Αν έχετε προσπαθήσει ποτέ να καθαρίσετε βραστά αβγά και καταλήξατε με μισό κρόκο στο χέρι και κομμάτια από τσόφλι παντού, δεν είστε η μόνη!
Το καθάρισμα των βρασμένων αβγών είναι από αυτά τα μικρά πράγματα που μπορούν να μας βγάλουν εκτός εαυτού – ειδικά όταν θέλουμε τα αβγά μας να βγουν λεία, γυαλιστερά, τέλεια. Κι επειδή αυτό μας έχει τύχει πολλές φορές, ψάξαμε, ρωτήσαμε, δοκιμάσαμε – και να τι ανακαλύψαμε:
Πώς να φτιάξετε τα τέλεια βραστά αβγά
Παρά το ότι τα λέμε “σφιχτά”, στην πραγματικότητα δεν τα θέλουμε παραβρασμένα. Όταν τα βράζουμε πολύ, γίνονται λαστιχένια και σκληρά, και μπορεί να εμφανιστεί ένας πράσινος κύκλος γύρω από τον κρόκο. Αυτό είναι αποτέλεσμα υπερβολικού μαγειρέματος – μια χημική αντίδραση που δεν επηρεάζει τη γεύση, αλλά δεν είναι και το πιο όμορφο.
Τι κάνουμε; Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και μόλις είναι έτοιμα, τα βυθίζουμε κατευθείαν σε παγωμένο νερό. Έτσι σταματάει αμέσως ο βρασμός, μπορούμε να τα πιάσουμε με ασφάλεια και το ξεφλούδισμα γίνεται πολύ πιο εύκολο.
Αν καθαρίζετε μεγάλο αριθμό βραστών αβγών, ένα μπολ με νερό είναι πιο αποτελεσματικό -και φιλικό προς το περιβάλλον- από το τρεχούμενο νερό. Γεμίστε ένα μέτριο μπολ με δροσερό νερό και, στη συνέχεια, σπάστε απαλά το κέλυφος σε μια επιφάνεια εργασίας ή στο εσωτερικό του μπολ κάτω από την επιφάνεια του νερού. Καθαρίζετε κάθε αβγό ξεχωριστά κάτω από το νερό, αφήνοντας το κέλυφος να πέσει στο μπολ καθώς δουλεύετε.
Μερικά αβγά καθαρίζονται πιο εύκολα από άλλα;
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, τα φρέσκα αβγά δεν καθαρίζονται εύκολα. Τα λίγο πιο παλιά –αλλά όχι ληγμένα!– που έχουν μείνει λίγες μέρες στο ψυγείο, είναι τα ιδανικά. Με τον καιρό, δημιουργείται ένα μικρό κενό ανάμεσα στο κέλυφος και το ασπράδι, κι έτσι το καθάρισμα γίνεται παιχνιδάκι.
Γιατί εντάξει, το αβγό μπορεί να είναι απλό, αλλά η μαγειρική δεν είναι ποτέ «απλή υπόθεση» όταν μας νοιάζει το αποτέλεσμα!