Στη Θεσ/νικη μαθήτριες δέχονται ομοφοβική επίθεση ενώ στην Ισπανία διευθυντής στηρίζει έμπρακτα τρανς μαθητή

Στη Θεσ/νικη μαθήτριες δέχονται ομοφοβική επίθεση ενώ στην Ισπανία διευθυντής στηρίζει έμπρακτα τρανς μαθητή

Τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία του Joaquín Hernández, διευθυντή του σχολείου Cesar Barrios de Lepe, στην ακτή της Huelva, της Ισπανίας που πρωτοστάτησε στον αγώνα υποστήριξης και ενθάρρυνσης ενός 11χρονου τρανς μαθητή που δεχόταν καθημερινά άγριο bullying από συμμαθητές.

Ο υπέροχος τρόπος που βρήκε ο διευθυντής να στηρίξει τον 11χρονο τρανς μαθητή

Ο διευθυντής ανέλαβε δράση και ένα πρωί υποδέχθηκε τους μαθητές του σχολείου με μακριά μαύρη φούστα και λευκά βαμμένα νύχια. Τον μιμήθηκαν και άλλοι δάσκαλοι. Ήταν μια κίνηση συμπαράστασης στον μαθητή θύμα bullying και η πράξη τους αυτή έστειλε ηχηρό μήνυμα στους θύτες αλλά και σε όλα τα παιδιά που δυσφορούσαν με την σεξουαλικότητα του συμμαθητή τους.  Πολλά παιδιά ζήτησαν συγνώμη για το bullying που έκαναν και πλέον ο μαθητής σταμάτησε να αποτελεί στόχο πειραγμάτων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια διεθνή προσπάθεια προς την κατάργηση των στερεοτύπων ανάμεσα στα δύο φύλο. Πριν μερικούς μήνες, 100 μαθητές στον Καναδά πήγαν στο σχολείο φορώντας φούστα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους σεξιστικούς κανόνες του ιδρύματος που φοιτούν.

Θεσσαλονίκη: Μαθητές έσκισαν σημαίες gay pride σε σχολείο

Στον αντίποδα έχουμε ένα απίστευτο ομοφοβικό περιστατικό που έλαβε χώρα σε γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου εγείρει σειρά ερωτημάτων και αντιδράσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes, δύο μαθήτριες δέχτηκαν απειλές, καθώς και λεκτικές επιθέσεις από συμμαθητές τους, επειδή στο πλαίσιο ανταλλαγής δώρων ενόψει των εορτών εντός του σχολείου, εμφάνισαν σημαιάκια των ΛΟΑΤ.

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην σχολική αίθουσα, όπου και πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή δώρων, παρουσία καθηγητή. Όταν μία από τις δύο μαθήτριες έδωσε σε συμμαθήτριά της τα σημαιάκια του gay pride, κάποιοι από τους συμμαθητές τους αντέδρασαν. Οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Μεταφέρθηκαν την ώρα του διαλείμματος, οπότε μία ομάδα μαθητών φέρεται να έσκισε κάποιες από τις σημαίες, επιτέθηκε λεκτικά εναντίον τους, τις απείλησε, χρησιμοποίησε ανάρμοστες φράσεις, ενώ φώναζε: “Δεν χωρά η ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα“!

Οι γονείς των δύο μαθητριών μάλιστα, που βρέθηκαν στο επίκεντρο των αντιδράσεων, δεν αποκλείεται να καταγγείλουν εντός των επόμενων ωρών το περιστατικό στην Αστυνομία, καθώς εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια των παιδιών τους  κατά την παραμονή τους στο σχολείο.

“Ποιος μας διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογες απειλές σε βάρος των παιδιών μας;” “Ποιος είναι υπεύθυνος να τα προστατέψει, αν όχι η διεύθυνση και οι καθηγητές;”, αναρωτιούνται.

Η μία από τις δύο μαθήτριες περιγράφει μέρος του περιστατικού:

Μαζί με τα δώρα, τα πράγματα μας -και τις σημαίες στα χέρια- προσπαθήσαμε να κάνουμε μια απόσταση 50 μέτρων από την τάξη στο γραφείο. Μέσα σ’ αυτά τα μέτρα 20 με 25 αγόρια άρχισαν και μας κυνηγούσανε, μας απειλούσαν, προσπαθούσαν να μας πιάσουν και να μας σκίσουν τις σημαίες. Μόλις φτάσαμε στο γραφείο επειδή από κάτω είχαν μαζευτεί γύρω στα 60 άτομα να μας φωνάζουν π@@νες, σατ@@ριες, κάτω οι gay στην Ελλάδα, θα σας βιάσουμε, Θα σε σκοτώσουμε κλπ.”

