Κεραμέως: “Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές που φέρνουμε τα σχολεία από το Σεπτέμβριο”

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέπτυξε εκτενώς τις ριζικές αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά, 2021-22, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο πλαίσιο της προσπάθειας για ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον Real News 97,8.

Εφεξής. το σχολείο θα εστιάζει πέρα από τη μετάδοση της γνώσης και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ενσυναίσθηση, ομαδική δουλειά.

Yποχρεωτική η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά από 4 ετών

«Το νηπιαγωγείο πλέον θα είναι από τεσσάρων ετών σε όλη τη χώρα, από τα πέντε έτη, που ίσχυε πριν από μερικά χρόνια», είπε η υπουργός Παιδείας,  σημειώνοντας πως οι χώρες, που έχουν τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα είναι χώρες που συστηματικά τις περισσότερες φορές ξεκινούν το νηπιαγωγείο από πιο νωρίς.

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο

«Τα χρόνια αυτά είναι εξαιρετικά κρίσιμα για να δώσουμε περισσότερα εφόδια στα παιδιά μας», σημείωσε, προσθέτοντας πως θα προστεθούν και δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας.

«Θα το πω όπως ακριβώς το νιώθω, γιατί μόνο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία να γίνονται δραστηριότητες στα αγγλικά και όχι και σε κάθε δημόσιο νηπιαγωγείο της χώρας», τόνισε.

Eργαστήρια Δεξιοτήτων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην καθολική εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. «Πώς θα καλλιεργούνται αυτές οι δεξιότητες στα παιδιά μας; Μέσα από νέες θεματικές που μπαίνουν στο σχολείο, όπως ρομποτική, εθελοντισμός, οδική ασφάλεια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, προστασία του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή, ανακύκλωση κ.ο.κ., επιχειρηματικότητα. Όλες αυτές οι θεματικές μπαίνουν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο. Κάθε θεματική είναι σταθμισμένη ανά εκπαιδευτική ηλικία», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Αυξάνεται ο αριθμός Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων

Παράλληλα, υπογράμμισε πως από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν τα διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, «που ήδη έχουμε ιδρύσει».

«Πλέον, θα έχουμε 112 πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Οι εξετάσεις για τα πρότυπα είναι στις 28 Ιουνίου και τώρα που μιλάμε τρέχουν οι αιτήσεις, ενώ οι αιτήσεις για τα πειραματικά σχολεία τρέχουν επίσης και η κλήρωση θα γίνει στις 24 Ιουνίου», σημείωσε.

Ετοιμάζονται 453 νέα προγραμμάτων σπουδών για όλες τις τάξεις

Εξαλλου, αναφερόμενη στα νέα προγράμματα σπουδών, είπε πως ετοιμάζονται 453 νέα προγράμματα: «Έχουμε προγράμματα σπουδών που είναι σε μερικές περιπτώσεις του 1998. Ετοιμάζουμε νέα προγράμματα λοιπόν, που θα οδηγήσουν σε νέα βιβλία».