Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2020-21: Όλα είναι έτοιμα για να δοθούν τα vouchers – Αυτά είναι τα εισοδηματικά κριτήρια

Οι γονείς μικρών παιδιών αδημονούν για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΕΕΤΑΑ για την υποβολή αιτήσεων για τα vouchers για τους παιδικούς σταθμούς 2020 -2021 προκειμένου να εξυπηρετηθούν πάνω από 160.000 παιδιά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Infokids.gr όλα είναι έτοιμα από πλευράς πληροφοριακού συστήματος και το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Αυτές είναι οι 3 αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος

  • Φέτος, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν για πρώτη φορά και οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι. Ειδικότερα θα ωφεληθούν 15.000 παιδιά με vouchers αξίας 180 ευρώ και η εν λόγω δράση θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους, ύψους 30 εκ. ευρώ. Η διαδικασία για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους θα είναι διαφορετική από αυτή για τα παιδιά των μητέρων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή είναι άνεργες. Ωστόσο οι δύο διαδικασίες θα τρέξουν παράλληλα μέσα στις επόμενες ημέρες. Για το πρόγραμμα που αφορά τις γυναίκες του ιδιωτικού τομέα και τις άνεργες θα είναι ίδιο με το περσινό και θα καλύψει όλα τα παιδιά σχεδόν 145.000.
  • Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της ΕΕΤΑΑ στο paidikoi.eetaa.gr. Φέτος οι γονείς δεν χρειάζεται να μαζέψουν μια σειρά από δικαιολόγητικά καθώς πλέον αρκεί μόνο μία αίτηση που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά. Όλα τα άλλα πιστοποιητικά θα αντλούνται ηλεκτρονικά από την ΕΕΤΑΑ μέσω ενός διασυνδεδεμένου με τις υπηρεσίες έκδοσης πληροφοριακού συστήματος.
  • Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανακοίνωσε ότι φέτος αυξάνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.

Αυτά είναι τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν φέτος

Το υπάρχον πρόγραμμα της «Εναρμόνισης της Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» απευθύνεται σε μητέρες με χαμηλότερα οικογενειακά εισοδήματα, δηλαδή 27.000 ευρώ για μητέρες με 1-2 παιδιά, 30.000 ευρώ για μητέρες με 3 παιδιά, 33.000 ευρώ για μητέρες με 4 παιδιά, 36.000 ευρώ για μητέρες με 5 παιδιά και άνω.
Το νέο «Παράλληλο Πρόγραμμα» απευθύνεται σε μητέρες εργαζόμενες στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, με αυξημένα εισοδηματικά όρια κατά 3.000 ευρώ οριζόντια για κάθε κατηγορία.

Τι θα ισχύσει για το Πρόγραμμα Εναρμόνισης της Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2020-21

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι άνεργες μητέρες και οι εργαζόμενες (μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες) στον ιδιωτικό τομέα. Κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή οικονομική κατάσταση (εισόδημα), η εργασιακή θέση της αιτούσας και η οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνες, πολύτεκνες, ΑΜΕΑ). Εκτός κριτηρίων είναι οι αιτούντες ΑΜΕΑ, των οποίων όλες οι αιτήσεις γίνονται δεκτές.

Οι ωφελούμενες/νοι της δράσης θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

-Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές/αλλοδαποί από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
-Να είναι εργαζόμενοι/νες (μισθωτοί/ές, αυτοαπασχολούμενοι/ες) ή να είναι άνεργοι/ες
-Να επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις παρακάτω κατηγορίες Δομών:

-Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς.
-Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας
-Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από 5 έως 12 ετών.
-Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία ή/και εφήβους ή/και άτομα με νοητική αναπηρία ή/και κινητική αναπηρία.

-Να έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των 36.000€ και συγκεκριμένα:

*τις 27.000€ για μητέρες που έχουν έως δύο (2) παιδιά,
*τις 30.000€ για μητέρες που έχουν τρία (3) παιδιά,
*τις 33.000€ για μητέρες που έχουν τέσσερα (4) παιδιά, και
*τις 36.000€ για μητέρες που έχουν από πέντε (5) παιδιά και άνω.

Τι θα ισχύσει για Παράλληλο εθνικό πρόγραμμα διανομής voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς για τους δημοσίους υπαλλήλους

Το νέο Παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνει οριζόντια αύξηση για κάθε κατηγορία των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 3.000 ευρώ και δίνει την δυνατότητα σε μητέρες δημοσίους υπαλλήλους να ενταχθούν και να επωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Έτσι τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξης:

-30.000 ευρώ για μητέρες με 1-2 παιδιά, -33.000 ευρώ για μητέρες με 3 παιδιά,
-36.000 ευρώ για μητέρες με 4 παιδιά,
-39.000 ευρώ για μητέρες με 5 παιδιά και άνω.

Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ για 15.000 παιδιά.