5 σνακ για να τρώει το παιδί όταν επιστρέφει από το Ολοήμερο στο σπίτι

Μόλις τα παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι από το Ολοήμερο ή λίγο μετά την ώρα που έφαγαν το μεσημεριανό τους, τα πιάνει μια λιγούρα και ζητάνε να φάνε κάτι είτε αλμυρό είτε γλυκό. Μέσα από μία διατροφή που τηρεί το τρίπτυχο της υγιεινής διατροφής, μέτρο-ισορροπία-ποικιλία, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα ανταπεξέρχονται στις δραστηριότητές τους αντάξια των μέγιστων δυνατοτήτων τους.

Γονείς, να θυμάστε ότι όλα τα τρόφιμα, ακόμη κι αυτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, έχουν θέση στο διαιτολόγιο ενός παιδιού αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Εάν το παιδί σας έχει ποικιλία στο διαιτολόγιό του, τότε καλύπτονται όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Το ελαιόλαδο παρέχει στον οργανισμό του παιδιού σας καλά λιπαρά και είναι απαραίτητο στην καθημερινή διατροφή των παιδιών καθώς τα εφοδιάζει με αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνη Ε. Προτιμήστε να καταναλώνεται από το παιδί σας κατά προτίμηση ωμό, χρησιμοποιείστε το στο μαγείρεμα και αποφύγετε την χρήση ζωικών λιπαρών.

Τώρα αναφορικά με την αδυναμία των παιδιών στα γλυκά καλό θα είναι να έχετε κατά νου ότι τα γλυκά είναι πλούσια σε θερμίδες, όχι όμως και σε θρεπτική αξία και για τον λόγο αυτό η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Δώστε, την ευκαιρία στο παιδί σας να δοκιμάσει σπιτικά γλυκίσματα φτιαγμένα με αγνά υλικά.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 πανεύκολα και άκρως υγιεινά σνακ που θα λατρέψουν οι μικροί μας φίλοι!

Τηγανίτες μήλου

Υλικά

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 1/4 φλιτζάνι γάλα

1 αυγό

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο

1 μήλο καθαρισμένο

μέλι

κανέλα

Εκτέλεση

Σε ένα τρυπητό κόσκινο ρίχνουμε το αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, ζάχαρη και τα κοσκινίζουμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Στη μέση ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το αυγό και το γάλα. Στη συνέχεια τα ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα για 5 λεπτά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφος χυλός. Αφήνουμε για 5 λεπτά το μείγμα να ξεκουραστεί και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγες σταγόνες από λάδι. Με μια κούπα βάζουμε το μείγμα μας στο τηγάνι και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγουν φουσκάλες στη μέση της τηγανίτας. Γυρνάμε από την ανάποδη και αφήνουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τις σερβίρουμε με ένα κομμάτι βούτυρο στη κορυφή μαζί με 1 καθαρισμένο μήλο, μέλι και κανέλα.

Μπισκοτάκια τυριού με 3 υλικά

2 φλιτζάνια ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φλιτζάνια ‏τυρί φέτα

1 1/3 του φλιτζανιού ‏γάλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C. Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέστε το τυρί και το γάλα και ανακατεύετε ώσπου να έχετε ένα δεμένο πυκνό μείγμα. Το αφήνετε να πήξει για 2 λεπτά. Παίρνετε 1/4 του φλιτζανιού από το μείγμα, και το τοποθετείτε στο ταψί, απαλά. Συνεχίζετε ώσπου να τελειώσει το μείγμα και τα τοποθετείτε σε απόσταση στο ταψί, γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.Ψήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν αλλά να παραμείνουν αφράτα. Αποσύρετε από τον φούρνο και σερβίρετε!

Ρυζόγαλο με βρώμη και μπανάνα

Υλικά

8 κουταλιές σούπας βρώμη

1 κούπα γάλα

1 κουταλιά σούπας μέλι

κανέλα

μπανάνα

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το μέλι και στη συνέχεια ρίχνουμε τη βρώμη αφήνοντας να σιγοβράσουν για 4 περίπου λεπτά.  Προσθέτουμε τη μπανάνα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το μείγμα μας αφού χυλώσει σε μικρά μπολάκια πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα.  Τρώγεται είτε ζεστό είτε κρύο.

Αυγοφέτες ρολό με μπανάνα και μέλι

Υλικά

8 φέτες μαλακό ψωμί του τοστ

2 αυγά χτυπημένα σε κάτι λιγότερο από 1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα

2 μπανάνες μεγάλες

μέλι

λάδι

Εκτέλεση:

Πιέζετε με τον πλάστη κάθε φέτα ψωμί να λεπτύνει όσο πάει. Αλείφετε κάθε φέτα ψωμί, που έχετε λεπτύνει με μέλι. Κόβετε τις μπανάνες στη μέση και κάθε μισό στα δύο (κάθετα) ώστε να αποκτήσετε 4 μακρόστενα μπαστουνάκια από κάθε μπανάνα (8 στο σύνολο). Βάζετε από ένα μπαστουνάκι μπανάνας στην άκρη κάθε φέτας ψωμιού. Τυλίγετε κάθε φέτα σε ρολό. Τις βουτάτε μία μία στο μείγμα αυγού-γάλακτος και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.

Kριτσίνια καρότο και σπανάκι

Yλικά:

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. αλεύρι καλαμποκιού

2 καρότα, τριμμένα

1 κούπα σπανάκι, πλυμένο και ψιλοκομμένο

200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

100 ml νερό

1 κουτ. γλυκού αλάτι

Eκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο και το αλάτι.Προσθέτουμε το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε στην αρχή χρησιμοποιώντας ενα κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια. Αν η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο νερό παραπάνω.Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και προσθέτουμε στο ένα μέρος ζύμης το καρότο και στο δεύτερο μέρος ζύμης το σπανάκι. Ζυμώνουμε τις ζύμες καλά να αναμιχθούν τα λαχανικά και τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Οι ζύμες που θα έχουμε πρέπει να είναι σχετικά σφιχτές και να μην κολλούν στα χέρια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε ποσότητα ίση με ένα καρύδι απο την κάθε ζύμη και πλάθουμε κριτσίνια. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και απλώνουμε τα κριτσίνια.Ψήνουμε τα κριτσίνια στον φούρνο, στις αντιστάσεις, για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε τα κριτσίνια να κρυώσουν.Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο έως 1 μήνα.