Cookies με πιπερόριζα και μέλι

Σήμερα θα φτιάξουμε τα αγαπημένα μας cookies που φτιάχνουμε κυρίως όταν έχει κρύο ούτως ώστε να συνοδεύουμε τη ζεστή μας σοκολάτα, το γάλα των παιδιών αλλά και το τσαγάκι μας. Μια ξεχωριστή γεύση που αξίζει να τη δοκιμάσετε.

H πιπερόριζα αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%). Eπιπλέον, περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο, και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, ένα συστατικό που όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Eκτός, όμως, από τη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά, το τζίντζερ έχει και μεγάλη θρεπτική αξία. Mπορεί από τις περισσότερες έρευνες να προκύπτουν θετικά αποτελέσματα για την επίδραση αυτού του φυτού στον οργανισμό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε, γιατί δεν αποκλείονται πιθανές παρενέργειες από τη συστηματική μακροχρόνια λήψη του. H κατανάλωσή του, επίσης, πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 2 ετών.

Υλικά:

4 ½ φλ. αλεύρι
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. βούτυρο
1 φλ. μέλι
2 κ.γλ. τριμμένη πιπερόριζα (τζίντζερ)
1 κ.γλ.. μοσχοκάρυδο
1 κ.γλ. κανέλλα
2 κ.γλ. μπέικιν παουντερ
1/2 φλ. γάλα
2 δόσεις βανίλια σκόνη
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180º C.Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπέικιν και το αλάτι.Προσθέτουμε το βούτυρο, το μέλι, το γάλα, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύοντας προσεκτικά για να ενωθεί το μείγμα προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο. Δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι και προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι αν χρειαστεί τόσο όσο να μη κολλάει στα χέρια.Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος 1/2 εκ. και με μια φόρμα κόβουμε τα μπισκότα στο σχήμα που θέλουμε. Ψήνουμε για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν άλλα 5 λεπτά μέχρι να τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα.