Μέλασμα ή Χλόασμα: Τι είναι η «μάσκα της εγκυμοσύνης»

Μέλασμα ή Χλόασμα: Τι είναι η λεγόμενη «μάσκα της εγκυμοσύνης»

Επηρεάζει συγκεκριμένα τις έγκυες γυναίκες είναι μια επίκτητη δερματοπάθεια

Το μέλασμα που επίσης αποκαλείται χλόασμα ή «μάσκα εγκυμοσύνης», λόγω του σχήματος που παίρνει γύρω από τα μάτια, η οποία επηρεάζει συγκεκριμένα τις έγκυες γυναίκες είναι μια επίκτητη δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από συμμετρική κηλιδώδη υπερμελάγχρωση του προσώπου.

Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος, δρ. Στέργιος Παπαχατζόπουλος, σε ανάρτησή του, αυτές οι δερματικές βλάβες, εμφανίζονται ως σχετικά συμμετρικές κηλίδες γκριζο-κυανού ή καφέ χρώματος κι έχουν ασαφή όρια, δεν είναι φακίδες και αναπτύσσονται κυρίως στο πρόσωπο – μάγουλα, ρουθούνια, μέτωπο και/ή άνω χείλος, στο λαιμό και στα χέρια. Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια.

Από το μέλασμα, επηρεάζονται αρκετές γυναίκες που δεν είναι έγκυες, εξαιτίας της λήψης ορμονών για την αντισύλληψη. Αυτό αποκαλείται «μάσκα ελέγχου γέννησης».

Επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες μεταξύ των 20 και 45 ετών, με σκούρο χρώμα δέρματος που ζουν σε ηλιόλουστες περιοχές.

Πιο αναλυτικά, το μέλασμα επηρεάζει:

  • πάνω από το 90% των εγκύων γυναικών
  • 1 στις 3 γυναίκες που λαμβάνουν ορμόνες για αντισύλληψη,
  • γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
  • 30% των γυναικών δηλώνουν οικογενειακό ιστορικό μελάσματος.
  • Tους καλοκαιρινούς μήνες σημειώνεται έξαρση των περιστατικών μελάσματος, εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας.

Παγκοσμίως, έχει υπολογιστεί ότι οι πανάδες προσβάλλουν περίπου 45-50 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων το 90% είναι γυναίκες.

Είναι μια καλοήθης κατάσταση, χωρίς κίνδυνο να εξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος. Δεν αποτελεί λοιμώδη πάθηση, ως εκ τούτου δεν είναι μεταδοτική και δεν οφείλεται σε αλλεργία.

Παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση μελάσματος είναι:

  • η ανεπάρκεια του οργανισμού σε σίδηρο, η έλλειψη μαγνησίου βιταμίνης C
  • Οι ορμόνες σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο , είναι ένας σημαντικός παράγοντας εμφάνισής του.
  • Οι ορμόνες προκαλούν την υπερδιέγερση των κυττάρων που παράγουν μελανίνη, που είναι η χρωστική η οποία είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος.
  • Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ενοχοποιούνται ορισμένα φάρμακα και καλλυντικά για τις φωτοαλλεργικές αντιδράσεις τους
  • Η αφυδάτωση του δέρματος
  • Οποιαδήποτε φλεγμονή, έγκαυμα, τραυματισμός του δέρματος ή ακμή που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμία.

Συνιστάται η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και η καθημερινή χρήση αντιηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF50+).

Κατόπιν ιατρικής εξέτασης από τον δερματολόγο και την αξιολόγηση του τύπου και του βάθους της βλάβης, προτείνονται οι εξής θεραπείες:

Σε πρώτο στάδιο, αντιμετωπίζεται τοπικά εστιάζοντας στις πηγές σύνθεσης της μελανίνης (αποχρωματιστικές ουσίες), προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία με ισχυρά αντιηλιακά προϊόντα και αλοιφές κάλυψης για αισθητικούς λόγους.

Αν οι πανάδες έχουν περισσότερο βάθος, επιλέγονται χημικά peeling ή και η χρήση laser, που εφαρμόζονται από τον εξειδικευμένο δερματολόγο στις υπερμελαγχρώσεις για αποφυγή εμφάνισης επιπλοκών.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, μην χρησιμοποιείτε λευκαντικά καλλυντικά, χημικά peeling και άλλες θεραπείες λεύκανσης του δέρματος.Το χλόασμα είναι πολύ συχνό, αλλά εντελώς ακίνδυνο και συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, γι’ αυτό περιμένετε πρώτα να γεννήσετε και να σταματήσει ο θηλασμός και αν δεν υποχωρήσουν τα σημάδια, προχωρήστε σε θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Η σωστή διατροφή “χτυπάει” την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας

Δωρεάν μαστογραφία και γυναικολογικές εξετάσεις για τις γυναίκες Ρομά στους Σοφάδες Καρδίτσας

Ροή Ειδήσεων