Moσχάρι στη γάστρα με λαχανικά

Ένα νόστιμο φαγάκι για το Κυριακάτικο τραπέζι. Ξέρετε πόσο θρεπτικό είναι το μοσχάρι για την διατροφή των παιδιών;  Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Βρίσκεται στους μυς, τα οστά, τα όργανα και συμμετέχει σε διάφορες διεργασίες του οργανισμού. Η πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει πως περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, σε αντίθεση με την πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών,  που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει τις δικές του πρωτεΐνες. Το κόκκινο κρέας αποτελεί επίσης σημαντική πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες αναμέσα στις οποίες και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αναιμίας με επακόλουθα συμπτώματα κόπωσης και αδυναμία. Το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου με την καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που βρίσκεται στις φυτικές τροφές.

Υλικά
1 1/2 κ. μοσχάρι σπάλα ή ελιά
ελαιόλαδο
1 φλ. λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί
1 ξερό φύλλο δάφνης ή 1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
3 καρότα,
3 κρεμμύδια,
3 ντομάτες,
5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
5 πατάτες,
1/2 κ.γ. μπούκοβο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Χοντροκόβουμε τα λαχανικά και τα αλατοπιπερώνουμε. Πλένουμε το κρέας, το βάζουμε στη γάστρα,το αλατοπιπερώνουμε καλά από όλες τις μεριές και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρασί και τη δάφνη ή το δεντρολίβανο. Κλείνουμε τη γάστρα τη βάζουμε στο φούρνο και ύστερα από μισή ώρα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 130ο C και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί 3 ½ ώρες περίπου μέχρι να μελώσει (στις 2 ώρες, ανοίγουμε τη γάστρα, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό).