Δύο τα επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων – Αντικρουόμενες απόψεις των ειδικών

Πολιτικοί και πανεπιστημιακοί ερίζουν πάνω από τις ημερομηνίες που τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέψουν στα παιδιά στα σχολεία.

Αυτήν τη στιγμή, δύο φαίνεται πως είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που κάνουν οι ειδικοί.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας για τα σχολεία στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», υποστήριξε εκ νέου πως θα πρέπει να δοθεί παράταση στην ημερομηνία επιστροφής στα θρανία, προκρίνοντας την 20ή Ιανουαρίου.

Σχετικά άρθρα: Πόσα σχολεία γνωρίζουμε που να ενδιαφέρονται για το πώς περνά το παιδί τον χρόνο του στην καραντίνα;

«Ολοι οι υπολογισμοί που τρέχουμε για το πώς να ανοίξουμε, το πώς θα δαμάσουμε την πανδημία μέχρι το τέλος του Μάρτη, δείχνουν ότι ένα άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου θα οδηγούσε σε μια αύξηση των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του Μάρτη κατά 50%, συγκριτικά με ένα άνοιγμα στις 20 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι με άνοιγμα στις 20 Ιανουαρίου θα φτάναμε στα 600 κρούσματα στα τέλη Μαρτίου, ενώ με το σενάριο επαναλειτουργίας στις 8 Ιανουαρίου θα φτάναμε στα 900 κρούσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σαρηγιάννης: “Αξίζει τον κόπο να περιμένουμε”

Ο καθηγητής τόνισε ότι «θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο. Μας δίνει τον χρόνο για αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πιο αποδοτικά το σενάριο των εμβολιασμών». Καταλήγοντας, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά, αλλά ο συναγελασμός των γονέων γύρω από τα σχολεία και οι μετακινήσεις τους, ενώ επισήμανε ότι το 70% των πολιτών είτε δεν φορά μάσκα είτε δεν τη χρησιμοποιεί σωστά.

Γαργαλιάνος: «Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου»

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ζήτησε από τον κόσμο να κάνει λίγη ακόμα υπομονή. Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Γαργαλιάνος εξέφρασε την εκτίμηση πως «αν τηρήσουμε τα μέτρα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου». Αναφορικά με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού και το πώς θα επηρεάσει τα σχολεία, ο καθηγητής εξήγησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι τα παιδιά μολύνονται πιο εύκολα, παρά μόνο εικασίες.

Γώγος: “Μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν στις 8”

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία και στο πλαίσιο αυτό «θα εξετάσουμε τα δεδομένα για να δούμε αν μπορεί να γίνει στις 7-8 Ιανουαρίου».

Πότε θα ληφθεί η απόφαση

Για το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων μίλησε στο MEGA και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, προσθέτοντας ότι «έχουμε μέρες μπροστά, ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο, για το οποίο οι ειδικοί έχουν εξηγήσει πως οι πράξεις μας, το πώς θα κινηθούμε στις γιορτές, οι επιλογές μας, θα καθορίσουν το τι θα συμβεί». Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, «η επιστημονική επιτροπή μελετά μέρα-μέρα τα στοιχεία. Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς η ασφάλεια παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών. Γνώμονάς μας είναι η επιστροφή στις 8 Ιανουαρίου».