Αρνί στο φούρνο με πουρέ από μήλα και κρεμμύδια

Νοστιμότατο πάτο, που χρειάζεται μπόλικη φαντασία για την παρασκευή του –κάτι που θα ενθουσιάσει τα παιδιά- και υπόσχεται, χάρη στα υλικά που περιέχει, να κρατήσει κάθε κρυολόγημα μακριά.

Υλικά για 4 άτομα

– 650 γρ. αρνί
– 3 μήλα ξεφλουδισμένα, όλα κομμένα σε φέτες
– 3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
– ¼ φλιτζ. χυμό λεμονιού
– ½ φλιτζ. χυμό μήλου
– ¼ φλιτζ. σιρόπι (με 1/2 κοφτή κουταλιά ζάχαρη σε νερό)
-2 κ.γ. ψιλοκομμένη φλούδα λεμονιού
– 1 κ.γ. κανέλα
– 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
– 1 κ.σ. ελαιόλαδο
– Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ανάβετε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για να προθερμανθεί και αμέσως ετοιμάζετε το μείγμα σας με το οποίο θα περιχύσετε το αρνί σε λίγο. Παίρνετε ένα μικρό μπολ και ρίχνετε μέσα τις φλούδες λεμονιού, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέστε λάδι και ανακατέψτε.
2. Στη συνέχεια, παίρνετε το αρνί και το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε, τέλος, με το μείγμα του μπολ, ενώ θα κρατήσετε και λίγο για αργότερα.
3. Ραντίζετε τα μισά μήλα και τις μισές φέτες κρεμμυδιού με το χυμό λεμονιού. Έφτασε και η ώρα του μείγματος που κρατήσατε πριν λίγο, το οποίο θα ρίξετε τώρα στα μήλα και τα κρεμμύδια. Τοποθετείτε το αρνί σε ένα ταψί, μαζί με τα μήλα και τις φέτες κρεμμυδιού και προσθέτετε ½ φλιτζάνι νερό.
4. Ψήνετε περίπου μία ώρα ή όσο χρειαστεί για να ψηθεί καλά το κρέας. Στη συνέχεια βγάζετε το σκεύος από το φούρνο και το αφήνετε..
5. Βράζετε μαζί το χυμό του μήλου και το σιρόπι σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
6. Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίστε ελαφρά τα υπόλοιπα μήλα και κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
7. Στη συνέχεια, χτυπήστε τα στο μίξερ μέχρι να γίνουν πουρές και βάλτε το μείγμα σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί. Ρίξτε λίγο αλάτι, ανακατέψτε και γαρνίρετε το κρέας μαζί με τις φέτες μήλου και τα υπόλοιπα κρεμμύδια.

Διατροφική Αξία
Το αρνί αποτελεί πηγή πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου και βιταμίνης Β12. Τα μήλα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και θεωρούνται καλή πηγή βιταμίνης C και Β6, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Η αξία του κρεμμυδιού βρίσκεται στις δύο κατηγορίες φλαβονοειδών, που ονομάζονται φλαβονόλες και ανθοκυανίνες. Κλινικές και επιδημιολογικές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν συνδέσει τα φλαβονοειδή με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία όπως αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιμεταλλαγονιδιακή.