«Έχω χωρίσει και η μάνα του παιδιού μας με κατηγορεί για όλα – Πώς να χειριστώ;»

«Γεια σας, είμαι ένας πατερας με ένα μικρό παιδί. Χωρίσαμε πρόσφατα από  επιθυμία της συζύγου, αν και φταιγαμε και οι δύο, η μητέρα του λίγο παραπάνω, αντιθέτως είναι αυτή που με κατηγορεί για τα πάντα. Το παιδί θα είναι με την μητέρα του. Θα ηθελα να μάθω πώς μπορώ να αντιμετωπίσω όλη την κατάσταση χωρίς να ‘χαλιέμαι’ και χωρίς να επηρεάζω τη συμπεριφορά μου προς το παιδί.»

ΑΠΑΝΤΑ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΡΙΝΤΑΚΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ – ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Έπειτα από ένα διαζύγιο, άθελα τους οι γονείς, στην προσπάθεια να χειριστούν την δίκη τους συναισθηματική εμπλοκή, μπαίνουν σε μια διαμάχη διεκδίκησης  και τα παιδιά σε αυτή την περίπτωση μπαίνουν στη μέση. Το σύνηθες λάθος είναι να αλληλοκατηγορούν τον / την πρώην σύζυγο στα μάτια του παιδιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καλλιεργούν αρνητικά συναισθήματα γι’ αυτόν τον γονέα. Δεν παύει να παραμένει γονιός οποίες και αν είναι οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πρώην συντρόφων.

Πολλές φορές τα παιδιά, μπαίνουν στο ρόλο του «αγγελιοφόρου», μεταφέροντας κάποιο μήνυμα στον άλλο γονέα, είτε χρησιμοποιώντας το σαν «κατάσκοπο» συλλέγοντας πληροφορίες, οι οποίες μεταφέρονται στην άλλη πλευρά. Αυτό έχει άσχημες επιπτώσεις στην ψυχολογία και στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς έπειτα από ένα διαζύγιο, να παραμερίσουν τις οποίες διάφορες ή διαφωνίες μεταξύ τους, να χειριστούν τις δικές τους συναισθηματικές αντιδράσεις και να παραμείνουν γονείς για το παιδί.

Μπριντάκη Παρασκευή

Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Τηλ: 6936637612 / 211 4048794

www.greekpsychologist.com