Κυριακή 22 Ιουνίου
τέλος της φοίτησης στο σχολείο

Το τέλος της φοίτησης στο σχολείο είναι μια νέα αρχή για το παιδί αλλά ΚΑΙ για τον γονιό

Για τους γονείς, αυτή η φάση φέρνει μαζί της έναν καταιγισμό συναισθημάτων: περηφάνια, άγχος, νοσταλγία.

Ολοκληρώνοντας τη σχολική του πορεία, κάθε παιδί βρίσκεται μπροστά σε μια από τις πιο μεγάλες αλλαγές της ζωής του. Ετοιμάζεται να ανοίξει τα «φτερά» του και να ανακαλύψει τον κόσμο με νέους τρόπους. Όμως, αυτή η μετάβαση δεν αφορά μόνο το παιδί – είναι εξίσου σημαντική και για τους γονείς.

Για τους γονείς, αυτή η φάση σηματοδοτεί το πέρασμα του παιδιού στην ενηλικίωση και φέρνει μαζί της έναν καταιγισμό συναισθημάτων: περηφάνια για τα επιτεύγματα του παιδιού τους, άγχος για το μέλλον και νοσταλγία για τις όμορφες στιγμές που πέρασαν. Παρακάτω, θα δούμε μερικές από τις νέες καταστάσεις που καλείται να διαχειριστεί ένας γονιός την περίοδο αυτή και πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

1. Η απομάκρυνση από το σπίτι

Η απομάκρυνση του παιδιού από το σπίτι για σπουδές είναι μια από τους μεγαλύτερες αλλαγές για την οικογένεια. Η σκέψη ότι το παιδί θα ζήσει μακριά, θα φροντίζει μόνο του τον εαυτό του και θα κάνει τα πρώτα του βήματα στον “πραγματικό κόσμο” μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος.

Τι να κάνετε: Εστιάστε στο πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας σε αυτήν την μετάβαση. Συζητήστε μαζί του για τα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, όπως το πώς θα διαχειρίζεται τα οικονομικά του, πώς θα οργανώσει το πρόγραμμά του, και δώστε του χώρο να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά. Το να επικοινωνεί συχνά μαζί σας είναι σημαντικό για να διατηρήσετε την αίσθηση σύνδεσης, όμως, προσέξτε να μην παρεμβαίνετε υπερβολικά.

2. Πρώτες διακοπές με φίλους και χωρίς τους γονείς

Οι πρώτες διακοπές με φίλους είναι ένα ακόμη ορόσημο που συχνά προκαλεί άγχος στους γονείς. Η σκέψη ότι το παιδί θα ταξιδέψει μόνο του και θα περάσει χρόνο μακριά από την οικογένεια μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία για την ασφάλεια και την υπευθυνότητά του, τόσο τη δική του όσο και των γύρω του.

Τι να κάνετε: Βοηθήστε το παιδί σας να προετοιμαστεί για το ταξίδι, συζητώντας για την ασφάλεια αλλά και το πρόγραμμα. Καθοδηγήστε το στη δημιουργία μίας λύσης για κάθε ενδεχόμενο, όπως τι θα κάνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δείξτε εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Έτσι, θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του.

3. Επιλογή σπουδών

Μετά το σχολείο, το παιδί βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του. Οι επιλογές για σπουδές μπορεί να είναι πολλές, και η πίεση να πάρει την “σωστή” απόφαση μπορεί να είναι μεγάλη τόσο για το ίδιο όσο και για εσάς.

Τι να κάνετε: Στηρίξτε το παιδί σας στην εξερεύνηση των επιλογών του, δίνοντας συμβουλές και πληροφορίες χωρίς να το πιέζετε να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πορεία. Αντίθετα, ενθαρρύνετέ το να λάβει υπόψη τις δικές του προτιμήσεις και ικανότητες.

4. Αναζήτηση ανεξαρτησίας

Η επιθυμία για ανεξαρτησία είναι φυσιολογική και υγιής. Το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να θέλει να παίρνει μόνο του αποφάσεις, να διαχειρίζεται μόνο του το χρόνο του και να αναπτύσσει τις δικές του σχέσεις και ενδιαφέροντα.

Τι να κάνετε: Σεβαστείτε την ανάγκη του για αυτονομία και προσφέρετε υποστήριξη όταν σας τη ζητά. Δημιουργήστε ένα ανοιχτό και ειλικρινές περιβάλλον επικοινωνίας, όπου το παιδί θα νιώθει άνετα να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του μαζί σας. Δώστε του χώρο να αναπτυχθεί και να ανακαλύψει τη νέα του πραγματικότητα.

