Μια χρονιά σαν ένας ατελείωτος Σεπτέμβρης…

Tα 4 δεδομένα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών για τον κορωνοϊό

Γράφει η Μαίρη Τρύφων-Μ.Ed Νηπιαγωγός, Προϊσταμένη 9ου Νηπ/γείου Π. Φαλήρου
Δημοτική Σύμβουλος -Υπεύθυνη Δημοτικών Βιβλιοθηκών Π.Φαλήρου

Ούτε θυμάμαι ποια φορά είναι αυτή που κάνουμε επανεκκίνηση, σε έναν χρόνο, μίας πανδημίας και τεσσάρων – πέντε lockdown. Εγώ κι εσείς μπορεί να μην θυμόμαστε ακριβώς, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι μικροί τύποι, που μετρούν μέρες, ώρες, μην πω και λεπτά που έχουν περάσει από την φορά που ήταν σχολείο, έπαιξαν στην αυλή, συναντήθηκαν με τους συμμαθητές τους.

Αυτοί οι μικροί τύποι τον Σεπτέμβρη ξεκίνησαν να μαθαίνουν τι σημαίνει όριο, τάξη, μοίρασμα, ομάδα, περιμένω την σειρά μου, αυτοεξυπηρετούμαι, βοηθώ τους φίλους μου, μαθαίνω πώς να μαθαίνω. Έκτοτε σταμάτησαν και ξεκίνησαν κανα-δυό φορές ακόμα. Στήθηκαν στα τηλεπαράθυρα, μπήκαν σε ηλεκτρονικές τάξεις, τους πέταγε έξω ο κύριος ίντερνετ, είχαν ήχο αλλά όχι φωνή. Έπαιξαν μαζί αλλά και μόνοι στις οθόνες. Δεν ήθελαν να μπουν στο μάθημα γιατί «αυτό δεν είναι το κανονικό σχολείο».

Αγαπημένοι εκπαιδευτικοί ΝΑΙ θα είναι πάλι ένας μικρός Σεπτέμβρης! Πάμε από την αρχή να γνωριστούμε σωστά! Να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να αισθανθούν τι πραγματικά είναι το σχολείο. Είναι η ώρα να κάνουμε τους μαθητές μας να ζήσουν αυτό που στερήθηκαν. Το παιχνίδι, την ομαδικότητα, το μοίρασμα, τους φίλους, τα τσακώματα και τα φιλιώματα. Η περιβόητη ύλη δεν θα παρεξηγηθεί καθόλου, αν για μερικές μέρες ακόμη την αφήσουμε λίγο πίσω. Για φανταστείτε, όμως, τα λαμπερά τους μάτια να σας κοιτούν γεμάτα αγάπη και χαρά!

Αγαπημένοι γονείς ΝΑΙ θα είναι πάλι ένα μικρός Σεπτέμβρης! Δεν είναι καιρός να ανησυχείτε για την ύλη. Αν έμαθαν πολύ ή λίγο να γράφουν, να διαβάζουν, να προσθέτουν και αφαιρούν. Η φυσική, η χημεία, η ιστορία, τα μαθηματικά θα είναι εκεί. Σας θέλουμε μαζί μας, για να κάνουμε τα παιδιά να μάθουν να είναι μαθητές, συμμαθητές, φίλοι και φίλες. Βοηθήστε τα σε άλλη μια προσαρμογή. Τώρα που θα έχετε μια ακόμη υποχρέωση με τα self-test, το πρωί που θα ετοιμάζεστε δώστε τον χρόνο που χρειάζονται αυτά και εσείς. Μην τρέχετε εσείς αγχωμένοι και τα παιδιά φοβισμένα.

Λέμε αυτή είναι μια χρονιά χαμένη. Όχι δεν είναι έτσι. Τίποτε δεν είναι χαμένο όταν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς μοιράστηκαν εμπειρίες πρωτόγνωρες και μοναδικές. Εμπειρίες που θα είναι οδηγοί σε κάτι άλλο. Τι άλλο; Θα το βρούμε στην πορεία. Στο εδώ και το τώρα όμως καλούμαστε να υποδεχθούμε πάλι τα παιδιά μας. Να δούμε χαμόγελα, να κρατήσουμε φοβισμένα χέρια, να φτιάξουμε παρέες, να χτίσουμε εμπιστοσύνη. Νομίζετε αυτά γίνονται μόνο τον Σεπτέμβρη; Αυτή η χρονιά λοιπόν θα είναι σαν ΕΝΑΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ.