“Έχει νόημα το 18μηνών μωράκι μου να κάνει το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β;”

«Πόσο διαδεδομένη είναι η Μηνιγγίτιδα Β; Έχει νόημα να κάνει ένα παιδάκι 18 μηνών το εμβόλιο, δεδομένου ότι είναι ακριβό; Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο; Ποιες οι παρενέργειες; Έχει προκαλέσει κάπου, κάποια σοβαρή ασθένεια ή θάνατο; Πόσο χρόνο το εμβόλιο κυκλοφορεί στην αγορά και πόσα χρόνια έχει ελεγχθεί; Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας»

Απαντά ο παιδίατρος Ηλίας Χαραμαράς

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή (πρήξιμο, ερεθισμός) των μηνίγγων (μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό). Αυτή η φλεγμονή προκαλεί αλλαγές στο υγρό (εγκεφαλονωτιαίο υγρό) που περιβάλλει τα όργανα αυτά.

Είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος, η οποία οφείλεται, συνηθέστερα, σε ιούς και βακτήρια. Στην περίπτωση που η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε βακτήριο (βακτηριακή μηνιγγίτιδα) είναι αρκετά σοβαρή και χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες ακόμα και θάνατο.

Από μηνιγγίτιδα νοσούν, συνήθως, μωρά και έφηβοι, ενώ η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί όπως και το απλό κρύωμα.

Το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β

Η επιστήμη της Ιατρικής έχει καταφέρει να κατασκευάσει εμβόλια για αρκετούς τύπους της βακτηριακής μηνιγγίτιδας (Α, C, Y, W135) και να μειώσει έτσι τα κρούσματα της ασθένειας.

Το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Β κυκλοφόρησε πριν περίπου 10 χρόνια έπειτα από έρευνα 20 και πλέον ετών. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να μειώσει και τη νόσηση (εκδήλωση της ασθένειας) και την φορεία (να φέρει, δηλαδή, κάποιος το μικρόβιο στον οργανισμό του, αλλά να μην εκδηλώνει την ασθένεια).

Είναι ευρέως διαδεδομένο και χρησιμοποιείται από γιατρούς παγκοσμίως. Θεωρείται ασφαλές και συνίσταται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με προτεραιότητα εκείνες του υψηλού κινδύνου, στις οποίες – στην χώρα μας – παρέχεται και δωρεάν.

Παρενέργειες

Όσα χρόνια κυκλοφορεί το εμβόλιο στην αγορά δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή επιπλοκή από τη χορήγησή του.

Όπως μετά από κάθε εμβόλιο, όμως, μπορεί ο ασθενής να παρουσιάσει μικρό πυρετό, ερυθρότητα ή πρήξιμο και δυσανεξία στην περιοχή που έγινε η ένεση με το εμβόλιο. Αυτά τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές υποχωρούν μετά από 2 με 3 ημέρες .

Εν κατακλείδι, το εμβόλιο προτείνεται και για μωράκια κάτω των 2 ετών – σε αυτή την ηλικία χορηγούνται 3 δόσεις (2 με διαφορά 2 μηνών μεταξύ τους και η τελευταία με διαφορά ενός 6μήνου).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο γονέας πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια οφείλει να μιλήσει με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί του και γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας.

Ηλίας Χαραμαράς
Παιδίατρος

Χρηστομάνου 62, Σεπόλια, Αθήνα

Site: http://www.iliascharamaraspediatrician.eu

Facebook page Ηλίας Γ. Χαραμαράς Παιδιατρικό Ιατρείο