Κορωνοϊός: “Υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης στο έμβρυο αν νοσήσει η έγκυος;” Απαντά η γυναικολόγος κ. Τσιαούση

Με τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα να αυξάνονται και τα νέα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων στη χώρα, έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στις γυναίκες που κυοφορούν.

Το infokids.gr επικοινώνησε με τη γυναικολόγο κ. Ιωάννα Τσιαούση, η οποία μάς μετέφερε τις οδηγίες που εξέδωσε χθες (9/3) το Βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων σε συνεργασία με την αντίστοιχη Βασιλική Ακαδημία των Μαιών και τη Βασιλική Ακαδημία Παιδιάτρων για τις εγκυμονούσες.

Όπως αναφέρει η κ. Τσιαούση, οι οδηγίες αυτές συνεχώς θα αλλάζουν. Δεν έχουν προκύψει ύστερα από κλινικές μελέτες και πολλαπλά δεδομένα. Είναι οδηγίες που αύριο ή σε μία εβδομάδα μπορεί να αλλάξουν.

«Αυτό που ξέρουμε προς το παρόν είναι τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από τις εγκύους που έχουν προσβληθεί κυρίως στην Κίνα. Διακρίνουμε τα εξής τρία πράγματα που είναι σημαντικά:

1. Η έγκυος φαίνεται να μην κινδυνεύει περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό. Ενώ στην περίπτωση της γρίπης οι έγκυες θεωρούνται ευπαθής ομάδα, στον κοροναϊό η έγκυος δε φαίνεται να κινδυνεύει περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό. Από τη στιγμή που θα νοσήσει, δεν αναπτύσσει επιπλοκές περισσότερες από αυτές μιας άλλης γυναίκας ίδιας ηλικίας. Εξαιρούνται βέβαια γυναίκες που έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως αναπνευστικό πρόβλημα, στεφανιαία νόσο, νεφρική πάθηση, αιματολογικό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη. Αυτές οι έγκυες σαφέστατα πρέπει να προσέξουν πολύ.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