Γονείς ΜΗΝ αμελείτε την ιατρική εξέταση του παιδιού για να προπονείται σε αθλήματα

Ο ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) τονίζει εκ νέου με ανακοίνωσή του το μείζον ζήτημα της ιατρικής εξέτασης αναφορικά με την χορήγηση ιατρικών γνωματεύσεων σε αθλούμενους σε χώρους αθλητικών σωματείων.

Πρόκειται δυστυχώς για ένα θέμα για το οποίο οι γονείς δεν δίνουν πάντα την δέουσα προσοχή και δεν είναι λίγες οι φορές που καλούν το γιατρό να συμπληρώσει το χαρτί για τις αθλητικές δραστηριότητες του παιδιού δίχως να το έχει εξετάσει πρώτα, θεωρώντας λανθασμένα πως από τη στιγμή που το παιδί είναι υγιές δεν συντρέχει λόγος να εξεταστεί.

Όπως τονίζει και στο Ιnfokids ο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, το πιστοποιητικό υγείας για συμμετοχή του παιδιού σε αθλητικές δραστηριότητες δεν πρέπει να θεωρείται ως μια διαδικαστική “υποχρέωση” αλλά ως η απόλυτη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του παιδιού σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.

Ο ΙΣΑ τονίζει εκ νέου το μείζον ζήτημα της ιατρικής εξέτασης αναφορικά με την χορήγηση ιατρικών γνωματεύσεων

Σε συνέχεια της από 29.08.2022 ανακοίνωσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στο πλαίσιο των καταστατικών του σκοπών για την περιφρούρηση της ορθής άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος, αλλά και της προφύλαξης των μελών του από τον κίνδυνο της άσκησης εναντίον τους πειθαρχικής δίωξης, επισημαίνει εκ νέου, την υποχρεωτικότητα της εξέτασης των αθλούμενων για την χορήγηση ιατρικής γνωμάτευσης μόνον σε ιατρεία ή πολυϊατρεία και εν γένει φορείς Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας που έχουν νομίμως λάβει βεβαίωση λειτουργίας από τους αρμόδιους φορείς για την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται ο ιατρός να μεταβαίνει στον χώρο του εκάστοτε Σωματείου, προκειμένου να εξετάσει τους αθλούμενους, με σκοπό να χορηγήσει ιατρική βεβαίωση για αθλητική ικανότητα.

Τόσο τα αθλητικά σωματεία και οι εν γένει χώροι άσκησης αθλημάτων, όσο και οι ιατροί–μέλη μας, οφείλουν να τηρούν τα νόμιμα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για παιδιά που αθλούνται;

Αν το παιδί σας σχεδιάζει να παίξει ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, μπέιζμπολ, ποδόσφαιρο, τένις ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα, πρέπει να υποβληθεί σε φυσική εξέταση. Μια φυσική εξέταση ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό του, τους παλμούς, την αναπνοή, την ακοή, την όραση καθώς και τον έλεγχο για πιθανές κήλες. Οι κήλες είναι συνήθως πολύ επώδυνες, αλλά αν δεν αντιμετωπιστούν και το παιδί συνεχίζει να παίζει και να ανταγωνίζεται, μπορεί να είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Αν έχουν ακανόνιστο καρδιακό παλμό, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακή ανακοπή. Αν οι πνεύμονες του παιδιού σας δεν είναι αρκετά ισχυροί για ακραία δραστηριότητα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό.

Διαβάστε επίσης:

Αναστάτωση σε δημοτικό σχολείο: 8χρονο κοριτσάκι σφήνωσε σε δέντρο

Χαλκιδική: Αυτός είναι ο 24χρονος που κατήγγειλε η 14χρονη για βιασμό

«Είμαστε Πάτσι»: Η παιδική παράσταση που κάνει φύλλο και φτερά τα φύλα μάς περιμένει στο Σύγχρονο Θέατρο (από 16/10)