Σχολικό κολατσιό: 5 συνταγές για λαχταριστά και πρωτότυπα σάντουιτς

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 απλές, υγιεινές και χορταστικές συνταγές για σάντουιτς να μην πεινάνε τα παιδιά σας όσο είναι στο σχολείο.

Με απλά, οικονομικά και πάνω από όλα θρεπτικά υλικά το παιδί σας δεν θα έχει παράπονο και το κυριότερο δεν θα μένει ποτέ νηστικό στο σχολείο.

Aπό το κλασικό τετράγωνο του τοστ μέχρι τα στρογγυλά τύπου χάμπουργκερ ψωμάκια υπάρχει μεγάλη ποικιλία, από την οποία μπορείτε να διαλέξετε, σύμφωνα πάντα και με τις προτιμήσεις του παιδιού.

Eκτός από τα συσκευασμένα, μπορείτε να προμηθεύεστε μικρά φρέσκα ψωμάκια, τα οποία υπάρχουν στους περισσότερους φούρνους. Προσπαθήστε να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή του το πολύσπορο και το ψωμί με προζύμι.

Tα ψωμιά αυτά έχουν το χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Tέλος, να προτιμάτε το φιλέτο γαλοπούλας και το άπαχο ζαμπόν που αρέσουν στα πιο πολλά παιδιά ενώ τα κίτρινα τυριά και το κασέρι είναι μία επίσης καλή επιλογή, καθώς έχουν ήπια γεύση, μασιούνται εύκολα και είναι στεγνά.

Σάντουιτς Τηγανητά με μοτσαρέλα και κεφαλοτύρι

Υλικά:

8 φέτες ψωμί του τοστ, χωρίς κόρα

2 λεπτές φέτες μοτσαρέλας (συνολικά 200 γρ.)

4 αυγά

60 ml γάλα

300 γρ. λεπτοτριμμένο κεφαλοτύρι

50 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Παίρνουμε 4 φέτες ψωμί του τοστ. Απλώνουμε σε καθεμία από τις φέτες μοτσαρέλας και καλύπτουμε με τις άλλες 4 φέτες του ψωμιού του τοστ. Κόβουμε κάθε σάντουιτς στα τρία.

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ βάζουμε το κεφαλοτύρι.
Βυθίζουμε ένα ένα τα κομμένα σαντουιτσάκια στο μείγμα και μετά τα «περνάμε» από το τυρί, μέχρι να καλυφθούν καλά και από τις δύο πλευρές.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Τηγανίζουμε τις αυγοφέτες σε μέτρια φωτιά για 1- 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.

Τοστάκια με αγγούρι και τυρί κρέμα

Υλικά:

8 φέτες ψωμί του τοστ

1 αγγούρι

βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

100 γρ. τυρί κρέμα

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνιθο και μαϊντανό

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε το αγγούρι με το μαντολίνο και το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Αλατίζουμε τις φέτες αγγουριού και τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε να μαριναριστούν για μισή ώρα και τις στραγγίζουμε.

Αλείφουμε τις μισές φέτες ψωμιού με το βούτυρο και τις καλύπτουμε με τις φέτες αγγουριού, σε διπλή στρώση. Σε μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τον άνηθο και το μαϊντανό και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αλείφουμε με το μείγμα τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού και κλείνουμε τα σάντουιτς. Κόβουμε κάθε σάντουιτς διαγωνίως, ώστε να σχηματιστούν δύο τρίγωνα.

Σάντουιτς με γαλοπούλα και χούμους

Υλικά:

8 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης

2 φέτες γαλοπούλα βραστή

4 κουτ. σούπας χούμους, σε βάζο

50 g baby σπανάκι

1/2 χυμός + ξύσμα από ½ λεμόνι

λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Φρυγανίζουμε το ψωμί στην τοστιέρα και αλείφουμε τις 4 φέτες ψωμιού με χούμους. Σε ένα μπολ βάζουμε το σπανάκι με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το αλατίζουμε. Ανακατεύουμε και το μοιράζουμε πάνω στις 4 φέτες ψωμιού. Βάζουμε πάνω από το σπανάκι από 1 φέτα γαλοπούλα και τα σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού.

Αραβική πίτα με κασέρι και πολύχρωμες πιπεριές

Υλικά:

3 τορτίγιες ολικής αλέσεως

120 γρ. τριμμένο κασέρι

50 γρ. κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες

50 γρ. πορτοκαλί πιπεριά σε λωρίδες

50 γρ. κίτρινη πιπεριά σε λωρίδες

πιπέρι

ελαιόλαδο

αλάτi

Εκτέλεση

Με ένα πινέλο λαδώνουμε τις τορτίγιες. Ανακατεύουμε τις πιπεριές και τις αλατίζουμε. Τοποθετούμε τη μία τορτίγια στο ταψί του φούρνου, ρίχνουμε τις μισές πιπεριές, το μισό τυρί και το πιπέρι. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη τορτίγια και προσθέτουμε λίγο ακόμα τυρί και τις υπόλοιπες πιπεριές.

Σκεπάζουμε με την τρίτη τορτίγια και πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσουν ελαφρώς οι τορτίγιες. Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια, όπως την πίτσα.

Σάντουιτς με κοτόπουλο

Υλικά:

Μισή μπαγκέτα

2 φέτες τυρί του τοστ

50γρ. τυρί κρέμα

6 φέτες απο στήθος ψητού κοτόπουλου

4 φέτες κόκκινης πιπεριάς

2-4 φύλλα μαρουλιού

Αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις φέτες του τυρί του τοστ  σε μια φέτα μπαγκέτας και τοποθετούμε απο πάνω το μαρούλι , τις φέτες της πιπεριάς και το ψητό κοτόπουλο σε φέτες και εν συνεχεία κλείνουμε με την άλλη φέτα μπαγκέτας.