Κεραμέως: «Πέρσι κλείναμε την τάξη με λίγα κρούσματα για να προστατεύσουμε τα σπίτια, φέτος είναι θωρακισμένα»

Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά 2021-22 θα χτυπήσει στα σχολεία την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου με φόντο τα νέα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στις τάξεις και συμμάχους τον εμβολιασμό των μαθητών 12 έως 17 ετών και το αυξημένο testing (self test και rapid test) που αποτελούν αιχμή του δόρατος για την ασφαλή δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε σημερινές της δηλώσεις στο OPEN αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες λειτουργίας των τάξεων καθώς πλέον δεν θα ισχύει η περσινή λογική ότι με το πρώτο κρούσμα κλείνει το τμήμα, καθώς σαφής πρόθεση του Υπουργείου είναι να συνεχιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο και ανεμπόδιστα το μάθημα εντός αιθούσης.

Το εμβόλιο αλλάζει το χάρτη λειτουργίας των σχολείων

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υπουργός  «Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό αλλάζει πλήρως τον χάρτη», είπε η κυρία Κεραμέως και συμπλήρωσε πως «πέρσι κλείναμε το τμήμα με λίγα κρούσματα για να προστατεύσουμε τα σπίτια. Φέτος όμως τα σπίτια είναι θωρακισμένα».

Ποιο θα είναι το πρωτόκολλο όταν βρεθεί κρούσμα στην τάξη

Η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι τα πρωτόκολλα για τις περιπτώσεις κρουσμάτων σε σχολική αίθουσα ακολουθούν τη διεθνή τάση σημειώνοντας ότι «σε περίπτωση κρούσματος όλο το τμήμα θα κάνει δύο rapid test δωρεάν από το κράτος ενώ τα παιδιά που θα είναι πιο κοντά στο κρούσμα θα κάνουν σχεδόν κάθε ημέρα τεστ ενώ οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν self test».

Γιατί δεν έγινε μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη

Σε ερώτηση γιατί δεν προχώρησε η αποσυμφόρηση των τάξεων, η κ. Κεραμέως απάντησε πως λειτουργούν στην Ελλάδα 90.000 τμήματα και δεν υπάρχει η δυνατότητα να διπλασιαστούν.

Με δική τους δαπάνη θα κάνουν εργαστηριακά test οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Στην συνέχεια η Νίκη Κεραμέως υπενθύμισε ότι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δική τους ευθύνη και δικό τους κόστος τονίζοντας «κανείς δεν θα μπαίνει σε τάξη χωρίς κάλυψη».

Εμβολιαστικά κέντρα σε κάθε πανεπιστήμιο της χώρας

Όσον αφορά στα πανεπιστήμια η υπουργός Παιδείας είπε ότι «η εκπαίδευση προβλέπεται αποκλειστικά δια ζώσης» και συμπλήρωσε πως «για να προσέρχεται κανείς σε αυτήν θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος ή να διαθέτει πιστοποιητικό νόσησης εξαμήνου. Για τους υπόλοιπους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει προβλέπεται η διεξαγωγή δύο εργαστηριακών τεστ την εβδομάδα με δικό τους κόστος». Τέλος ανακοίνωσε ότι «έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις» για εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια λέγοντας ότι «θα υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο σε κάθε πανεπιστήμιο».

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος στην Πάτρα: “Έφυγε” από κορωνοϊό 48χρονος πατέρας δύο παιδιών

Η Κατερίνα Καραβάτου και η κόρη της κόλλησαν… ψείρες! (φωτο)

Την Δευτέρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς – Πώς θα γίνει ο αγιασμός