Τα μεγαλύτερα σχολεία της Ελλάδας ψηφίζουν “Μαθαίνω Διατροφή” – Πώς θα ωφεληθούν τα παιδιά;

Το 2015, μια ομάδα νεαρών επιστημόνων και επαγγελματιών, οι Όλγα Κουνάρη, Αλίκη Λαμπροπούλου, Μαλού Λαρσινού, Μαρία Μανιάτη και Κάλλη Πολέμη, αντιλαμβάνονται την ζοφερή πραγματικότητα στην χώρα μας, ότι δηλαδή το 40% των παιδιών και το 70% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, και αναλαμβάνουν δράση σε πολλά επίπεδα επί τη βάση μιας ολιστικής φιλοσοφίας.

Η χώρα της μεσογειακής διατροφής δεν την ακολουθεί πια

Η Ελλάδα, η χώρα που “εφηύρε” τη μεσογειακή διατροφή και την κληροδότησε στον υπόλοιπο κόσμο, δεν την ακολουθεί πια! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μόνα παιδιά που ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή στην Ευρώπη είναι εκείνα που ζουν στη Σουηδία. Στη χώρα μας κυριαρχεί το πρόχειρο, επεξεργασμένο φαγητό καθώς και η υπερκατανάλωση κρέατος σε βάρος των φρούτων και λαχανικών, που βλάπτει τόσο τον άνθρωπο όσο και το περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτού είναι αφενός τα εξαιρετικά ανησυχητικά ποσοστά παχυσαρκίας και αφετέρου η μεγάλη επιβάρυνση της υγείας του πληθυσμού σε ό, τι αφορά διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ.

Πώς θα μάθουν τα παιδιά για τη σωστή διατροφή;

Τα τελευταία 3 χρόνια, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η “Μαθαίνω Διατροφή”, αναπτύσσει αθόρυβα ένα αξιοσημείωτο έργο στον τομέα της καταπολέμησης της παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Από τον ιστότοπο του οργανισμού mathainodiatrofi.org πληροφορούμαστε ότι το πρόγραμμα littlespoons που εφαρμόζει σε παιδιά από 2 έως και 12 ετών αριθμεί ήδη 35 σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο, μεταξύ των οποίων πολλά από τα γνωστότερα ιδιωτικά στην Αθήνα όπως Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Σχολή Μωραϊτη, Βίλλα Αιμιλία, Αγκάλη, Παιχνιδαγωγείο, Νηπιακή Αγωγή κ.ά.

Ωστόσο η Μαθαίνω Διατροφή δεν “κουνά το δάχτυλο” σε κανέναν. Αν και τα επιστημονικά δεδομένα μάς κατατάσσουν ως χώρα μεταξύ των πιο επιβαρυμένων διατροφικά, ο οργανισμός εφαρμόζει ένα πιο ολιστικό, ανθρωποκεντρικό μοντέλο γύρω από την σχέση του ατόμου με την τροφή, που λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές διατροφικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος τόσο ο ενήλικας όσο και το παιδί. Σε πλήρη αντίθεση με τη βιομηχανία της δίαιτας που αποκλείει ολόκληρες διατροφικές ομάδες, επιβάλλει στέρηση και παρέχει ανελαστικές οδηγίες σίτισης ανάλογα με την επικρατούσα “διατροφική μόδα” (intermittent fasting, keto diet, dukan κ.ά.), η Μαθαίνω Διατροφή παρέχει πρακτικές συμβουλές για την βελτίωση της ποιότητας της τροφής χωρίς ακρότητες, με γνώμονα το μεσογειακό πρότυπο.

Ψυχολογική ενίσχυση για επίτευξη του στόχου

Παράλληλα, σε ψυχολογικό επίπεδο, ενθαρρύνει την αυτορρύθμιση και καταπραΰνει τις ενοχές που τα σκληρά πρότυπα ομορφιάς ενσταλάζουν στην ψυχή των περισσότερων ανθρώπων, ως αποτέλεσμα των οποίων παίρνουν βάρος, αντί να το χάνουν. Με τον τρόπο αυτό, οι επωφελούμενοι είναι σε θέση να διαχειριστούν πολύ αποτελεσματικότερα το παχυσαρκογόνο περιβάλλον, κατακτούν εξάλλου μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με την τροφή για πάντα, προστατεύοντας τον εαυτό τους από το συναισθηματικό φαγητό και τις διατροφικές διαταραχές που πολλές φορές προκαλούνται από αλλεπάλληλες -σχεδόν ισόβιες- δίαιτες.

