Το δεντρόσπιτο αυτού του Δημοτικού Σχολείου της Τήνου είναι ό,τι καλύτερο είδαμε σήμερα

Το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου της Τήνου μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο για το γεγονός ότι οι μαθητές του απήλαυσαν ένα ξεχωριστό υπαίθριο μάθημα όσο και για την πρωτότυπη πίστα κυκλοφοριακής αγωγής που φιλοξενείται στο εσωτερικό του σχολείου σε μια προσπάθεια οι μαθητές να εκπαιδευτούν στην ορθή κυκλοφοριακή συμπεριφορά και να μάθουν από μικροί να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Ασφάλειας.

Τι γυρεύει ένα δεντρόσπιτο στο προαύλιο ενός σχολείου;

Αυτή τη φορά εντυπωσιαστήκαμε από το δεντρόσπιτο που φιλοξενείται από τις αρχές της φετινής σχολικής χρονιάς στο προαύλιο του σχολείου κάτω από την σκιά της αιωνόβιας βελανιδιάς.

Πρόκειται για μια προσεγμένη ξύλινη κατασκευή που τοποθετήθηκε στο προαύλιο με στόχο να αποτελέσει μια ξεχωριστή γωνιά που θα προσελκύει τους μαθητές τόσο στα διαλείμματα όσο και στις ώρες που δεν έχουν κάποιο μάθημα αλλά παραμένουν στο χώρο του σχολείου.

Οι μαθητές το αγάπησαν από την πρώτη στιγμή που το είδαν και από τότε δεν έχουν σταματήσει να το επισκέπτονται είτε μόνοι τους είτε με την παρέα τους για να διαβάσουν κάποιο από τα βιβλία που βρίσκονται εκεί, είτε για να παίξουν και να χαλαρώσουν είτε για να ζωγραφίσουν είτε για να κάνουν τις σχολικές τους εργασίες με θέα τη φύση.

Το δεντρόσπιτο διαθέτει τσουλήθρα και σκαλοπάτια που δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να σκαρφαλώσουν , να έρθουν πιο κοντά με το φυσικό περιβάλλον και να αποκτήσουν οικολογικές ανησυχίες.

Το μάθημα στην φύση είναι ένα δώρο για όλους τους μαθητές

Η φιλοσοφία αυτού του project πέρα ήταν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η εκπαίδευση να συνδυαστεί με την φύση προς όφελος των μαθητών. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει μια νέα σχολική πραγματικότητα που δεν θυμίζει σε τίποτα τις σχολικές εικόνες παρελθόντων ετών.

Το δεντρόσπιτο έχει γίνει το καταφύγιο των μαθητών όπου εκεί μπορούν να απολαμβάνουν ανέμελες σχολικές στιγμές έξω στη φύση χωρίς να χρειάζεται να φοράνε τις μάσκες. Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, κάτω από την σκιά των δέντρων και με επίκεντρο αυτή την ξύλινη εκπαιδευτική γωνιά, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί υπαίθρια μαθήματα με τους μαθητές να απολαμβάνουν την παράδοση των μαθημάτων, που δεν έχει  τίποτα να ζηλέψει από την σχολική αίθουσα. Οι μαθητές αδημονούν πότε θα έρθει η σειρά τους να κάνουν μάθημα εκτός τάξης και αισθάνονται ευχάριστα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Σχολείου παρουσιάζοντας το εκπληκτικό δεντρόσπιτό τους “Δράττουμε μια ευκαιρία που μας δίνουν οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας και εκμεταλλευόμαστε με όλους τους δυνατούς τρόπους το δεντροσπιτό μας, ειδικά τώρα που συνίσταται η εκπαίδευση σε ανοιχτούς χώρους, και το μετατρέπουμε σε υπαίθρια αίθουσα διδασκαλίας με μαθητές μέσα έξω και τριγύρω του και το δάσκαλο να σμιλεύει τις παιδικές ψυχές κάτω από τα φύλλα της βελανιδιάς. Ο κορωνοϊός άλλαξε τις συνήθειές μας, εκείνο, όμως που δεν μπόρεσε να αλλάξει, είναι να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε για να κάνουμε τις επιθυμίες μας πραγματικότητα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα του δεντρόσπιτου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, την υπομονή των δασκάλων του σχολείου, την επιμονή της διευθύντριας, κ. Τίνας Φρίμα, μα και την ένθερμη υποστήριξη του συλλόγου γονέων.