Αυτός ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος για εργαζόμενους γονείς

Το να είσαι γονιός και παράλληλα να εργάζεσαι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ο συνδυασμός σχολικών υποχρεώσεων των παιδιών και επαγγελματικών υποχρεώσεων των γονιών είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς. Γεμίζει άγχος τους γονείς και πιέζει αρκετά τα παιδιά.

Σκεφτείτε τον εαυτό σας τις επόμενες ημέρες: Το πρωί σχολείο, το μεσημέρι φαγητό (πιθανώς εσείς στη δουλειά και το παιδί στο Ολοήμερο), το απόγευμα αθλήματα, μουσική, ξένες γλώσσες και φυσικά διάβασμα για την επόμενη ημέρα. Και μέσα σε όλα αυτά εσείς να πρέπει να είστε στην ώρα σας στην δουλειά και άψογη στις υποχρεώσεις σας σε αυτήν.

Αγχωθήκατε λιγάκι έτσι; Και εγώ, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν είναι λίγοι οι γονείς που αντιμετωπίζουν τα ίδια άγχη. Μία μαμά, η οποία εργάζεται και προσπαθεί να συνδυάσει τη δουλειά της με τις υποχρεώσεις των παιδιών, αλλά και να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί τους ισχυρίζεται ότι αυτός ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος για εργαζόμενους γονείς και μάλλον έχει δίκιο.

Διαβάστε παρακάτω τα επιχειρήματά της

Σχολείο

Πρέπει να βρισκόμαστε στο σχολείο στις 8 το πρωί, σωστά; Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξυπνάμε το αργότερο 7:15 για να ετοιμαζόμαστε, να παίρνουμε πρωινό και – αν προλαβαίνουμε – να κάνουμε μια μικρή επανάληψη στα μαθήματα. Παράλληλα, οι μαμάδες ή οι μπαμπάδες πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για τη δουλειά. Όχι, δεν λέω ότι οι μαμάδες που δεν δουλεύουν τα βγάζουν πέρα εύκολα, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν έχουν το ίδιο άγχος το πρωί. Αν αργήσεις έστω και λίγο χάνεις μετά όλο το πρόγραμμά σου και η ημέρα σου «πάει» πίσω…

Η ενημέρωση πριν την πρώτη ημέρα στο σχολείο

Σίγουρα, δεν περιμένω να με πάρουν προσωπικά τηλέφωνο για να μου πουν ότι την πρώτη ημέρα του σχολείου πρέπει να είμαι εκεί μια συγκεκριμένη ώρα. Μια μικρή ενημέρωση, όμως, πριν ξεκινήσω για το σχολείο με τα παιδιά, για το τι ακριβώς θα ακολουθήσει θα την ήθελα. Για παράδειγμα, θα μπορέσουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να συναντηθούν με τους γονείς μετά τον αγιασμό για να κανονίσουν ίσως κάποια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο; Απλώς, τη χρειάζομαι για να μπορώ να οργανώσω το πρόγραμμά μου καλύτερα και να ξέρω πόση ώρα θα λείψω από τη δουλειά μου.

Η λίστα με τα σχολικά

Αρχικά, γιατί δεν μπορούμε να την έχουμε λιγάκι νωρίτερα; Αν την πάρουμε την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα μαθημάτων τότε στα καταστήματα σχολικών θα επικρατεί το αδιαχώρητο όταν θα πάμε για ψώνια, αφού οι περισσότεροι γονείς εργαζόμαστε τα πρωινά και τα καταστήματα κλείνουν μια συγκεκριμένη ώρα το απόγευμα. Επίσης, το ότι εργαζόμαστε δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πληρώνουμε υπέρογκες σχολικές λίστες. Δεν λέω ότι τα παιδιά μας δεν τα χρειάζονται ούτε παραπονιέμαι για τους δασκάλους που τις φτιάχνουν. Απλώς, τονίζω ότι τα οικονομικά μας δεν είναι και πολύ καλά τελευταία (είναι λιγάκι γενικό το παράπονο αυτό…).

Εξωσχολικές δραστηριότητες

Αγγλικά, μουσική, δεύτερη ξένη γλώσσα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολυμβητήριο, ακροβατικά και πόσες ακόμα υπάρχουν και πρέπει να χωρέσουν στο πρόγραμμα ενός παιδιού και ενός γονέα, φυσικά. Όχι το παιδί μου δεν ακολουθεί ΟΛΑ τα παραπάνω, αλλά και μόνο με δύο, το πρόγραμμά του γεμίζει. Και μαζί με το δικό του γεμίζει και το δικό μου. Έτσι εγώ βρίσκομαι σε ένα διαρκές άγχος για το αν θα τα προλάβω όλα και το παιδί σε μία πίεση για να είναι έτοιμο για όλα. Γιατί ένας εργαζόμενος γονέας δεν έχει την πολυτέλεια του άπλετου χρόνου…

Εκσυγχρονισμός στην ενημέρωση

Στην ψηφιακή εποχή τα πάντα γίνονται μέσω υπολογιστών. Οι εργαζόμενοι γονείς δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι διαρκώς «πάνω» από τα παιδιά τους και έτσι σημαντικές ενημερώσεις για το σχολείο, συναντήσεις γονέων με δασκάλους, εκδηλώσεις μπορεί να περάσουν απαρατήρητες ή να ενημερωθούμε για αυτές τελευταία στιγμή. Σίγουρα, το χαρτάκι στην τσάντα του παιδιού βοηθά, αλλά μια υπενθύμιση όταν παίρνουμε το παιδί από το σχολείο, ένα τηλεφώνημα, ένα e-mail ή ένα μήνυμα στις ομάδες των σχολείων στο Facebook ίσως θα ήταν  εξυπηρετικά…