Μαρμελάδα κάστανο

Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια, καθώς και για αθλητές.

Παρόλο που το κάστανο κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς, το βρώσιμο τμήμα του καρπού είναι μαλακό και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα, ομοιάζοντας περισσότερο με δημητριακό παρά με ξηρό καρπό.

Τα κάστανα είναι γνωστά για την προστατευτική τους δράση στο καρδιαγγειακό και τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών. Αποτελούν δε καλή πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.

Σήμερα σας προτείνουμε να φτιάξετε μια μαρμελάδα κάστανο ιδανική ως άλειμμα ψωμιού στο πρωινό γεύμα καθώς και ως συνοδευτικό για κέικ και μπισκότα!

Υλικά (για 1 ½ κιλό)

1.400 γρ. κάστανα, με τη φλούδα τους
1 κιλό καστανή ζάχαρη
1 λουβί φυσική βανίλια
200 ml νερό

Εκτέλεση

Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζετε τη φλούδα των κάστανων γύρω γύρω, αρχίζοντας από την πεπλατυσμένη πλευρά. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με νερό. Όταν πάρουν την πρώτη βράση, τα αφήνετε για 2 λεπτά ακόμα σε δυνατή φωτιά. Τα βγάζετε ένα ένα και τα καθαρίζετε από την εξωτερική και την εσωτερική τους φλούδα.

Στη συνέχεια, τα τοποθετείτε ξανά σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Τα σουρώνετε καλά και τα περνάτε από το μύλο των λαχανικών για να γίνουν πουρές.

Ξεπλένετε την κατσαρόλα και βάζετε να βράσουν τα 200 ml νερό μαζί με τη ζάχαρη κι ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί ένα σιρόπι.Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5 λεπτά, με την κατσαρόλα ανοιχτή. Έπειτα, δυναμώνετε τη φωτιά, σχίζετε τη βανίλια με τη μύτη ενός μαχαιριού, τη ρίχνετε στο σκεύος με τον πουρέ, ανακατεύετε και μόλις πάρει βράση ξανά, χαμηλώνετε και πάλι τη φωτιά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα.

Μεταγγίζετε τη μαρμελάδα κάστανου σε ένα ή περισσότερα βάζα και τα αφήνετε ανοιχτά μέχρι να κρυώσει. Στη συνέχεια τα κλείνετε με το καπάκι τους και διατηρείτε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

Διαβάστε επίσης:

Cupcakes με μπισκότα σοκολάτας

Μπισκότα μανταρίνι

Κέικ με γιαούρτι και μήλα