Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα παιδιά για το αν θα φάνε ή όχι το φαγητό που τους σερβίρετε;

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα παιδιά για το αν θα φάνε ή όχι το φαγητό που τους σερβίρετε;

Οι συνήθειες, προτιμήσεις και αποστροφές όσον αφορά στο φαγητό και τα διάφορα τρόφιμα δημιουργούνται συνήθως τα πρώτα χρόνια της ζωής και μεταφέρονται στη συνέχεια στην ενήλικη ζωή. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μελετηθούν ειδικότερα.

Ενώ το βρέφος δείχνει έντονο ενδιαφέρον να δοκιμάζει τα πάντα, το παιδί γίνεται πιο επιλεκτικό και πιο επίμονο σχετικά με το τι καταναλώνει. Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά αντικατοπτρίζει ψυχό - κοινωνικές μεταβολές κατά τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής. Είναι ενδεικτικό ότι το παιδί μπορεί να μείνει και νηστικό, προκειμένου να πείσει τους γονείς του ή τον παππού και την γιαγιά για κάτι. Στην περίπτωση αυτή ενδιαφέρεται περισσότερο να δηλώσει την προσωπική του άποψη παρά να διατραφεί. Το παιδί προσπαθεί συνεχώς να δηλώσει την ανεξαρτησία του από τους γονείς του και θεωρεί πως το πετυχαίνει όταν λέει όχι. Εντούτοις και τα παιδιά χρειάζεται να έχουν όρια, η τήρηση των οποίων αποτελεί ευθύνη των γονέων και των κηδεμόνων. Αυτό ισχύει τόσο για το φαγητό, όσο και για άλλες όψεις της ζωής των παιδιών.

Αποδοχή της τροφής – παράγοντες που επηρεάζουν

Η αποδοχή των τροφίμων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η κατάσταση θρέψης, ο βαθμός κορεσμού, οι προηγούμενες εμπειρίες, και τα ατομικά πιστεύω για συγκεκριμένα τρόφιμα καθώς και οι οικογενειακές συνήθειες. Καθώς το παιδί αναπτύσσεται, το ενδιαφέρον του για το φαγητό μεγαλώνει και οι γονείς μπορούν να το βοηθήσουν να ανακαλύψει νέες γεύσεις και να διευρύνει τις γευστικές του προτιμήσεις. Δεν είναι περίεργο ένα παιδί να αρνείται αρχικά να δοκιμάσει νέα τρόφιμα και φαγητά και στη συνέχεια να τα αποδέχεται. Η αποδοχή αυτή εξαρτάται άμεσα και από τις διαιτητικές συνήθειες των γονιών ή άλλων συνομήλικών του, όπως τις παρατηρεί το ίδιο το παιδί.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.