«Σε λίγο καιρό το παιδί μου θα κλείσει τα 3 έτη και δε μιλά. Τι φταίει;»

«Το παιδί μου θα κλείσει τα 3 και δεν έχει αναπτύξει τον λόγο του ακόμη, πέρα από μερικές καθημερινές και μικρές λέξεις. Πηγαίνει δύο χρόνια σε βρεφικό σταθμό. Τι φταίει;»

Απαντά ο παιδίατρος, κος. Ηλίας Χαραμαράς

Για την ανάπτυξη της ομιλίας ενός παιδιού παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Αν, για παράδειγμα, η οικογένεια είναι πολύγλωσση ή οι γονείς εργάζονται πάρα πολλές ώρες και δεν μιλούν με το παιδί τότε αυτό ενδέχεται να δυσκολεύεται να μιλήσει.

Η ανάπτυξη του λόγου σε ένα παιδί επηρεάζεται και από το κοινωνικό του περιβάλλον, δεν εξαρτάται μόνο από αναπτυξιακούς παράγοντες.

Μέχρι τα 3 χρόνια τα παιδιά, αν δεν συντελεί κάποια παθολογική ή ψυχολογική αιτία (προβλήματα στην άρθρωση και τον φθογγισμό ή έντονο στρες, αντίστοιχα), πρέπει να μπορούν να μιλήσουν και να να συντάξουν απλές φράσεις.

Αν το παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ήρεμο, χωρίς φωνές, μέσα στο οποίο του μιλούν καθαρά, του διαβάζουν βιβλία και παίζουν μαζί του τότε πολύ δύσκολα δεν θα αναπτύξει την ικανότητα ομιλίας.

Αν, παρ’ όλα αυτά, συμβεί κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει πιθανότητα να συντελούν στην καθυστερημένη ομιλία κάποιοι παθολογικοί ή ψυχολογικοί παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, αν οι γονείς αντιλαμβάνονται κάποιο πρόβλημα, πρέπει να μιλήσουν πρώτα με τον παιδίατρό τους και στη συνέχεια –αφού εκείνος κάνει τη διάγνωση- να απευθυνθούν σε λογοθεραπευτή ή αναπτυξιολόγο, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού τους.

Ηλίας Χαραμαράς
Παιδίατρος

Χρηστομάνου 62, Σεπόλια, Αθήνα

ilias_charamaras@hotmail.com

Site: http://www.iliascharamaraspediatrician.eu

Facebook page Ηλίας Γ. Χαραμαράς Παιδιατρικό Ιατρείο