“Οργανούληδες”: H κ. Σακελλαροπούλου παρακολούθησε με μαθητές το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δωρεά οργάνων

"Οργανούληδες": H κ. Σακελλαροπούλου παρακολούθησε με μαθητές Δημοτικού εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δωρεά οργάνων

“Η δωρεά οργάνων αποτελεί τη μεγαλύτερη πράξη ανιδιοτελούς αγάπης για τους πάσχοντες συμπολίτες μας”, ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την επίσκεψή της στο 10ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας.

Σακελλαροπούλου για την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων: Η δωρεά οργάνων είναι δωρεά ζωής

"Οργανούληδες": H κ. Σακελλαροπούλου παρακολούθησε με μαθητές Δημοτικού εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δωρεά οργάνων

Με αφορμή τη σημερινή Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, 1η Νοεμβρίου, η κ. Σακελλαροπούλου μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΜ (Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων) Γιώργο Παπαθεοδωρίδη, τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου και τον Γιάννη Μπολέτη, πρόεδρο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρουν παρουσίασαν στα παιδιά το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ίδρυμα Ωνάση για τη υγιεινή ζωή και τη δωρεά οργάνων, τους “Οργανούληδες”.

Το θέμα αφορά μικρούς και μεγάλους, επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου, γιατί “καθένας ή καθεμιά μπορεί να βρεθεί σε ανάγκη για μεταμόσχευση“. Το εγχείρημα αποσκοπεί στο “να ανοίξει και στη σχολική τάξη το διάλογο για τη φροντίδα της υγείας μας και τις μεταμοσχεύσεις”, τόνισε. Υπογράμμισε, τέλος, πως “πρέπει να διαδώσουμε το πιο σημαντικό μήνυμα της ημέρας: η δωρεά οργάνων είναι δωρεά ζωής”.

Ας γνωρίσουμε τους “Οργανούληδες”

"Οργανούληδες": H κ. Σακελλαροπούλου παρακολούθησε με μαθητές Δημοτικού εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δωρεά οργάνων

Οι “Οργανούληδες” ξεκινούν το ταξίδι τους στα Δημοτικά σχολεία της χώρας, με σκοπό τη γνωριμία και την εξοικείωση των μαθητών της Δευτέρας, Τρίτης, Τετάρτης, Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού, με τα όργανα του σώματός μας, τις λειτουργίες τους, το πώς να τα διατηρούμε υγιή, ενώ εισάγει τα παιδιά με απλά λόγια στην θαυμαστή ιδέα της μεταμόσχευσης.

Είναι το επίσημο και ιδιαίτερα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) για παιδιά σχολικής ηλικίας. Το Ίδρυμα Ωνάση, μετά από πρόταση του ΕΟΜ, εξασφάλισε τα δικαιώματα του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Από τι είναι φτιαγμένοι οι άνθρωποι; Ποια όργανα του σώματός σας ξέρετε; Πώς προστατεύετε την ΥΓΕΙΑ σας; Πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, το οποίο δεν λειτουργεί σωστά, με κάποιο άλλο;

Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται εύκολες ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που σχεδιάστηκαν ειδικά για τα παιδιά και το μάθημα της Αγωγής της Υγείας του Υπουργείου Παιδείας. Η έννοια της μεταμόσχευσης, η ΥΓΕΙΑ, αλλά και η δωρεά οργάνων γίνονται θεματικές μέσα σε μια συζήτηση που ανοίγει για όλες και όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Για έναν κόσμο γεμάτο υπερήρωες που σώζουν ζωές

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελείται από μια ψηφιακή παρουσίαση, ένα εγχειρίδιο χρήσης για τους εκπαιδευτές, καθώς και προτάσεις για παιχνίδια των Οργανούληδων που μπορούν να παίξουν ή να ζωγραφίσουν οι μικροί μαθητές.

Το υλικό θα εμπλουτίζεται σταδιακά με βίντεο και νέο υλικό, καθώς οι «Οργανούληδες» δεν παύουν ποτέ να μας μαθαίνουν νέα πράγματα για τον «εσωτερικό μας κόσμο»

Γιατί, όπως λένε χαρακτηριστικά, «ο εσωτερικός μας κόσμος είναι αυτός που μετράει!»

Μαζί με τους «Οργανούληδες», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναρτημένο και εκπαιδευτικό υλικό (ψηφιακή παρουσίαση, εγχειρίδιο εκπαιδευτών, βίντεο) για μαθητές Λυκείου, στο οποίο πλέον η πληροφορία για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση αποκτά περισσότερο επιστημονική υπόσταση, απαντώντας σε όλες τις πιθανές απορίες των εφήβων.

Mάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ

Γιατί είναι σημαντικό να φέρετε τους “Οργανούληδες” και στο δικό σας σχολείο

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αναμφίβολα η μεταμόσχευση οργάνων, αυτό το πολύτιμο «δώρο ζωής», είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής, που δίνει ευκαιρίες ζωής σε ασθενείς με τελικές ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων τους.

Η δωρεά οργάνων, που είναι η βασική προϋπόθεση για την τέλεση των μεταμοσχεύσεων, είναι θέμα παιδείας και οργάνωσης. Γι’ αυτό, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των αυριανών ενηλίκων τέθηκε ως μία από τις άμεσες προτεραιότητες της Εθνικής μας προσπάθειας.

Για την πολύ σημαντική προσπάθεια ενημέρωσης των παιδιών, προσκαλούμε δασκάλους, καθηγητές, επαγγελματίες υγείας, ακόμα και γονείς να επικοινωνήσουν μαζί μας, ούτως ώστε οι Οργανούληδες και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα να φτάσουν σε όλα τα σχολεία της επικράτειας και να μεταδώσουν στα παιδιά μηνύματα φροντίδας υγείας, ευεξίας, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας».

Για να βρείτε τις πληροφορίες για να το φέρετε στο Δημοτικό Σχολείο των παιδιών σας

πατήστε εδώ 

Διαβάστε επίσης:

Τζούντο: Σάλος με προπονητή που χαστουκίζει 13χρονη αθλήτρια – «Είμαι σαν πατέρας της, μπατσούλες έριξα»

“Η κόρη μου στο σχολείο παίζει Squid Game με τους συμμαθητές της και μένα τρέμει το φυλλοκάρδι μου….”

Θρήνος: “Έφυγε” από κορωνοϊό 38χρονη – Ήταν διασωληνωμένη – Της πήραν με καισαρική το μωρό