“Τι σνακ μπορώ να δώσω στο 8 μηνών μωράκι μου;”

«Έχω ένα μωράκι 8 μηνών και θα ήθελα κάποιες ιδέες αναφορικά με το τι είδους σνακ θα μπορούσα να του φτιάξω για να δοκιμάσει. Μέχρι στιγμής του δίνω γιαούρτι με τριμμένο μπισκότο, την κλασική φρουτόκρεμα και κρεμά ρυζάλευρο με γάλα. Θα μπορούσατε να με συμβουλεύσετε;»

Απαντά ο παιδίατρος κ. Ηλίας Χαραμαράς

Τα όσα προσφέρετε στο παιδί μέχρι τώρα είναι αρκετά και του παρέχουν όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για μια σωστή ανάπτυξη. Η εισαγωγή των στερεών τροφών ξεκινά σιγά σιγά σε αυτή την ηλικία και για αυτό οι αλλαγές στην ποικιλία τροφών ενός μωρού κάτω των 12 μηνών πρέπει να γίνονται σταδιακά και με μεγάλη προσοχή, για την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων.

Οι ομάδες τροφών που αναφέρετε, καλύπτουν τις ανάγκες του μωρού σας και σε γεύση, αλλά και σε θρεπτική αξία. Αν θεωρείτε, ότι το παιδάκι σας τις βαριέται μπορείτε να εναλλάξετε τις ώρες που καταναλώνει τα μεσαία γεύματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να του δώσετε την κρέμα με το ρυζάλευρο το πρωί και την φρουτόκρεμα το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση το μεσημεριανό του πρέπει να είναι σταθερό, ενώ σας προτείνω να μην αλλάζετε την ώρα κατανάλωσης του γιαουρτιού καθώς είναι προτιμότερο για τα μωράκια να το καταναλώνουν πιο κοντά στο βράδυ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στην φρουτόκρεμα ή την μπισκοτόκρεμά του λίγο γάλα για να «ξεγελάσετε» τη γεύση του.

Γενικά, αποφεύγουμε την κατανάλωση εξωτικών φρούτων και λαχανικών από τα μωρά και μένουμε πιο κοντά στην μεσογειακή διατροφή και τα όσα αυτή προσφέρει. Εσείς, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αλλαγή ή προσθήκη στη διατροφή του μωρού σας οφείλετε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο που το παρακολουθεί και γνωρίζει ακριβώς όλες του τις ανάγκες.

Ηλίας Χαραμαράς

Παιδίατρος

Χρηστομάνου 62, Σεπόλια, Αθήνα

ilias_charamaras@hotmail.com

Site: http://www.iliascharamaraspediatrician.eu

Facebook page Ηλίας Γ. Χαραμαράς Παιδιατρικό Ιατρείο.