Βασιλακόπουλος: “Οι γονείς να εμβολιάσουν άφοβα τα παιδιά τους, χάσαμε ήδη τρία” – Παιδιά στην εντατική στις ΗΠΑ

Βασιλακόπουλος: "Οι γονείς να εμβολιάσουν άφοβα τα παιδιά τους, χάσαμε ήδη τρία" - Παιδιά στην εντατική στις ΗΠΑ

Πρώτη μέρα έναρξης της λειτουργίας της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών σήμερα και ο καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA ξεκαθάρισε πως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός.

Απευθυνόμενος συγκεκριμένα στους γονείς, συμβούλευσε να εμβολιάσουν άφοβα τα παιδιά τους, καθώς “δεν υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες, κανένα εμβόλιο δε βγάζει μακροχρόνιες συνέπειες. Στα παιδιά συνήθως ο ιός κάνει μια λοίμωξη που είναι πιο ελαφριά. Όμως, μέχρι τώρα δυστυχώς έχουμε θρηνήσει τρία ελληνόπουλα, και πολλά έχουν ζήσει μια τραυματική εμπειρία, να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ χωρίς τους γονείς τους”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο ίδιος είπε, ότι “θα μας φέρει πολλά κρούσματα, είναι 2 φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό. Είναι η μετάλλαξη που προβλέπεται ότι θα επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όμως, η αύξηση που έχουμε δει τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν οφείλεται μόνο στο ότι έχει αρχίσει να επικρατεί η Δέλτα, αλλά και στη δική μας συμπεριφορά” και εξήγησε:

Όταν είμαι εμβολιασμένος η πιθανότητα να νοσήσω είναι τρομερά μικρότερη. Και αν νοσήσω στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων θα νοσήσω πολύ ελαφριά. Δεν έχει καμία σχέση με το να νοσήσω με κορωνοϊό και να είμαι ανεμβολίαστος. Το εμβόλιο μας δίνει μια πρωτεΐνη και εμείς φτιάχνουμε αντισώματα εναντίον της. Αν νοσήσω με φυσιολογικό τρόπο δεν εκτίθεμαι μόνο σε αυτή την πρωτεΐνη, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεΐνες του κορωνοϊού. Αν νοσήσει κάποιος ξέρει τι θα συμβεί μετά από κάποια χρόνια; Γιατί δεν απασχολεί τον κόσμο αυτό;“, σχολιάσε αναφερόμενος σε όσους φοβούνται μακροχρόνιες παρενέργειες των εμβολίων.

“Δεν υπάρχει μαγική λύση. Δε γίνεται να ανοίξουμε με ασφάλεια χωρίς να εμβολιαστούμε”

Ο κ. Βασιλακόπουλος συνέχισε λέγοντας: “Το τέταρτο κύμα δε θα σταματήσει αν δεν εμβολιαστούμε. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα μέτρα έχουν ένα όριο. Δεν μπορώ χωρίς εμβόλιο να αντιμετωπίσω τον κορωνοϊό, δεν μπορεί καμία χώρα στον κόσμο. Ό,τι μέτρα και να πάρουμε θα υπάρχει διασπορά. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Δε γίνεται να ανοίξουμε με ασφάλεια χωρίς να εμβολιαστούμε”.

Απευθύνθηκε, μάλιστα, στους γονείς: “Όπως εμείς αγαπάμε τα παιδιά μας στην Ελλάδα, το ίδιο τα αγαπούν στην Αμερική και στον Καναδά, όπου έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια παιδιά χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Να εμβολιάσουν οι γονείς άφοβα τα παιδιά τους, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες, κανένα εμβόλιο δε βγάζει μακροχρόνιες συνέπειες. Στα παιδιά συνήθως ο ιός κάνει μια λοίμωξη που είναι πιο ελαφριά. Όμως, μέχρι τώρα δυστυχώς έχουμε θρηνήσει τρία ελληνόπουλα, και πολλά έχουν ζήσει μια τραυματική εμπειρία, να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ χωρίς τους γονείς τους”.

ΗΠΑ: Αυξάνονται τα παιδιά στις ΜΕΘ λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα

Κρίνοντας από το τι συμβαίνει στις χώρες του εξωτερικού, όπου η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί καιρό τώρα, έχει νόημα να αναφερθούμε στους γιατρούς της περιοχής του Μισσισσιπί, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά που νοσούν με τη συγκεκριμένα μετάλλαξη εισάγονται στις ΜΕΘ και διασωληνώνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι διαθέσιμο σε κάθε πολίτη άνω των 12 ετών, ωστόσο ο ιός “χτυπά” τον ευάλωτο πληθυσμό και δη τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής Υγειονομικών σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: “Λυπάμαι ειλικρινά -7 παιδιά στην εντατική, 2 από αυτά σε μηχανική υποστήριξη.” Και συμπλήρωσε “Παρακαλώ μείνετε ασφαλείς και αν είστε άνω των 12 παρακαλώ προστατευτείτε”.

Μέχρι πρότινος ο CDC επιμένει, ότι τα παιδιά νοσούν πολύ πιο ελαφρά από Covid-19, ωστόσο οι γιατροί στο Μισσισσίπι επιμένουν, ότι όλο και περισσότερα παιδιά εισάγονται στο νοσοκομείο με πιο σοβαρά συμπτώματα. Δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσεις για τις ηλικίες των παιδιών και το αν έχουν ή όχι εμβολιαστεί, πάντως οι γιατροί θεωρούν υπεύθυνη τη μετάλλαξη Δέλτα γι’αυτή την αύξηση.

Διαβάστε ακόμα:

Ανακαλούνται πασίγνωστα αντηλιακά – Περιέχουν καρκινογόνα χημικά – ΜΗΝ τα χρησιμοποιείτε

Η Κατερίνα Στικούδη είναι πλέον 8 μηνών έγκυος και η κοιλίτσα της είναι υπέροχη! (video)

“Στο χωριό μου τα κορίτσια παντρεύονται από τα 10 – Εγώ διάλεξα το σχολείο”: Μια συγκλονιστική ιστορία πυγμής!