Καταγγελία: “Γιατρός αρνήθηκε να εμβολιάσει μητέρα επειδή θηλάζει”

Καταγγελία: "Γιατρός αρνήθηκε να εμβολιάσει μητέρα επειδή θηλάζει"

Την ώρα που επιστήμονες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για το τέταρτο κύμα πανδημίας και απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους ενήλικες να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους για να μην νοσήσουν βαριά από την επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα ένα περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας στην Κρήτη εγείρει ερωτήματα για τη διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος από τους αρμόδιους.

“Είστε θηλάζουσα οπότε δεν μπορείτε να εμβολιαστείτε”

Όπως καταγγέλεται στο Cretalive.gr νεαρή μαμά μωρού προσήλθε χθες για να εμβολιαστεί σε Δομή στο Ηράκλειο και δεν κατάφερει να εμβολιαστεί γιατί ο γιατρός της αρνήθηκε να της εγκρίνει τον εμβολιασμό επειδή είναι θηλάζουσα.

Μάλιστα, ο γιατρός δεν αρκέστηκε μόνο να της αρνηθεί την πρώτη δόση του εμβολιασμού αλλά ακύρωσε αυτοβούλως και το επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού της μητέρας για τη δεύτερη δόση. Εκτός των άλλων, συμβούλευσε τη μητέρα ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να εμβολιαστεί όταν χρονίσει το παιδί και πλέον δεν θα το θηλάζει.

Η στάση και συμπεριφορά του γιατρού έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς οι οδηγίες εμβολιασμού είναι απόλυτα σαφείς για τις περιπτώσεις των γυναικών που θηλάζουν και δεν εξαιρούνται του εμβολιασμού.

Γιατί ο γιατρός προχώρησε σε αυτή την κίνηση που μόνο ως σαμποτάζ και κινδυνολογία μπορεί να αντιμετωπιστεί; Γιατί οι υγειονομικοί αυτονομούν και προκαλούν σύγχυση με τις πράξεις τους στους πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν αλλά βλέποντας αυτές τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις, κάνουν πίσω θεωρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος;

Γκίκας Μαγιορκίνης: “Η εμβολιασμένη θηλάζουσα μητέρα προσφέρει την μέγιστη δυνατή προστασία στο παιδί της”

Με ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητή επιδημιολογίας  και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, συστήνει τον εμβολιασμό των θηλαζουσών μητέρων αναφέροντας  “Τα νεογέννητα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρό Covid-19.

Από την άλλη ακούμε συχνά την ερώτηση για το αν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο οι γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία τεκνοποίησης ή είναι έγκυες.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις γυναίκες και τα έμβρυα, τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα. Επίσης ΔΕΝ μειώνεται η γονιμότητα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η μητέρα θα μπορεί να προσφέρει αντισώματα στο νεογέννητο που θα το προστατέψουν από πιθανή σοβαρή λοίμωξη από Covid-19.

Η εμβολιασμένη θηλάζουσα μητέρα προσφέρει την μέγιστη δυνατή προστασία στο παιδί της!

Η θηλάζουσα Χριστίνα Μπόμπα εμβολιάστηκε

Καταγγελία: "Γιατρός αρνήθηκε να εμβολιάσει μητέρα επειδή θηλάζει"

Στον αντίποδα χθες η θηλάζουσα Χριστίνα Μπόμπα εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση λίγες μόλις μέρες μετά την γέννηση των δίδυμων μωρών της. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στην ανάρτησή της “Σήμερα έκανα κι εγώ την πρώτη δόση του εμβολίου. Νιώθω χαρούμενη και πιο ασφαλής!

Για όλους όσοι με ρωτάτε σε σχέση με το θηλασμό και το εμβόλιο, εννοείται πως δεν αποφάσισα να το κάνω από μόνη μου, αλλά μετά από σύσταση τόσο του γυναικολόγου μου @ptanimanidis όσο και του παιδιάτρου μας.

Ελπίζω όλοι μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε επιτέλους αυτήν την κατάσταση και να ζήσουμε ξανά ελεύθεροι.”

Οι επίσημες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση εμβολίου COVID-19 κατά τον θηλασμό

Οι θηλάζουσες μπορούν να εμβολιάζονται με οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19. Οι υποψήφιες για εμβολιασμό θα πρέπει να ενημερώνονται για την έλλειψη πλήρων δεδομένων ασφάλειας για τα παραπάνω εμβόλια κατά τον θηλασμό. Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες εδώ

Διαβάστε επίσης:

5 SOS για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη Μετάλλαξη Δέλτα στις διακοπές

Ελεωνόρα Μελέτη: Ο κορωνοϊός την κράτησε μακριά από τα 3α γενέθλια της κόρης της – Με πρησμένα μάτια η παρουσιάστρια

Δυσάρεστα νέα για την 44χρονη που υπέστη θρόμβωση μετά το εμβόλιο – Εγκεφαλικά νεκρή λένε οι γιατροί

Αφού εμβολιάστηκα άρχισα να δίνω στα μεγαλύτερα παιδιά μου λίγο από το μητρικό μου γάλα για πρωινό