Κέικ μήλου με σταφίδες

Mπαίνουμε στην κουζίνα παρέα με τα παιδιά για να φτιάξουμε ένα υπέροχο κέικ μήλου με σταφίδες!

Για το κέικ

30 γρ. βούτυρο
470 γρ. μήλο πράσινο, καθαρισμένο, σε μεγάλα κομμάτια
280 γρ. ζάχαρη μαύρη
2 γρ. κανέλα σκόνη
75 γρ. σταφίδα ξανθιά
480 γρ. αμύγδαλα, αποφλοιωμένα
10 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
4 αβγά
145 γρ. μέλι
βούτυρο
αλεύρι για την προετοιμασία της φόρμας

Για την επικάλυψη μήλου – αμύγδαλου

250 γρ. μήλο πράσινο, χωρίς κουκούτσια, κομμένο στο μαντολίνο
50 γρ. αμύγδαλο, χοντροκομμένο
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη μαύρη

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε τα μήλα και τα μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν έντονο, χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε τα 50 γρ. από τη ζάχαρη, την κανέλα και τις σταφίδες και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και απλώνουμε το μίγμα σε ένα πιάτο, για να κρυώσει. Αλέθουμε στο πολυμηχάνημα τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα, το τζίντζερ και το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μέλι, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να γίνει σαν κρέμα και τέλος, ρίχνουμε το μίγμα του αμυγδάλου. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το μίγμα μήλου και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Εν συνεχεία περνάμε στην παρασκευή της επικάλυψης μήλου – αμύγδαλου. Στρώνουμε τα μήλα ομοιόμορφα στην επιφάνεια της ζύμης.

Από πάνω πασπαλίζουμε τα αμύγδαλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη.Τέλος, ρίχνουμε το μίγμα του κέικ στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.

Διαβάστε επίσης:

Σοκολατένιες τηγανίτες με πορτοκάλι

Cupcakes με μπισκότα σοκολάτας

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