έκτοπη κύηση και το έμβρυο κόλλησε στο συκώτι της. Έχουμε δει αρκετές φορές έκτοπη κύηση, αλλά όχι να προσκολλάται έμβρυο στο συκώτι. Ήταν η πρώτη μου περίπτωση», ανέφερε ο γιατρός.

Διαβάστε επίσης:

«Είμαι περήφανος για το βιβλίο με τον Τριβιζά»: Ο εικονογράφος απαντά στους γονείς που αντιδρούν

Έκκληση: Η 4χρονη Βιολέτα έχει όγκο επιθετικής μορφής στον εγκέφαλο και μας χρειάζεται

Ο «Τεμπέλης Δράκος» επιστρέφει γεμάτος… Όνειρα μέσα από 14 φανταστικά, παιδικά τραγούδια