Το GRTimes ήρθε σε επικοινωνία με το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, εκπρόσωπος του οποίου ανέφερε πως “δεν γνωρίζουμε ακριβώς τί έχει συμβεί, καθώς ο κάθε μαθητής και ο κάθε γονέας, περιγράφει και μια διαφορετική εκδοχή. Διερευνούμε το περιστατικό, σε επικοινωνία τόσο με τους γονείς, όσο και με τη διεύθυνση“.

Πληροφορίες από τη διεύθυνση του σχολείου, φέρονται να επιβεβαιώνουν το περιστατικό, μιλώντας στο GRTimes.

“Οι δύο μαθήτριες μας ενημέρωσαν αιφνιδιαστικά ότι θέλουν να αποχωρήσουν νωρίτερα από το σχολείο χθες, γιατί όπως μας εξήγησαν, δέχτηκαν απειλές. Μετά από άμεση έρευνα του περιστατικού, επιχειρήσαμε να κατευνάσουμε τα πνεύματα. Προειδοποιήσαμε μάλιστα κάποιους από τους μαθητές που φέρονται να συμμετείχαν στο περιστατικό πως θα τους επιβληθούν κυρώσεις, σε περίπτωση που συνεχίσουν ανάλογες απειλές”.

“Θεωρούμε αυτά τα θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα και επιχειρούμε με πολλούς τρόπους, όπως πρόσφατα μέσα από το θέατρο, αλλά και τα εργαστήρια, να στείλουμε το μήνυμα κατά του ρατσισμού στα παιδιά. Αντιλαμβάνεστε ωστόσο, ότι όταν εμφανίζονται σημαίες είτε οπαδικές, είτε αυτές που παρουσιάστηκαν εντός του χώρου του σχολείου, δημιουργούνται αντιδράσεις. Δημιουργούνται στρατόπεδα και σπέρνεται η διχόνοια. Εκτιμούμε ότι δεν ήταν το κατάλληλο δώρο, για το χώρο του σχολείου“, φέρονται να δήλωσαν οι ίδιες πηγές από πλευράς διεύθυνσης.

Παρέμβαση εισαγγελέα για το ομοφοβικό περιστατικό σε Γυμνάσιο

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου προκάλεσε το ακραίο ομοφοβικό επεισόδιο σε γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί αν αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της φθοράς, της παράνομης βίας και οποίο άλλο αδίκημα προκύψει. Σύμφωνα με το GRTimes.grστο πλαίσιο της έρευνας που θα διεξαχθεί από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης θα κληθούν να καταθέσουν μαθητές, γονείς και άλλοι εμπλεκόμενοι.

Ως πότε η ομοφοβία θα κυριαρχεί στα σχολεία;

Τα δύο αυτά περιστατικά αποδεικνύουν ότι η ομοφοβική και  τρανσφοβική βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών στα σχολεία είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Όμως όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του σχολείου της Ισπανίας είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να παίρνουν θέση και να βοηθούν στο να ξεπεραστούν τα στερεότυπα αλλά και να προωθείται η συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών.

Η κίνηση του διευθυντή και των δασκάλων να φορέσουν φούστα είχε υψηλό συμβολισμό και πραγματικά βοήθησε στο να δουν οι μαθητές ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αποτελεί λόγο ένα παιδί να βρεθεί στο περιθώριο. Υπό το πρίσμα αυτό κρίνεται απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων να επιμορφωθούν σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στην εκπαίδευση ώστε να ξέρουν πώς να διαχειριστούν αποτελεσματικά αντίστοιχα περιστατικά. Παράλληλα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προώθηση της έμφυλης ισότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ευελπιστούμε ότι θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να συζητηθούν επιτέλους τέτοια ζητήματα στο σχολείο.  Φέρνοντας στην επιφάνεια και απομυθοποιώντας ένα τόσο σημαντικό θέμα που απασχολεί τα παιδιά, και δη τους εφήβους, εντάσσοντάς το στην καθημερινότητά τους, μέσω συζητήσεων, δράσεων, εργασιών, αναπτύσσεται η μεταξύ τους συνεργασία και αποδοχή, σπάζοντας τα καλούπια της κατάκρισης και απόρριψης.

Το σχολείο είναι ίσως ο καλύτερος θεσμός που μπορεί και πρέπει να άρει τους διαχωρισμούς και να τους αντικαταστήσει με την αποδοχή, την ενότητα και την ενσυναίσθηση.

Διαβάστε επίσης:

39χρονος μαχαίρωσε τη μητέρα του 10χρονου παιδιού του – Πώς δεν πρόλαβε να την δολοφονήσει

Aνατροπή! Είσοδος με rapid test για όλους στην εστίαση Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά;

Αγωνία για 16χρονη διασωληνωμένη με κορωνοϊό στη Λάρισα – Δυο οι ανήλικοι στις ΜΕΘ