5. Διατήρηση της οικογενειακής σχέσης

Με τις αλλαγές που φέρνει η ενηλικίωση, η σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού αλλάζει. Η διατήρηση μιας υγιούς και ισορροπημένης σχέσης, βασισμένης στον αμοιβαίο σεβασμό και την υποστήριξη, είναι σημαντική τώρα.

Τι να κάνετε: Βρείτε νέους τρόπους για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί, ακόμα και αν η καθημερινότητά σας αλλάζει. Βρείτε νέες οικογενειακές συνήθειες και προσαρμόστε τις παλιές στις νέες συνθήκες. Συζητήστε ανοιχτά για το πώς νιώθετε και δείξτε κατανόηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί σας.

6. Προσαρμογή σε νέες υποχρεώσεις

Η μετάβαση από το σχολείο στην ενήλικη ζωή μπορεί να φέρει νέες υποχρεώσεις, όπως η προσαρμογή σε ένα νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον, η διαχείριση μιας νέας κατοικίας ή ακόμα και η εργασία για πρώτη φορά. Όλα αυτά απαιτούν έναν βαθμό προσαρμοστικότητας και αυτονομίας που μπορεί να είναι δύσκολο να αναπτυχθεί άμεσα.

Τι να κάνετε: Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει δεξιότητες διαχείρισης χρόνου και οργάνωσης. Βοηθήστε το να θέσει στόχους και να δημιουργήσει ένα πλάνο για να τους επιτύχει.

7. Διαχείριση αποτυχίας

Οι αποτυχίες είναι μέρος της ενηλικίωσης. Το παιδί μπορεί να βιώσει απογοήτευση ή δυσκολίες στο να επιτύχει τους στόχους του, γεγονός που μπορεί να κλονίσει την αυτοπεποίθησή του.

Τι να κάνετε: Διδάξτε το παιδί σας να βλέπει την αποτυχία ως ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη. Συζητήστε τις εμπειρίες σας και πώς εσείς αντιμετωπίζετε τις αποτυχίες. Ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει την προσπάθεια και να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για να επιτύχει τους στόχους του.

8. Η έννοια του σπιτιού

Τώρα, που το παιδί θα φύγει από το σπίτι, η έννοια του σπιτιού σας αποκτά νέα διάσταση. Το σπίτι γίνεται ένα μέρος στο οποίο μπορεί να επιστρέφει, ανά διαστήματα, για αγάπη και στήριξη και όχι η μόνιμη βάση του.

Τι να κάνετε: Δημιουργήστε μια ζεστή ατμόσφαιρα όπου το παιδί θα αισθάνεται άνετα να επιστρέφει και να μοιράζεται τις εμπειρίες του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ευκαιρία αυτή για να κάνετε νέες οικογενειακές δραστηριότητες ή να ανανεώσετε τη σχέση σας.

9. Επαναπροσδιορισμός του ρόλου του γονιού

Από τη στιγμή που το παιδί αποχωρεί από το σπίτι, η σχέση σας μαζί του αλλάζει. Από την καθημερινή φροντίδα περνάτε στον ρόλο του υποστηρικτή και συμβούλου.

Τι να κάνετε: Για αρχή, αποδεχτείτε ότι η σχέση σας με το παιδί σας αλλάζει. Δείξτε του εμπιστοσύνη και δώστε του καθοδήγηση μόνο όταν τη ζητήσει. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει αυτονομία και υπευθυνότητα, ενώ εσείς θα ανακαλύψετε τη χαρά του να βλέπετε το παιδί σας να αναπτύσσεται και να πετυχαίνει μόνο του.

10. Οικονομική στήριξη και συμβουλές

Το παιδί σας αρχίζει να διαχειρίζεται τα οικονομικά του, είτε πρόκειται για την εύρεση εργασίας είτε για τις σπουδές του. Η στήριξη και οι συμβουλές σας σε αυτό το κομμάτι είναι βασικά.

Τι να κάνετε: Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει βασικές οικονομικές αρχές όπως ο προϋπολογισμός και η αποταμίευση. Συζητήστε για τα οικονομικά του πλάνα και δώστε του συμβουλές χωρίς όμως να αναλαμβάνετε τον έλεγχο. Θα μάθει έτσι να διαχειρίζεται τα χρήματά του με υπευθυνότητα.

Διαβάστε επίσης:

«Σύνδρομο της άδειας φωλιάς»: Χρήσιμες συμβουλές αντιμετώπισης για τους γονείς

Το έφηβο παιδί έχει ανάγκη να ξέρει ότι ο γονιός είναι πάντα δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί

«Έχουμε μόνο 18 καλοκαίρια μαζί με τα παιδιά μας…»

Ροή Ειδήσεων