Κορονοϊός: Οι εμβολιασμένοι ενήλικες προστατεύουν τα ανεμβολίαστα παιδιά

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να προβληματιζόμαστε αναφορικά με το αν θα πρέπει ή όχι να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας κατά του Covid-19. Πρόκειται για ένα νέο εμβόλιο, το οποίο δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί σε μεγάλο μέρος του ανήλικου πληθυσμού ούτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να είμαστε απολύτως βέβαια για τις παρενέργειες, ενώ και ο ίδιος ο ιός φαίνεται πως στατιστικά δεν βάζει τα παιδιά στο στόχαστρο -όχι, βέβαια, ότι δεν θα νοσήσουν και πολλά από αυτά σοβαρά…

Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Sara Gorman, μιλώντας πρόσφατα στο Psychology Today, αναφέρθηκε στον δισταγμό αυτόν των γονιών, αναφερόμενη και στα αποτελέσματα μελέτης στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.200 γονείς. Όπως είπε, παρόλο που η πλειοψηφία των γονιών στις ΗΠΑ (53%) σκοπεύει να εμβολιάσει τα παιδιά, ένας στους τρεις επιμένει, ότι δεν θα προχωρήσει στο εμβόλιο. Η κύρια αιτία δισταγμού είναι, επειδή δεν πιστεύουν, ότι ο Covid-19 είναι ένας ιός που θα απειλήσει τη ζωή του παιδιού, οπότε αν αυτό τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα, η πιθανότητα να νοσήσει είναι ελάχιστη. Πολλοί από αυτούς προσθέτουν, ότι οι τυχόν παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να είναι περισσότερες και πιο επικίνδυνες από τον ίδιο τον ιό. Όπως λέει η Gorman, “οι γονείς θέλουν να ξέρουν περισσότερα για το εμβόλιο, πριν πάρουν την απόφαση να το χορηγήσουν στα παιδιά τους.”

“Όταν εμβολιάζονται οι ενήλικες προστατεύουν και τα παιδιά”

Άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Free News Today, δείχνει, έδειξε, ότι παρόλο που η ανοσία της αγέλης δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί μέχρι να εμβολιαστούν και τα παιδιά (αυτό είναι κάτι που είχε επισημάνει και ο Dr. Fauci πρόσφατα), φαίνεται πως μέχρι να γίνει αυτό, οι εμβολιασμένοι ενήλικοι μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που ολοκληρώθηκε στο Ισραήλ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, έδειξε, ότι σε μία χώρα που έχει εμβολιάσει σχεδόν πλήρως όλους τους ενήλικες, τα ποσοστά εμφάνισης του ιού σε παιδιά κάτω των 16 ετών έχουν “πέσει” στο μισό.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Roy Kishony, όταν κάποιος εμβολιάζεται δεν προστατεύει μόνο τον εαυτό του, μα και τους ανθρώπους γύρω του. Όσοι για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να λάβουν το εμβόλιο, καθώς και τα παιδιά, προστατεύονται από τους εμβολιασμένους γύρω τους.

Αυτό σημαίνει, ότι οι γονείς που εμβολιάζονται παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία των παιδιών τους. Και όσο περισσότερο εμβολιάζονται οι μεγάλοι, τόσο περισσότερο θα πέφτει ο αριθμός των μολύνσεων στα παιδιά.

Η ίδια μελέτη έδειξε, ότι ακόμα κι αν κάποιος εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με τον ιό, αυτός δεν είναι τόσο μολυσματικός και έτσι δεν διασπείρεται το ίδιο εύκολα. Όταν όλοι οι ενήλικες εμβολιαστούν, οι πιθανότητες να έρθει το παιδί σε επαφή με κάποιον που φέρει τον ιό μειώνονται και έτσι μειώνεται η πιθανότητα να νοσήσει το παιδί.

Ακριβώς την ίδια ανάλυση είχε κάνει πρόσφατα σε συνέντευξή του και ο κορυφαίος, σε παγκόσμιο επίπεδο, παιδίατρος κ. Γ. Χρούσος.

Ροή Ειδήσεων