Γυναικολόγος εξηγεί γιατί πραγματοποιεί αμβλώσεις και μετά την 24η εβδομάδα

Από τα χειρότερα «νέα» που μπορεί να λάβει ένα ζευγάρι το οποίο περιμένει μωρό είναι, ότι αυτό πρόκειται να γεννηθεί με σοβαρές χρωμοσωμικές ανωμαλίες (όπως η Τρισωμία 13), οι οποίες θα το αφήσουν με ανεπανόρθωτες αναπηρίες και πιθανώς με ελάχιστα χρόνια ζωής. Τι κάνεις στην περίπτωση αυτή; Ακόμα χειρότερα, τι κάνεις όταν αυτό το μαθαίνεις στην 25η ή 26η εβδομάδα, οπότε ο νόμος απαγορεύει να τερματιστεί μια εγκυμοσύνη;

Η απάντηση σε αυτό είναι από τα μεγαλύτερα ταμπού του δυτικού κόσμου. Μια Αμερικανίδα γυναικολόγος, ωστόσο, με αφορμή έναν νόμο που πέρασε στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος υπερασπίζει το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση, αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά, όπως ποτέ άλλοτε κανένας γυναικολόγος δεν έχει κάνει για αυτό το θέμα. Στο πλαίσιο του νέου νόμου, επιτρέπονται πλέον οι εκτρώσεις ακόμα και μετά την 24η εβδομάδα, αν το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο ή αν απειλείται η υγεία της γυναίκας.

Φυσικά, τα νέα αυτά δεν άρεσαν σε όλους και ειδικά στο κίνημα κατά των εκτρώσεων, στο οποίο αποφάσισε να απαντήσει η γυναικολόγος Jennifer Gunter  με ένα tweet σχετικά με την πραγματικότητα μιας έκτρωσης σε προχωρημένη εγκυμοσύνη:

«Έχω πραγματοποιήσει εκτρώσεις μετά τις 24 εβδομάδες.

Για αρκετά χρόνια ζούσα σε μία πολιτεία που δεν είχε ηλικιακό περιορισμό κύησης.

Δεν έχω κάνει ούτε μία που δεν ήταν ιατρικά ενδεδειγμένη.

Δεν με προσέγγισε ποτέ, καμία γυναίκα που ήθελε απλά να κάνει έκτρωση, χωρίς να υπάρχει ιατρικό πρόβλημα.»

Σε επόμενο tweet συνεχίζει:

«Οπότε αφήστε τα ψέματα.

Η έκτρωση μετά τις 24 εβδομάδες είναι πολύ σπάνια.

Είναι πάρα πολύ ακριβή.

Δεν πρόκειται για “ιδιοτροπία” μιας γυναίκας που απλά κουράστηκε να είναι έγκυος.

Πρόκειται για καταστάσεις με τραγικές ανωμαλίες στο έμβρυο, μερικές φορές συνδυασμένες με προβλήματα υγείας και στη μητέρα.

Γνωρίζω μια περίπτωση, άνω των 24ων εβδομάδων, κατά την οποία δεν υπήρχαν ανωμαλίες στο έμβρυο. Χρειάστηκαν μήνες για να βγάλει το δικαστήριο απόφαση, καθώς οι γονείς του μωρού δεν συμφωνούσαν. Το είχαν βγάλει και οι ειδήσεις. Η γυναίκα έμεινε έγκυος αφού τη βίασε ο αδερφός της.»

Η γυναικολόγος συνέχισε, με επόμενα, πιο επεξηγηματικά tweets:

«Ιδού ορισμένα παραδείγματα:

25 εβδομάδες: Έμβρυο με σοβαρό περιορισμό ανάπτυξης που ίσως να μην καταφέρει να επιβιώσει. Η έγκυος εμφανίζει σοβαρή προεκλαμψία, επιλέγει την έκτρωση, αντί της καισαρικής.

32 εβδομάδες: Έμβρυο χωρίς εγκέφαλο. Η έγκυος δεν αντέχει να της ακουμπούν την κοιλιά και να την ρωτούν για το μωρό. Επιλέγει πρόωρη εισαγωγή που τεχνικά θεωρείται έκτρωση.

Τριπλοειδής κύηση. Είχε σκοπό να γεννήσει στο τέλος του μήνα και να νοσηλευτεί. Στις 36 εβδομάδες γυρνά εγκάρσιο, οπότε δεν μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά. Δεν θέλει να κάνει καισαρική. Επιλέγει διαστολή και εξαγωγή.»

Η Gunter καταλήγει, ότι οι γυναίκες που φτάνουν σε τέτοια σημεία στην εγκυμοσύνη τους, περνούν από πολύ τραυματικά στάδια:

«Θα μπορούσα να συνεχίζω για πολύ ακόμα. Οι παραλλαγές και οι συνδυασμοί μιας τόσο φρικιαστικής εγκυμοσύνης είναι πραγματικά περίεργοι και τραγικοί.

Ένας γιατρός, όμως, και ειδικά ένας γυναικολόγος, χωρίς ενσυναίσθηση ή ιατρική κατανόηση για αυτές τις καταστάσεις; Αυτό είναι τρομακτικό!»

Καλό είναι, λοιπόν, όλοι αυτοί που είναι κατά των εκτρώσεων, να καταλάβουν, ότι υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι που τις επιβάλλουν και ότι μια τέτοια απόφαση, από την πλευρά μιας εγκύου, δεν είναι ποτέ εύκολη. Το ακριβώς αντίθετο, μάλιστα…

Πηγή: scarymommy.com