Είναι δυνατόν μια γυναίκα να μείνει έγκυος ενώ ήδη κυοφορεί; Ο γυναικολόγος λέει «ναι» και εξηγεί

Είναι πολλές οι δυσκολίες μιας γυναίκας όταν μένει έγκυος (πρωινές ναυτίες, αύξηση βάρους που δυσκολεύει τις κινήσεις και επιβαρύνει τη μέση), όμως ανάμεσα σε αυτές υπάρχει και ένα πλεονέκτημα που δεν συζητιέται συχνά: Ότι μπορείς να έρθεις σε ελεύθερη επαφή με τον σύζυγό σου, χωρίς να ανησυχείς ότι θα μείνεις έγκυος. Εξάλλου, δεν μπορείς να μείνεις έγκυος, όταν είσαι ήδη έγκυος –σωστά;

Κι όμως, μια γυναίκα ΜΠΟΡΕΙ να μείνει έγκυος ενώ είναι ήδη έγκυος και αυτό ακριβώς συνέβη, μεταξύ άλλων, στην κ. Michelle Hutchins, πριν από μερικά χρόνια, όταν έμεινε έγκυος στο τέλος του 2005 στον γιο της Finley και στις αρχές του 2006 στην κόρη της Macey. Αντίστοιχο συμβάν έλαβε χώρα το 2017, όταν μία παρένθετη μητέρα που κυοφορούσε το μωρό ενός ζευγαριού που δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, έμαθε στις 6 εβδομάδες, ότι ήταν ήδη έγκυος με ένα ακόμα μωρό, αυτό του συντρόφου της!

Και… όσο σπάνιο κι αν είναι αυτό το φαινόμενο, αντίστοιχο περιστατικό είχε αντιμετωπίσει και ο γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Καλογήρου, το 2009, οπότε ζητήσαμε να μας μιλήσει γι’αυτό και να μας εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να συμβεί και αν ενέχει κινδύνους:

«Επικύηση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο έχουμε γονιμοποίηση ωαρίου και ενδομήτρια εξέλιξη εμβρύου ενώ η γυναίκα είναι είδη έγκυος», λέει ο Δρ. Καλογήρου.

«Είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, όμως, η ενδομήτρια εξέλιξη αντιμετωπίζεται σαν μια δίδυμη κύηση.»

Τον ρωτάμε πώς έρχονται στον κόσμο τα δύο αυτά μωρά, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι δίδυμα:

«Συνήθως γίνεται καισαρική τομή, προς το τέλος της κύησης, με συχνό το φαινόμενο να υπάρχει διαφορά βάρους, αλλά και εβδομάδας ανάπτυξης στα έμβρυα». Στην περίπτωση αυτή, το λιποβαρές μωρό πιθανώς να χρειαστεί να παραμείνει μερικές εβδομάδες στη Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών, μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό βάρος.

Αναρωτιέται κανείς, αν υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες κατά τις οποίες θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια τέτοια κύηση: «Η επίκυηση ενδέχεται να συμβαίνει σε διάφορα θηλαστικά, όπως είναι τα τρωκτικά (ποντίκια και αρουραίοι), τα κουνέλια, τα πρόβατα, τα άλογα και τα μαρσιποφόρα καθώς και σε κάποια ψάρια.

Στους ανθρώπους είναι αρκετά σπάνιο το φαινόμενο. Σε κάποιες συνθήκες μπορεί να συμβεί ιδίως σε περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ωστόσο τα στοιχεία που έχουμε όμως είναι ελάχιστα. Έτσι, δεν μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένη απάντηση αναφορικά με το πού οφείλεται.

Θα λέγαμε, ίσως, ότι μπορεί να σχετίζεται με κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ορμονικών διαταραχών ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που όμως -επαναλαμβάνω- δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να απαντούν με σαφήνεια στο γιατί».

Στο ερώτημα αν του έχει συμβεί να αντιμετωπίσει κάποια τέτοια κύηση στο παρελθόν, ο κ. Καλογήρου απαντά:

«Στη Μονάδα μας, την womanclinic Καλογήρου, το 2009 είχαμε, έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση, ανάπτυξη  ενός εμβρύου στη μήτρα και έπειτα από αρκετές εβδομάδες εμφανίστηκε 2ος  σάκος, με διαφορά σχεδόν 3 εβδομάδες. Επρόκειτο για ένα φαινόμενο που δεν μπόρεσε ποτέ να εξηγηθεί. Τελικά από την κα Μ.Ε. γεννήθηκαν δύο υγιέστατα παιδάκια με διαφορά σχεδόν 3 εβδομάδων στο τέλος της εγκυμοσύνης, με καισαρική, και σήμερα είναι απόλυτα φυσιολογικά. Αυτό είναι το απόλυτο ιστορικό επικύησης στην Ελλάδα, αλλά ίσως και παγκόσμια… και φυσικά πάρα πολύ σπάνιο. Το αποκαλύπτω αποκλειστικά σε σας γιατί μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να το εξηγήσουμε!»