Έρευνα αποκαλύπτει: Το “ψυχικό φορτίο” καταρρακώνει τις εργαζόμενες μαμάδες – Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί κατά καιρούς για τον ρόλο της μαμάς . Οι πολλές χαρές με τις οποίες συνοδεύεται σίγουρα δεν αμφισβητούνται, δεν μειώνουν όμως το βάρος των υποχρεώσεων που τον ακολουθούν.

Οι προσδοκίες που έχουμε όλοι από τις μαμάδες – γυναίκες είναι πάρα πολλές, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ το στρες και το άγχος που εκείνες νιώθουν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, το 72% των μαμάδων πιστεύουν ότι είναι μόνο δική τους ευθύνη ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Bright Horizons Family Solutions, επικεντρώθηκε στο «ψυχικό βάρος» που αντιμετωπίζουν οι μαμάδες εξαιτίας των τόσων ρόλων που αναλαμβάνουν. Είχε δείγμα 2,082 ενήλικους, εργαζόμενους γονείς με παιδιά κάτω των 18 ετών, από την Αμερική.

Τι έδειξαν τα στοιχεία για τις γυναίκες

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, στο 40% των αμερικάνικων οικογενειών οι γυναίκες είναι οι «κουβαλητές». Συγκεκριμένα, το 86% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν υπεύθυνες για όσα είχαν να κάνουν με την οικογένεια και το σπίτι τους, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς των παιδιών σε δραστηριότητες, αλλά και το προγραμματισμό των τελευταίων.

Το 52% των εργαζόμενων μαμάδων παραδέχονται ότι εξαντλούνται, εξαιτίας των υποχρεώσεων του σπιτιού και το 69% από αυτές συμφωνούν ότι το νοικοκυριό βρίσκεται πίσω από την πνευματική τους κατάρρευση.

«Το συναισθηματικό – ψυχικό βάρος παράλληλα με τον πολύ λίγο χρόνο που έχουν, είναι η αιτία της πνευματικής κατάρρευσης των γυναικών.  Η απαίτηση οι γυναίκες να είναι, πέρα από γονείς, και στυλοβάτες του σπιτιού και όλης της οικογένειας, της οδηγεί στο να νιώθουν εξουθενωμένες όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά. Γι’ αυτό και οι εργοδότες πρέπει να προωθήσουν την ισότητα, να λαμβάνουν τις ανάγκες όλων», σημειώνουν οι ερευνητές.

Και συνεχίζουν: «Για να αναπτυχθούν τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες στο θέμα της καριέρας, οι εργοδότες θα πρέπει να προσφέρουν δελεαστικά προγράμματα που κέντρο θα έχουν την οικογένεια. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίσουν οι εργαζόμενοι ίση αντιμετώπιση και πρόσβαση στην υποστήριξη, την ασφάλεια και την εργασία. Στόχος είναι να αλλάξουν οι συνήθειες στους χώρους εργασίας, οι οποίες λειτουργούν, κατά κύριο λόγο, υπέρ των ανδρών. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο οι μαμάδες και οι μπαμπάδες θα μπορούν να μοιράζονται το ίδιο φορτίο».

Τι έδειξαν τα στοιχεία για τους άνδρες            

Η έρευνα απέδειξε ότι ακόμα και οι άνδρες που αναλαμβάνουν οικογενειακές ευθύνες, τις περισσότερες φορές, δεν τα καταφέρνουν  τόσο καλά, ίσως επειδή δεν έχουν και την αντίστοιχη στήριξη από τη δουλειά. Έτσι οι μητέρες αναγκάζονται να σηκώνουν και το προσωπικό, αλλά και το επαγγελματικό φορτίο.

Και για να γίνουν πιο σαφείς οι ερευνητές τόνισαν ότι μόνο το 22% των ανδρών που δουλεύουν και ασχολούνται με τα παιδιά και το σπίτι τους, τα εγγράφουν σε δραστηριότητες εκτός σχολείου, ενώ μόνο το 23% των μπαμπάδων φροντίζει τα παιδιά του όταν δεν έχουν σχολείο ή δεν νιώθουν καλά, σε αντίθεση με το ποσοστό των γυναικών που αναλαμβάνουν και αυτή την ευθύνη, το οποίο φτάνει το 49%.

«Τώρα είναι η καλύτερη ώρα για να σπάσει αυτό το πρότυπο, τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά. Προσφέροντας στήριξη στις εργαζόμενες μητέρες τα βάρη που εκείνες έχουν θα μειωθούν και η απόδοσή τους στη δουλειά θα βελτιωθεί. Ενώ, δημιουργώντας περιβάλλοντα που οι άνδρες ενθαρρύνονται  και επευφημούνται, επειδή αναλαμβάνουν και εκείνοι οικογενειακές ευθύνες , θα καταφέρουμε να χτίσουμε έναν πολιτισμό στον οποίο οι απαιτήσεις της κάθε οικογένειας θα μοιράζονται σωστά και όλοι θα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι», τονίζουν οι ειδικοί.