Αυτό είναι το πολύ σημαντικό μάθημα που φέρνει η Νίκη Κεραμέως στην Α Γυμνασίου

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θέλει να φέρει στο χώρο της Παιδείας εξέφρασε την επιθυμία της να εισαχθεί το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού ως υποχρεωτικό από την Α Γυμνασίου σε όλα τα σχολεία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής το εν λόγω μάθημα διδάσκεται στην Γ τάξη του Γυμνασίου.

Η ενδιαφέρουσα τοποθέτησή της υπουργού έγινε κατά τη διάρκεια της 6ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και η υπουργός τόνισε ότι αυτό το μάθημα είναι ό,τι καλύτερο για τους 13χρονους μαθητές που σε αυτό το ηλικιακό στάδιο αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους.

Πρέπει να γίνει “πάντρεμα” της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, είπε χαρακτηριστικά.

Τι είναι ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Ο  Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένα μάθημα απαξιωμένο στο ωρολόγιο πρόγραμμα, ούτε «η ώρα του παιδιού» που οι μαθητές θα εκτονώνουν την εφηβική τους πίεση αλλά μια ώρα με σαφείς εκπαιδευτικούς στόχους, που θα τους βοηθήσουν και θα τους οδηγήσουν σε μια πετυχημένη σταδιοδρομία.

Με αυτά κατά νου, εναλλακτικές δράσεις και υψηλό αίσθημα ευθύνης ο Σ.Ε.Π στοχεύει:

  1. Στη συνειδητοποίηση της προσωπικότητας, του χαρακτήρα και των αξιών των μαθητών
  2. Στην ανακάλυψη των ιδιαίτερων κλίσεων, ενδιαφερόντων, επιθυμιών και αναγκών των μαθητών
  3. Στην εξοικείωση των μαθητών με τις έννοιες της αγοράς εργασίας, εμπορεύματος και χρήματος
  4. Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την αποφυγή και τη διαχείριση πιθανών μελλοντικών επαγγελματικών αδιεξόδων

Τα ερωτηματολόγια του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, δίνουν την δυνατότητα στους μαθητές, να αγγίξουν το προσωπικό τους όνειρο. Όταν ήδη γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας αλλά και την επαγγελματική μας κλίση, τότε έχουμε κάνει ένα βήμα προς την επαγγελματική αλλά και προσωπική μας ικανοποίηση.

Οι ερωτήσεις του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, διευρευνούν την μαθηματική, ορθογραφική, γλωσσική και διαγραμματική αντίληψη των μαθητών, αλλά και άλλες παραμέτρους, όπως είναι η αντίληψη χώρου, ο μηχανικός συλλογισμός, η ταχύτητα αντίληψης και ακρίβειας. Ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων μας δίνει μία ξεκάθαρη και ακριβής εικόνα. Ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός, είναι το κλειδί της επιτυχίας!