Δίδυμη κύηση: Ποιοι παράγοντες την ευνοούν – Ποια μέθοδο τοκετού να προτιμήσει η έγκυος;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις δίδυμες κυήσεις. Σε μια δίδυμη κύηση, επειδή αυτόμα η κύηση τέτοιου τύπου θεωρείται υψηλού κινδύνου, η παρακολούθηση σε ένα βαθμό διαφέρει από εκείνη σε μία μονήρη κύηση. Παρά το γεγονός όμως ότι σήμερα υπάρχει μια γενικευμένη αντίληψη ότι οι συχνές δίδυμες κυήσεις οφείλονται στις πολλές εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν στο αποτέλεσμα αυτό. Εμείς μιλήσαμε με τον Γυναικολόγο-Μαιευτήρα κ. Δημήτρη Μπιλάλη για να μας πει ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που μπορούν να οδηγήσουν σε δίδυμη κύηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μπιλάλη, μια σειρά άλλων παραγόντων μπορεί να επηρεάσει εξίσου την κύηση μιας γυναίκας, όπως:

Κληρονομικότητα: παίζει ρόλο στη σύλληψη διδύμων αλλά μόνο από την πλευρά της μαμάς.

Εθνικότητα: Οι Αφρικάνες είναι πιο πιθανό να κάνουν δίδυμα σε σχέση με τις Καυκάσιες. Και οι Ασιάτισες και οι Ισπανόφωνες ακόμα πιο μικρές πιθανότητες σε σχέση με τις Καυκάσιες.

Προχωρημένη Αναπαραγωγική Ηλικία: Όσο μεγαλύτερη είναι η μητέρα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για δίδυμη κύηση, λόγω των υψηλότερων τιμών της ορμόνης FSH. Υψηλότερη FSH, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την “λανθασμένη” απελευθέρωση περισσότερων του ενός ωαρίων, με αποτέλεσμα, εφόσον υπάρχει σύλληψη, η κύηση να είναι δίδυμη.

Δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη ή είχατε δίδυμη κύηση ξανά.

Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Πολύ σημαντικός παράγοντας, λόγω των φαρμάκων διέγερσης των ωοθηκών που προκαλούν πολλαπλή ωοθυλακιορρηξία. Στην περίπτωση που μεταφέρονται πάνω από 2-3 έμβρυα, οι πιθανότητες για δίδυμη ή και πολύδυμη κύηση αγγίζουν το αρκετά υψηλό ποσοστό του 25%. Σε περίπτωση που υποβάλλεστε σε μια τέτοια διαδικασία, συζητήστε τη παράμετρο αυτή με το γιατρό σας και ενημερωθείτε σωστά. Κάθε πολύδυμη κύηση είναι υψηλού ρίσκου και για το λόγο αυτό χρειάζεται πολύ πιο εξειδικευμένη προσέγγιση.

Είσαστε ψηλές ή υπέρβαρες: υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν στην αυξημένη πιθανότητα για δίδυμη κύηση.

aaa-1

-Υπάρχει η δυνατότητα φυσιολογικού τοκετού σε περίπτωση δίδυμης κύησης;

Ποια είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος τοκετού σε κυήσεις όπου το πρώτο από τα δίδυμα έχει κεφαλική προβολή αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης στη σύγχρονη μαιευτική.

Σε κυήσεις φυσιολογικές, χωρίς επιπλοκές, τελειόμηνες, ή που μετά τις 32 εβδομάδες το κάθε μωρό ζυγίζει πάνω από 1.500 γρ., η γυναίκα πρέπει να προσπαθήσει για φυσιολογικό, κολπικό τοκετό. Σε περίπτωση προωρότητας ή βάρους κάθε μωρού μικρότερου από 1.500 γρ., παραμένει ασαφές, σύμφωνα με όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, το ποια είναι η πιο ασφαλής και ενδεικνυόμενη μέθοδος τοκετού. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζεται προγραμματισμένη καισαρική τομή με μοναδικό κριτήριο το βάρος των μωρών.

Επίσης, ολοένα και περισσότερα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι κίνδυνοι για τις γυναίκες με δίδυμα που δοκιμάζουν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή (TOLAC) δε διαφέρουν από τους κινδύνους στις γυναίκες με μονήρεις κυήσεις, ιδιαίτερα για εκείνες που επιτυχώς, υποβάλλονται τελικά σε φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή.

Για κάθε μία όμως από τις παραπάνω επιλογές, δύο είναι οι πλέον σημαντικές προυποθέσεις:

Οι μαιευτήρες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και απόλυτα εξειδικευμένοι στη διεκπεραίωση κολπικού τοκετού με ισχυακή προβολή και απαιτείται εξατομικευμένη συμβουλευτική στις έγκυες με δίδυμη κύηση, σχετικά με το ποια είναι η μέθοδος τοκετού που κρίνεται πιο κατάλληλη για τα δικά τους ιατρικά/μαιευτικά δεδομένα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που τους δίνεται η δυνατότητα να προσπαθήσουν να γεννήσουν κολπικά (TOLAC).

Από τον Δημήτριο Α. Μπιλάλη MBBCh MMedSci CCST FRCOG

Women’s Health Clinic

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 122
Αθήνα, 115 26, 3ος όροφος210 77 04 393210 77 56 223

info@bilalisgynaikologos.gr