Ειδικό βραβείο Πούλιτζερ για την 17χρονη που βιντεοσκόπησε τον θάνατο του Τζωρτζ Φλόυντ

Μπορεί να ήταν η εφημερίδα “Minneapolis Star Tribune” που κέρδισε την περασμένη Παρασκευή το βραβείο Πούλιτζερ αναφορικά με τον τρόπο που κάλυψε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας, τον περασμένο Μάιο στη Μινεάπολις, μπορεί το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το περιοδικό Atlantic να μοιράστηκαν το βραβείο επεξηγηματικού ρεπορτάζ, ήταν όμως η 17χρονη Νταρνέλλα Φρέιζερ που έλαμψε για τον ρόλο που έπαιξε στην καταδίκη του αστυνομικού-δολοφόνου.

Έτσι, η τότε ανήλικη κοπέλα, που είχε το θάρρος να βγάλει έξω το κινητό της τηλέφωνο και να καταγράψει στιγμή προς στιγμή την εν ψυχρώ δολοφονία μέσω ασφυξίας, του άτυχου Αφροαμερικανού, δέχθηκε από την Επιτροπή των Πούλιτζερ ειδικό βραβείο. Κατά την απονομή, υπογραμμίστηκε ο «κρίσιμος ρόλος των πολιτών στην αναζήτηση των δημοσιογράφων για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη».

Η επιτροπή των Πούλιτζερ τίμησε τη νεαρή γυναίκα, που βρέθηκε τυχαία εκείνη την ώρα μπροστά στο σκηνικό, επειδή «κατέγραψε με θάρρος τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ένα βίντεο το οποίο προκάλεσε τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Τέλος, πολλοί ήταν και οι βραβευθέντες που τιμήθηκαν επειδή κάλυψαν την πανδημία, αλλά και τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του Φλόϋντ.

Τα βραβεία Πούλιτζερ, τα οποία καθιερώθηκαν από το 1917, αποτελούν την ύψιστη διάκριση στον χώρο της δημοσιογραφίας.