Τι να κάνετε για να μην μεταδοθεί το μικρόβιο;
Σίγουρα έχει συμβεί και στο δικό σας παιδί ειδικά όταν αρχίζει να συναναστρέφεται με άλλα παιδιά. Τότε μπορεί να αρχίσει να βήχει έντονα να έχει κρυολογήματα και ρινίτιδες. Υπάρχουν όμως κάποια καλά σε αυτό, καθώς βοηθούν το σώμα να δημιουργήσει ένα φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Η γρίπη μπορεί να είναι πιο σοβαρή από το κρυολόγημα και να αφήσει το παιδί σας να αισθάνεται αρκετά άρρωστο. Η γρίπη συνήθως ξεκινά ξαφνικά και με πιο σοβαρά συμπτώματα από το κρυολόγημα. Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται ότι πονάει παντού και αυτό του είναι άβολο, λέγοντας ή νομίζοντας ότι είναι άρρωστο για μία ή περισσότερες εβδομάδες.
Οι περισσότεροι ιοί θα κάνουν τον κύκλο τους χωρίς να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη, καθώς θα περάσουν μόνοι τους. Ετησίως διατίθεται το εμβόλιο της γρίπης σε μορφή ρινικού σπρέι ως μέρος του Προγράμματος Εμβολιασμού Παιδιών του NHS. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για λεπτομέρειες.
Πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να βοηθήσετε:
- Δώστε στο παιδί σας πολλά υγρά.
- Δοκιμάστε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη (όχι ασπιρίνη).
- Κρατήστε το μακριά από τον καπνό και από όποιον καπνίζει.
- Συμβουλευτείτε τον Φαρμακοποιό σας, αλλά θυμηθείτε ότι ο βήχας είναι ο τρόπος του σώματος να διατηρήσει τους πνεύμονες καθαρούς.
- Φροντίστε να κοιμάται και να ξεκουράζεται αρκετά.
Επισκεφτείτε τον Παδίατρό σας εάν:
- Το μωρό σας έχει θερμοκρασία 37,5°C ή παραπάνω.
- Έχει πυρετό με εξάνθημα.
- Δεν ξυπνά ή δεν αλληλεπιδρά.
- Το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει.
Συμβουλή από τον Φαρμακοποιό:
Τα παιδιά μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν στο βήχα τους με φάρμακα χωρίς συνταγή για να βοηθήσουν στον πυρετό. Η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν.. Κάποια από αυτά διατίθενται σε υγρή μορφή για παιδιά και μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία περίπου των τριών μηνών. Συμβουλευτείτε τον Φαρμακοποιό και ενημερώστε τον για την ηλικία του παιδιού σας.
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο σοβαρά και ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον παθολόγο σας.
Μην το μεταδώσετε
- Πιάστε το: Οι μικροοργανισμοί μεταδίδονται εύκολα. Να έχετε πάντα μαζί σας χαρτομάντιλα και να τα χρησιμοποιείτε για να καλύψετε το στόμα στο βήχα ή το φτάρνισμα.
- Πετάξτε το: Οι μικροοργανισμοί μπορεί να παραμείνουν για πολλές ώρες στα χαρτομάντιλα. Πετάξτε το αμέσως μόλις το χρησιμοποιήσετε.
- Σκοτώστε το: Τα χέρια μπορούν να μεταδώσουν μικρόβια σε όλα όσα αγγίζετε. Πλύνετε τα χέρια σας το συντομότερο δυνατό.