Οι δράσεις-παρεμβάσεις του Οργανισμού

Σε αυτή την διατροφική και ψυχοθεραπευτική βάση έχουν διαμορφωθεί και αναπτύσσονται οι δράσεις του οργανισμού. Πρώτο δομικό στοιχείο της πρωτοβουλίας αναμφισβήτητα είναι το πρόγραμμα Littlespoons που απευθύνεται σε φορείς προσχολικής και σχολικής ηλικίας και είναι βασισμένο σε μελέτες του McKinsey Global Institute, σύμφωνα με τις οποίες οι παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς εξασφαλίζουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τον φορέα που τις επιχειρεί. Μέσω επιμόρφωσης των γονέων και των εκπαιδευτικών αλλά κυρίως μέσω στοχευμένων δράσεων στα παιδιά, ο οργανισμός ευαισθητοποιεί ως προς το πρόβλημα και “δείχνει” τη λύση, που δεν είναι άλλη από την επαναφορά της μεσογειακής διατροφής στην ελληνική οικογένεια.

Στόχος η επαναφορά στην μεσογειακή διατροφή

Και αυτό ωστόσο δεν έχει “διδακτικό” χαρακτήρα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά δεν υπακούουν στις νουθεσίες των γονέων και των ειδικών αλλά επηρεάζονται πραγματικά από ουδέτερες (μη “διδακτικές”) αλλά ευχάριστες εμπειρίες εξοικείωσης με τα φυσικά τρόφιμα. Αντί λοιπόν να “διαφημίζει” η ομάδα της Μαθαίνω Διατροφή τα παντζάρια ως ένα λαχανικό “που μας κάνει δυνατούς”, κατά το κλασικό εκπαιδευτικό πρότυπο και με μια δόση ενοχής, ενθαρρύνει τα παιδιά να εξερευνήσουν το λαχανικό αυτό με παιγνιώδη διαδραστικό τρόπο χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους και γελώντας με τον τρόπο που η χρωστική βάφει κόκκινες τις γλώσσες τους! Σε μεγαλύτερες τάξεις τους μυεί στα μυστικά του έξυπνου καταναλωτή που γνωρίζει να αποκωδικοποιεί τις ετικέτες των τροφίμων εν είδει επικίνδυνης αποστολής σωτηρίας των ανθρώπων αλλά και του περιβάλλοντος! Έχει άραγε απήχηση μια τέτοια πρωτότυπη παρέμβαση; Ευτυχώς ναι, καθώς έως σήμερα περισσότερα από 5000 παιδιά έχουν συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επιπλέον, η Μαθαίνω Διατροφή πραγματοποιεί επιμορφωτικά σεμινάρια και ομάδες διαχείρισης βάρους και σχέσης με την τροφή για ενηλίκους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες – με μεγάλη λίστα αναμονής. Επιπροσθέτως, βασική επιδίωξη του οργανισμού είναι και η διάχυση της πληροφορίας και η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας στα πρότυπα της ολιστικής αυτής προσέγγισης, που υιοθετείται πλήρως από την Αμερικανική Ακαδημία Διαιτολογίας και την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ως η κρατούσα πλέον άποψη στην επιστήμη. Με τον τρόπο αυτό, διαιτολόγοι, γιατροί αλλά και επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν στην φιλοσοφία της Μαθαίνω Διατροφή, μεταλαμπαδεύοντας τα οφέλη στους δικούς τους οργανισμούς ή στην ατομική τους επαγγελματική δραστηριοποίηση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, ο οργανισμός ουδέποτε έχει λάβει οικονομική στήριξη από οποιαδήποτε εταιρεία που συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές, μεταξύ των οποίων οι δωρέες των Alexandra Economou – Noach Vander Beken καθώς και του ιδρύματος Helidoni Foundation – Dimitris και Sarah Georgakopoulos. Επίσης η Μαθαίνω Διατροφή διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο Φίλων που στηρίζουν την πρωτοβουλία με ένα ετήσιο συμβολικό αντίτιμο και απολαμβάνουν ξεχωριστά προνόμια. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα mathainodiatrofi.org.