Μία εύκολη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη
Δεν υπάρχει πιτσιρίκι που να μη λατρεύει τα μπισκότα. Πόσο μάλλον, αν τα φτιάξει η μαμά με τα χεράκια της και συμμετέχουν κι αυτά στην δημιουργία τους.
Ο Άκης Πετρετζίκης έχει μία πρωτότυπη συνταγή για παιχνιδιάρικα μπισκοτάκια σε σχήμα χάρακα, που θα συνοδεύσουν το επιδόρπιο του παιδιού στο lunch box του σχολείου, αλλά θα «κόψουν» και τις απογευματινές τους λιγουρίτσες.
Πριν σκεφθείτε, ότι η συνταγή αυτή είναι μπελαλίδικη, αφού περιέχει σχέδια και γλάσο, γίνεται μέσα σε μόλις μισή ωρίτσα.
Τι θα χρειαστείτε
Για τα μπισκότα
- 140 γρ. βούτυρο, παγωμένο
- 50 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ. μαλακό αλεύρι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
Για το γλάσο
- 2 ασπράδια
- 480 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. νερό
- 1/2 κ.γ. κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Για τη διακόσμηση
- κας-κας καρδούλες
- κουφέτα, σοκολάτας ματάκια
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον πολυκόφτη ή στο μίξερ με το φτερό και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκι, την τυλίγουμε με μια μεμβράνη, και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC στον αέρα.
Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μια λαδόκολλα και την πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με ακόμα λίγο αλεύρι και καλύπτουμε με μια δεύτερη λαδόκολλα.
Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 3 χιλ., αφαιρούμε τη λαδόκολλα που βρίσκεται από πάνω και μετά με ένα μαχαίρι κόβουμε μπισκοτάκια διαστάσεων 3×10 εκ.
Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα ταψί μαζί με τη λαδόκολλα.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Εάν χρειάζονται διόρθωση στις πλευρές τους, ξύνουμε τα μπισκότα προσεκτικά χωρίς να σπάσουν σε έναν τρίφτη, ώστε να γίνουν λεία και να πάρουν το σχήμα που θέλουμε.
Για το γλάσο
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και ξεκινάμε να χτυπάμε με το σύρμα.
Πριν σφίξουν ρίχνουμε τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και λαμπερή μαρέγκα.
Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα υδαρές γλάσο.
Προσθέτουμε το κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και χτυπάμε μέχρι το γλάσο να έχει ένα ομοιόμορφο χρώμα.
Απλώνουμε το γλάσο με ένα κουτάλι ή μια μικρή σπάτουλα πάνω στα μπισκότα και μόλις κρυώσει σχηματίζουμε τον χάρακα με ένα μαύρο στυλό ζαχαροπλαστικής.
Διακοσμούμε με τις καρδούλες και τα ματάκια.