Κεραμέως: Δεν απέκλεισε να επιστρέψουν με self test στα θρανία οι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου

H επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου και Δημοτικού/Νηπιαγωγείου στα θρανία και στη δια ζώσης εκπαίδευσης είναι ειλημμένη απόφαση και το μόνο που μένει να δοθεί είναι η έγκριση από την Επιτροπή των Ειδικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr το Υπουργείο Παιδείας εισηγείται την πλήρη επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων στις 10 Μαΐου. Βασικά εχέγγυα αυτής της προσπάθειας θα είναι τα self tests και οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών καθώς αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Σε συνέντευξή της στην Realnews της Κυριακής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ερωτηθείσα για το αν η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου και Δημοτικού στα θρανία θα γίνει με self test όπως ακριβώς ισχύει και στα Λύκεια, δεν απέκλεισε αυτο το ενδεχόμενο αντιθέτως αρκέστηκε να αναφερθεί στη χρησιμότητα των self test ως εργαλείο στη μάχη κατά της πανδημίας και της αναχαίτισης της διασποράς.

Ειδικότερα, η υπουργός είπε ότι “Προχωρούμε βήμα βήμα, αναμένοντας τις εισηγήσεις των ειδικών για το άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης και τους όρους με τους οποίους αυτές θα ανοίξουν, έχοντας βεβαίως ως προτεραιότητά μας τη δια ζώσης επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών, με όρους ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας και ατομικής υγείας. Το self test αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση, για την πρόληψη από τη διασπορά της πανδημίας μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης ασυμπτωματικών κρουσμάτων. Η πρακτική των Self test κερδίζει διαρκώς έδαφος σε πολλές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Αυστρία.”

“Πώς θα κάνουν τα παιδιά του Δημοτικού το self test;” Τι απαντά η Β. Παπαευαγγέλου

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες σε αποκλειστικές της δηλώσεις στο Ιnfokids.gr η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα για το αν ισχύσει το σενάριο να επιστρέψουν οι μαθητές Δημοτικού στα θρανία με self test ποιος θα το διενεργεί απάντησε ότι  δεν χρειάζεται να πάει κάποιος στον παιδίατρο για μια τόσο εύκολη διαδικασία. “Οι γονείς θα κάνουν το τεστ στα μικρότερα παιδιά. Είναι τόσο εύκολο που δεν θα τους αγχώσει ούτε θα τους δυσκολέψει καθόλου.