Κορωνοϊός και σχολεία μία εβδομάδα μετά: Ανησυχητικά τα δεδομένα – Ετοιμάζονται ΜΕΘ για παιδιά

Κορωνοϊός και σχολεία μία εβδομάδα μετά: Τέταρτο κύμα στα τέλη Σεπτεμβρίου "βλέπει" η Θεοδωρίδου

Μία μόλις εβδομάδα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα δεδομένα αναφορικά με την διασπορά του κορωνοϊού ανησυχούν ήδη τους ειδικούς. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, «το τέταρτο κύμα είναι μπροστά μας», αφού ειδικά μετά την έναρξη των σχολείων η μεταδοτικότητα έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο.

Χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται με Covid-19 8 παιδιά, ηλικίας από 2 μηνών έως 8 ετών.

Πλέον, όπως λένε οι επιστήμονες, ένα στα τρία νέα κρούσματα είναι παιδιά, ενώ σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις η απόσταση των δύο μέτρων δεν είναι τελικά ασφαλής για τον περιορισμό της διασποράς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται νέος προβληματισμός για τις συνθήκες στα σχολεία. Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις να μειωθεί το όριο του 50% + 1 μαθητής νοσούντες σε ένα τμήμα προκειμένου να κλείσει, αν η διασπορά επεκταθεί.

Τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά από 4 έως 17 ετών θα τον μαθαίνουμε πλέον κάθε Τετάρτη από τον ΕΟΔΥ, ενώ μέσω της πλατφόρμας «Μy school» θα μπορεί κανεί να ενημερώνεται για το ποια τμήματα σχολείων έχουν κλείσει.

Την ίδια ώρα, στόχος του υπ. Παιδείας είναι να πείσει τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά ένω των 12 ετών, αφού πρώτη έχουν την κατάλληλη ενημέρωση. Έτσι, την Τετάρτη 22/9 οι καθηγήτριες Παπαευαγγέλου και Θεοδωρίδου σε ανοιχτό webinar θα απαντήσουν σε κάθε απορία των γονιών σχετικά με τον εμβολιασμό. Να σημειωθεί, ότι μέχρι στιγμής τα παιδιά που έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου στις ηλικίες 15-18 ετών αγγίζουν το 35% και στο 17% φτάνει το ποσοστό για τις ηλικίες 12-14 ετών. Τα ποσοστά αυτά, λένε οι ειδικοί, είναι ιδιαιτέρως χαμηλά για να μπορέσουμε να έχουμε εγκαίρως ανοσία.

Τέλος, προκειμένου τα νοσοκομεία να είναι προετοιμασμένα, ώστε κανένα παιδί να μην κινυνδεύσει, βασική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι η αύξηση των κλινών σε παιδιατρικές ΜΕΘ. Έτσι, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν θα καλυφθούν από τα μεγάλα νοσοκομεία παίδων που υπάρχουν και αν χρειαστεί θα υπάρξει συνεργασία με ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία αλλά και μαιευτήρια που διαθέτουν ΜΕΘ για παιδιά. Το ίδιο θα ισχύσει, αν χρειαστεί, και στις άλλες μεγάλες πόλεις.

Ειδικά στην περιφέρεια αν χρειαστεί θα μετατραπούν ΜΕΘ ενηλίκων σε παίδων.

Διαβάστε ακόμα:

Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών για τον κορωνοϊό από τους παιδιάτρους;

Πανικός στη Θεσ/νικη: Νήπιο βρέθηκε να τριγυρνά μόνο του στο δρόμο- Συνελήφθη η νηπιαγωγός

Κάθε Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τα κρούσματα παιδιών 4-17 ετών