Αρχική Infokids Συνταγές 5 πανεύκολες και πεντανόστιμες πίτες χωρίς φύλλο!

5 πανεύκολες και πεντανόστιμες πίτες χωρίς φύλλο!

Οι πίτες έχουν την τιμητική τους, στην ελληνική κουζίνα. Αναλόγως με το «γέμισμα» αλλά και το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε , μπορεί να απολαύσετε ένα γεύμα αλμυρό ή και γλυκό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Αν όμως είστε εργαζόμενες μαμάδες γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλές φορές δεν υπάρχει ο χρόνος για να ανοίξετε το σπιτικό φύλλο που θα δώσει την παραπάνω νοστιμιά στην πίτα.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 πρωτότυπες και πεντανόστιμες πίτες χωρίς φύλλο που όταν τις σερβίρετε στα παιδιά είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μείνει ούτε ένα ψίχουλο στο ταψί!

Τυρόπιτα με γιαούρτι και μυρωδικά

800 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1/2 κιλό φέτα θρυμματισμένη

4 μεγάλα αυγά χτυπημένα

2 κ.σ. βούτυρο

800 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά

400 ml γάλα

½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ή ματσάκι μάραθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο

πιπέρι

δυό πρέζες μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά -τη φέτα, τα αυγά χτυπημένα, το βούτυρο, το γιαούρτι και το γάλα. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, τα μυρωδικά και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, για να ενωθούν όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του με την ανάποδη ενός κουταλιού. Ψήνουμε την τυρόπιτα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει ομοιόμορφα.

Πίτα με κολοκυθάκια, πατάτες και φέτα

Υλικά:

6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

300 γρ.  πατάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους

1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

4 αυγά

2 ασπράδια αυγών

40 γρ. αλεύρι

130 γρ. φέτα θρυμματισμένη

250 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη

2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο (ή δενδρολίβανο)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και λαδώνετε ένα πυρέξ. Τρίβετε τα κολοκυθάκια στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τα βάζετε σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους. Ανά διαστήματα τα πιέζετε με τα χέρια τους να βγάλουν το δυνατόν περισσότερα υγρά. Τέλος τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν καλά.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 1-2 λ. Προσθέτετε τους κύβους πατάτας, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε, ανακατεύοντας, το σοτάρισμα για 4 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε και το σκόρδο και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά, με σύρμα, τα αυγά προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και να έχετε ένα λείο μείγμα. Ρίχνετε και τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύετε με κουτάλι να ενσωματωθεί.

Τέλος προσθέτετε στο μπολ με το μείγμα αυγών και το μείγμα του τηγανιού, τα στραγγισμένα κολοκυθάκια, το σχοινόπρασο, το μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το μείγμα στο λαδωμένο πυρέξ, ισιώνετε την επιφάνεια και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

Σπανακόπιτα

Υλικά:

1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

300 γραμμάρια σπανάκι

200 γραμμάρια φέτα τριμμένη

1 φλιτζάνι τσαγιού ένταμ ή γκούντα τριμμένο

2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι

2 αυγά

1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1′-2′ το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 4′-5′ μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι και να απορροφηθούν όλα τα υγρά του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα τυριά. Ρίχνουμε στο μπολ και το σπανάκι με το κρεμμύδι και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται (περίπου 1-1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού) έτσι ώστε να έχουμε ένα σχετικά αραιό χυλό. Ρίχνουμε το χυλό σε ένα καλά λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180 βαθμούς, φούρνο για 45′ περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας μας. Αυτή η πίτα πρέπει να είναι αρκετά λεπτή για να γίνει τραγανή οπότε όταν μπει στο ταψί, το ύψος της δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1-1,5 εκατοστό.

Μακαρονόπιτα με τυριά

Υλικά

500 γραμμ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο

200 γραμμ. γαλοπούλα βραστή ψιλοκομμένη

200 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

200 γραμμ. κασέρι τριμμένο

200 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη

1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

4 αυγά

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια για 5΄ σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε καλά. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τριμμένα τυριά. Σε στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος 28 ή 30 εκ., καλά βουτυρωμένο, απλώνουμε το 1/3 των μακαρονιών τοποθετώντας τα κυκλικά. Πασπαλίζουμε με το 1/3 του μίγματος των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν. Επαναλαμβάνουμε με το 1/3 των μακαρονιών, το 1/3 των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν. Καλύπτουμε κυκλικά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τυριά. Χτυπάμε το γιαούρτι με σύρμα σε μπολ, ν’ αφρατέψει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας τα καλά. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε μ’ αυτό τη μακαρονόπιτα. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, σε αέρα, για 20΄. Αφού κρυώσει ελαφρά την κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια.

Τραχανόπιτα

Υλικά:

2 1/2 λίτρα νερό

500 γραμμ. τραχανά ξινό

400 γραμμ. γάλα φρέσκο

3  αυγά, ελαφρά χτυπημένα

1 κουταλιά βούτυρο

250 γραμμ. φέτα τριμμένη

αλάτι

πιπέρι

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Για την κρούστα γιαουρτιού

2 μεγάλα αυγά

400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό

50 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη

100 γραμμ. γάλα φρέσκο

Εκτέλεση:

Βάζουμε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αλατίζουμε και το ζεσταίνουμε. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός ρίχνουμε λίγο-λίγο τον τραχανά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για 15-20′. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη φέτα, τα αυγά και το μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρέξ. Αδειάζουμε μέσα το μίγμα του τραχανά. Ετοιμάζουμε και την κρούστα γιαουρτιού. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα να ενωθούν. Αδειάζουμε το μίγμα πάνω από τον τραχανά και ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού. Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, για να μπορούμε να την κόψουμε όμορφα.

Πηγή Φωτογραφίας και Συνταγής: theonewithallthetastes.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.