Διατροφή εγκύου: Πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι μικρές “παρασπονδίες;”: Ο ειδικός απαντά

Στην εγκυμοσύνη αρκετές γυναίκες, συχνά “χαλαρώνουν” αναφορικά με το θέμα της διατροφής και καταφεύγουν σε μικρές “παρασπονδίες”.Πόσο αρνητικό είναι αυτό για το έμβρυο και την μέλλουσα μαμά και πότε αυτά τα διατροφικά “παραστρατήματα” αποτελούν απειλή για την υγεία;«Τις σποραδικές διατροφικές ‘’παρασπονδίες’’ της εγκύου δεν τις θεωρώ καθόλου ανησυχητικές» λέει ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «γιατί πρώτιστα θέλουμε μια ευτυχισμένη έγκυο, χωρίς βέβαια οι… καταχρήσεις αυτές να μας δημιουργήσουν προβλήματα στην  εγκυμοσύνη, αλλά  και στη διάρκεια του τοκετού».

Η μέλλουσα μαμά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική γιατί στη διατροφή της μπορεί και να κρύβονται κίνδυνοι, στους οποίους δεν δίνουμε και ιδιαίτερη σημασία, όμως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί και να αποδειχθούν… καταστροφικοί.Η διατροφή δεν πρέπει να γίνει εμμονή στην έγκυο. Φυσικά, δεν… τρώει για δύο – αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη- αλλά πότε-πότε μικρές παρασπονδίες δεν βλάπτουν, ακόμα κι αν αυτές είναι ένα ποτηράκι κρασί, ή μια μπύρα, τώρα ειδικά τώρα το καλοκαίρι, αρκεί αυτό να γίνεται με μέτρο και όχι καθημερινά. Καλό είναι φυσικά να αποφεύγονται σνακ με μεγάλες ποσότητες αλατιού που προκαλεί κατακράτηση υγρών, τα ωμά ψάρια, ενώ θα πρέπει κρέατα και πουλερικά να είναι πολύ καλά ψημένα.Διαβάστε ακόμη: Ασυνήθιστα συμπτώματα στην εγκυμοσύνη – Η έγκυος πρέπει να ενημερώνει άμεσα τον γυναικολόγο της

Τι επηρεάζει αρνητικά το έμβρυο

Σύμφωνα με τον ιατρό, η συνολικά κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο και όχι οι σποραδικές «γευστικές επιβραβεύσεις» που μπορεί η υποψήφια μαμά να δώσει στον εαυτό της, προκειμένου η απόλαυση του ουρανίσκου να της ανεβάσει τη διάθεση και να την κάνει πιο χαρούμενη.Και βέβαια η έγκυος δεν θα πρέπει να συνεχίσει την επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος, αλλά σε ότι αφορά τις τροφές με πολλά λιπαρά, ο κ. Σκαρτάδος είναι μάλλον καθησυχαστικός.

Και αυτό γιατί, «Τα τελευταία χρόνια μελέτες δείχνουν ότι το λίπος με τα ευεργετικά οξέα ωμέγα-3, συντείνουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, τόσο κατά τη διάρκεια της εμβρυικής όσο και της μεταγεννητικής περιόδου, θέτοντας  συγχρόνως υποθήκη για ένα πιο… έξυπνο παιδί. Καλό είναι να το θυμόμαστε και να μη δαιμονοποιούμε κάθε τι λιπαρό».

Περιμένετε το μωράκι σας; Δείτε πότε θα γεννήσετε εδώ.

Νικόλαος Σκαρτάδος,

Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, 100, Αθήνα, 210-7708081

Θερμοπυλών 97, Σπάρτη,  27310-83555