«Το παιδί μου με ρώτησε αν κάνουμε σεξ με τον πατέρα του…»

Η αμηχανία έκδηλη, ξεροκαταπίνουμε, δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε! Μία ερώτηση που άλλοι γονείς την περιμένουν και φροντίζουν να ενημερωθούν για την απάντησή της και άλλοι πιστεύουν πως αποκλείεται να ερωτηθούν γι αυτό το θέμα, εφόσον και οι ίδιοι δεν αναφέρουν τίποτα «σεξουαλικό».

Και όμως, το παιδί μας σήμερα ενημερώνεται από πολλές πηγές, αναφέρει η Μαρίνα Μόσχα, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια. Βλέπει τηλεόραση, διαβάζει περιοδικά, μιλάει με τους φίλους του. Μιλάει για πολλά θέματα, ένα από αυτά είναι και το σεξ. Μπορεί να συζητάει με φίλους και συμμαθητές του ακόμη και για το αν οι γονείς τους έχουν σεξουαλική ζωή. Ακόμη μπορεί να έχει καταλάβει ή ακόμη και να μας έχει δει κρυφά. Φυσικό επακόλουθο λοιπόν, κάποια στιγμή να μας κάνει αυτή την ερώτηση, να θέλει να μάθει πώς νιώθουμε εμείς όχι μόνο συναισθηματικά ως γονείς αλλά και σεξουαλικά.

Παρόλο λοιπόν που αυτή είναι μία ερώτηση που μπορεί να γεμίσει αμηχανία τον γονιό, αν εκείνος δεν κλειστεί πίσω από τα δικά του ταμπού γύρω από το σεξ, μπορεί να του απαντήσει απλά: «Ναι, έχουμε σεξουαλική ζωή με τον πατέρα σου». Μία απάντηση απλή, γεμάτη ειλικρίνεια, που απομυθοποιεί το σεξ, δεν το κάνει βρώμικο και ανήθικο, το δηλώνει ως κάτι που ενώνει δύο ανθρώπους, πως η αγάπη υπάρχει ακόμη ανάμεσά τους…

Αυτό που χρειάζεται προσοχή, δεν είναι το να μην καταλάβουν τα παιδιά ότι οι γονείς τους έχουν σεξουαλική ζωή αλλά μάλλον το αντίθετο, εφόσον η έλλειψη σεξουαλικής ζωής, υποδηλώνει προβλήματα στην επικοινωνία του ζευγαριού και στη σχέση του. Δεν χρειάζεται όμως να αναφερθούν σε λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα το πόσο συχνά κάνουν έρωτα, τις στάσεις, τι αρέσει στον καθένα, ποιος είναι αυτός που το ζητάει πιο συχνά, λεπτομέρειες που αφορούν καθαρά την προσωπική ζωή του ζευγαριού και κανέναν άλλον!