Διατροφικό σκάνδαλο με μολυσμένα αυγά συνταράσσει την Ευρώπη – Καθησυχάζει ο ΕΦΕΤ

Η Βόρεια Ευρώπη βρίσκεται σε αναβρασμό εξαιτίας του διατροφικού σκανδάλου με πρωταγωνιστές τα μολυσμένα με εντομοκτόνο fipronil αυγά της Ολλανδίας. Το διατροφικό σκάνδαλο φαίνεται ότι αντί να περιορίζεται, παίρνει κάθε μέρα και πιο μεγάλες διαστάσεις. Ξεκίνησε από Ολλανδία και Γερμανία, εκεί όπου εκατομμύρια αυγά αποσύρθηκαν και καταστράφηκαν, όταν διαπιστώθηκε ότι είχαν μολυνθεί με το επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία fipronil.

«Τα συμπτώματα είναι ζάλη, ναυτία, εμετοί. Οι νευροτοξικές επιδράσεις είναι παροδικές, και σπάνια επέρχεται θάνατος. Ίσως μία φορά στα 30 χρόνια. Μόνο αν καταναλωθεί σε τεράστιες ποσότητες, δηλαδή περίπου μισό κιλό. Σε κάθε αυγό η ποσότητα είναι 10 έως 100 χιλιάδες φορές μικρότερη», δηλώνει ο τοξικολόγος Άλφρεντ Μπερνάρ.

Για αυτό και οι αρχές σε Βέλγιο και Ολλανδία έχουν ξεκινήσει ποινικές έρευνες για να διαπιστώσουν πώς έφτασαν να μολυνθούν με το εντομοκτόνο πτηνοτροφεία σε Ολλανδία και Γερμανία.Οι αρχές σε Γαλλία και Βρετανία καθησυχάζουν ότι τα αυγά που εισήχθησαν εκεί είναι περιορισμένες παρτίδες. Στο στόχαστρο έχει μπει η βελγική εταιρεία που τους προμήθευε συστήματα καθαρισμού. Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αδειάζουν τα ράφια τους και χιλιάδες φάρμες στο Βέλγιο έχουν κλείσει, όμως τα ερωτήματα παραμένουν και είναι πιεστικά.

Εκατομμύρια αυγά αποσύρθηκαν από τα καταστήματα των τριών χωρών, ενώ υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση του κινδύνου σε προϊόντα όπως μαγιονέζες και λικέρ αυγού. Οι αρχές προειδοποιούν τους καταναλωτές να ελέγξουν προσεκτικά τη σήμανση πριν καταναλώσουν αυγά.

Οι βελγικές αρχές γνώριζαν από τον Ιούνιο για τα «τοξικά» αυγά

Ήδη από τις αρχές Ιουνίου, δηλαδή ένα μήνα πριν το ζήτημα δει το φως της δημοσιότητας, γνώριζαν οι βελγικές αρχές για τα μολυσμένα με ζιζανιοκτόνα αυγά. Επισήμως η βελγική υπηρεσία διατροφικής ασφάλειας υποστηρίζει πως όντως απέκρυψε το θέμα, όμως το έκανε διότι η έρευνα ήταν σε εξέλιξη.

«Το κρατήσαμε μυστικό κατά τη διάρκεια της έρευνας. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος έχει απορίες για την υγεία του και προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις. Μόλις το επιτρέψει η έρευνα, θα παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες για τον αντίκτυπο στην υγεία μας», δήλωσε η Κατρίν Στράχιερ από τη βελγική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Ο κίνδυνος για την υγεία

Η ουσία  fipronil εντοπίστηκε πριν μια εβδομάδα σε αυγά στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Το εντομοκτόνο Fipronil είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που το κρέας τους πρόκειται να καταναλωθεί από ανθρώπους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το εντομοκτόνο χρησιμοποίησε μία ολλανδική εταιρεία σε πτηνοτροφεία της, σε Ολλανδία και Γερμανία, για να αντιμετωπίσει επιδημία κόκκινης ψείρας στα πουλερικά της.

Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων η ποσότητα φιπρονίλης στα μολυσμένα αυγά δεν αποτελεί οπωσδήποτε κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, και συγκεκριμένα για το συκώτι, τα νεφρά και το θυρεοειδή αδένα. Θα πρέπει κανείς να καταναλώσει επτά αυγά σε διάστημα μιας ημέρας για να ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο. Ακόμη όμως και αυτή η ποσότητα δεν σημαίνει οπωσδήποτε κάποιον κίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βλάβες προκαλούνται μόνο σε περίπτωση που η φιπρονίλη καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και για μακρύ χρονικό διάστημα. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση κρέατος κοτόπουλων που τους έχει χορηγηθεί φιπρονίλη, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

ΕΦΕΤ: Καθησυχάζει για τα μολυσμένα αυγά

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας προς το παρόν για την Ελλάδα, σχετικά με το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών, όπως διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ανδρέας Μανέτας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο κ. Μανέτας σημείωσε πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές τις παρτίδες», ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Την ίδια στιγμή, το διατροφικό σκάνδαλο έχει πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, με το Βέλγιο και την Ολλανδία να ενώνουν τις δυνάμεις τους στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών. Ήδη στην Ολλανδία πραγματοποιήθηκαν δύο συλλήψεις.

Υπάρχουν υποψίες ότι τα μολυσμένα αυγά δεν έχουν διατεθεί μόνο απευθείας στην κατανάλωση, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή άλλων προϊόντων (γαρνιτούρες για σάντουιτς, σάλτσες και σαλάτες).