Αυτά είναι τα πιο θρεπτικά πράσινα λαχανικά σύμφωνα τους ειδικούς

Όλοι ξέρουμε ότι τα πράσινα λαχανικά είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας και σχεδόν απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή μας. Αυτό, όμως, που πιθανώς να μην ξέρουμε είναι ότι δεν έχουν όλα τους την ίδια θρεπτική αξία. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Αποτροπής Χρόνιων Νοσημάτων (CDC) δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με τα «καλύτερα» πράσινα λαχανικά που πωλούνται ευρέως στην αγορά, ώστε να ξέρετε από εδώ και στο εξής ποια έχει πραγματικά νόημα να πιέζετε το παιδί σας (και τον εαυτό σας) να φάει.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον εν λόγω οργανισμό, τα παρακάτω καλύπτουν επαρκώς τις ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου σε: Κάλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολικό οξύ, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, D, Ε και Κ. Οι επιστήμονες τα βαθμολόγησαν ως προς την διατροφική τους αξία με άριστα το 100 ως εξής:

Iceberg

Σκορ: 18,28/100

Αυτό το δημοφιλές είδος μαρουλιού δεν έχει μεγάλη διατροφική αξία, ωστόσο είναι πλούσιο σε νερό, οπότε… κάτι είναι κι αυτό!

Ρόκα

Σκορ: 37,65/100

Μπορεί να έχει μέτρια βαθμολογία, όμως είναι πλούσια σε φωτοχυμικά που μπορεί να παραμποδίζουν την ανάπτυξη συγκεριμένων μορφών καρκίνου, οπότε… μην την σνομπάρετε εντελώς!

Κάλε

Σκορ: 49,07/100

Σε καμία περίπτωση τόσο πολύτιμο διατροφικά όσο πιστεύαμε, μπορεί πάντως να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνες Α, C και K, ενώ έχει και κάμποση πρωτεΐνη.

Μαρούλι ρομάνα

Σκορ: 63,48/100

Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και Α, καθώς και φολικού οξέος.

Κλασικό μαρούλι

Σκορ: 70,73/100

Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες Α και Κ.

Αντίδι

Σκορ: 73,36/100

Τα αντίδια είναι εξαιρετική πηγή θειαμίνης, νιασίνης και ψευδαργύρου.

Σπανάκι

Σκορ: 86,43/100

Πρόκειται για διατροφική υπερδύναμη, καθώς είναι γεμάτο με βιταμίνες Κ και Α, καθώς και με μαγνήσιο και φολικό οξύ.

Και το βραβείο καλύτερου πράσινου λαχανικού πάει στο…

Κάρδαμο

Σκορ: 100/100

Το κάρδαμο περιέχει 106 τοις εκατό της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας σε βιταμίνη Κ, 22 τοις εκατό σε βιταμίνη Α και 24 τοις εκατό σε βιταμίνη C. Περιέχει, επίσης, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Αναρωτιέστε πώς θα το εντάξετε στην διατροφή του μικρού παιδιού που αρνείται να φάει πράσινα; Κρύψτε το σε μία λαχταριστή γρανίτα με μήλο ή σε απολαυστικά μάφινς με αχλάδι και σοκολάτα!

πηγή: huffingtonpost.com