Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σύνδρομο του Εμβρυϊκού Αλκοολισμού στην εγκυμοσύνη

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του σε ένα βρέφος;

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ξεχωριστή φάση στη ζωή μιας γυναίκας. Μια περίοδος που χτίζονται σημαντικές  αναμνήσεις και υπάρχει μεγάλη αναμονή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού της. Μεταξύ αυτών, ένα ζήτημα που δεν πρέπει να παραμεληθεί είναι το Σύνδρομο του Εμβρυϊκού Αλκοολισμού (ΣΕΑ).

Το Σύνδρομο του Εμβρυϊκού Αλκοολισμού είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει το αναπτυσσόμενο έμβρυο όταν η μητέρα καταναλώνει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό το σύνδρομο μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων όπως καθυστερήσεις στην ανάπτυξη, προβλήματα μάθησης, και διαταραχές συμπεριφοράς.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Οι επιπτώσεις στο έμβρυο

Ένας από τους βασικούς λόγους που το αλκοόλ καταστρέφει τον εμβρυϊκό οργανισμό είναι η ικανότητά του να προκαλεί διαταραχές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αλκοόλ μπορεί να διαπεράσει τον αμνιακό σάκο και να φτάσει στο έμβρυο, επηρεάζοντας τη διαμόρφωση των νευρικών κυττάρων και των συνάψεων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο του παιδιού.

…αλλά και στο παιδί αργότερα

Εκτός από τις νευρολογικές επιπτώσεις, το Σύνδρομο του Εμβρυϊκού Αλκοολισμού μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ανωμαλιών στην καρδιά, το πεπτικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι επιπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού κατά τη διάρκεια όλης της ζωής του.

Η πρόληψη είναι εύκολη

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Σύνδρομο του Εμβρυϊκού Αλκοολισμού είναι μια κατάσταση που προλαμβάνεται απόλυτα. Η καλύτερη προσέγγιση για την αποφυγή του είναι η πλήρης αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Είναι σημαντικό οι μελλοντικές μητέρες να είναι ενήμερες για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.

Πέρα από την πρόληψη, η πρόωρη διάγνωση και η παροχή θεραπείας για το Σύνδρομο του Εμβρυϊκού Αλκοολισμού είναι επίσης σημαντική. Οι γιατροί και οι ειδικοί στην παιδιατρική αναπτυξιακή ιατρική μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη και θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ΣΕΑ να αναπτυχθούν και να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό δυναμικό τους.

Το Σύνδρομο του Εμβρυϊκού Αλκοολισμού είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η πρόληψη και η ενημέρωση είναι κλειδιά για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισής του. Είναι σημαντικό οι μητέρες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν την υγεία του μελλοντικού τους παιδιού και να εξασφαλίσουν ένα φυσιολογικό και υγιές μέλλον.

Πόσο συχνό είναι το ΣΕΑ;

Τα ευρήματα μελέτης του 2018 δείχνουν ότι περίπου το 1,1% έως 5% των παιδιών της πρώτης τάξης στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με ΣΕΑ.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δηλώνει ότι το ΣΕΑ εμφανίζεται σε περίπου 1 στις 1.000 γεννήσεις ζωντανών γεννήσεων σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ορισμένες περιοχές ανέφεραν ότι περίπου 6–9 στα 1.000 παιδιά σχολικής ηλικίας είχαν ΣΕΑ.

Ωστόσο, άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι το ΣΕΑ εμφανίστηκε σε 0,3 στα 1.000 παιδιά ηλικίας 7-9 ετών.

Το αλκοόλ αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα νοσηρότητα

Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που δείχνουν ότι το αλκοόλ αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα νοσηρότητας στην Ευρώπη σήμερα, κάτι που καθιστά την ανάγκη για προσοχή και κατάλληλη ενημέρωση ιδιαίτερα επιτακτική.

Ειδικότερα, πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών Cegedim Strategic Data με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Lundbeck σε συνεργασία με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων στη χώρα, έφερε στο φως σκοτεινές πτυχές της υπερκατανάλωσης του αλκοόλ, συνδέοντας το με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και σοβαρή ψυχική και σωματική εξάρτηση.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας, το 70% των ατόμων που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ δεν ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία από κάποιον ειδικό. Επίσης 3 στους 4 εξαρτημένους από το αλκοόλ, αγνοούν την κατάσταση τους και η εξάρτηση αποκαλύπτεται τυχαία όταν επισκέπτονται τον γιατρό για άλλα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, τα πράγματα είναι δύσκολα και για εκείνους που αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια για να απεξαρτηθούν από το αλκοόλ, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία, το 44% υποτροπιάζει μέσα σε διάστημα περίπου 10 μηνών και καταναλώνει εκ νέου αλκοόλ.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι κυρίως νόσος του εγκεφάλου, συχνά προοδευτική, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία, ενώ ως επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλης χαρακτηρίζει εκείνη που ξεπερνάει τα 40 gr ημερησίως για τις γυναίκες και τα 60 gr για τους άνδρες.

Τα εξαρτημένα άτομα αναγνωρίζουν την εξάρτηση τους, ψάχνουν στήριξη και διέξοδο με σημαντική καθυστέρηση. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την εξάρτηση με το αλκοόλ μέχρι να αποταθούν στους ειδικούς μεσολαβούν περίπου 10 χρόνια.

Ογκίδια μαστού στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό: Πρέπει να μας φοβίσουν;

Επίδομα γέννησης: Αναδρομικά έως και 7.000 ευρώ – ποιες μητέρες τα δικαιούνται;

Διαλειμματική νηστεία: Επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη; Η Ελένη Πετρουλάκη απαντά