Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό «Η 8χρονη κόρη μου επιμένει να θέλει να κοιμάται μαζί με εμένα και τον μπαμπά της...»

«Η 8χρονη κόρη μου επιμένει να θέλει να κοιμάται μαζί με εμένα και τον μπαμπά της...»

«Η οκτάχρονη κόρη μου επιμένει να θέλει να κοιμάται μαζί με εμένα και τον μπαμπά της. Στο δωμάτιο της είναι και ο τετράχρονος αδερφός της που κοιμάται κανονικά. Σε ερώτηση μας αν τη φοβίζει κάτι, απαντάει ότι απλώς της αρέσει να κοιμάται μαζί μας. Αυτό γίνεται το τελευταίο εξάμηνο...»

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος

Συχνά οι γονείς παραπονιούνται ότι το παιδί τους επισκέπτεται το δωμάτιο τους προφασιζόμενο διάφορες δικαιολογίες π.χ. πονοκέφαλος, αδιαθεσία ή φοβίες, με αποτέλεσμα να κοιμάται μαζί τους. Είναι σημαντικό το παιδί μετά την ηλικία των δώδεκα μηνών να κοιμάται στο χώρο του. Αυτό βοηθά στη συναισθηματική του ωρίμανση και αποτελεί προάγγελο της ανεξαρτησίας του. Πηγαίνοντας το παιδί στο δωμάτιο του αποδέχεται τα όρια ότι σταματά η συντροφιά, τα χάδια ή τα παιχνίδια με το γονέα. Μαθαίνει να διαχειρίζεται μόνο του τις φοβίες ή τις ανησυχίες του με την παρότρυνση και την καθοδήγηση του γονέα. Σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να προστεθεί ένας επιπλέον φωτισμός, ένα αγαπημένο αντικείμενο, μια απαλή μελωδία ή κάτι που ηρεμεί το ίδιο το παιδί. Στην τοποθέτηση του γονέα ότι τα χάδια, η τρυφερότητα, η στοργή αποτελούν κίνητρο στην παράταση ή παραμονή του παιδιού στο δικό τους δωμάτιο, χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι αυτή η εκδήλωση ή έκφανση συναισθήματος δεν χρειάζεται να συνδέεται με τη διαδικασία του ύπνου, μπορεί να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς σας.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.