Τι θα θυμούνται πάντα τα παιδιά σου από σένα γονιέ

Αγαπητέ γονιέ,

Στο τέλος της ημέρας, το παιδί σου θα θυμάται πολλά πράγματα, αλλά να είσαι σίγουρος ότι ΔΕΝ θα θυμάται τα χρήματα που ξόδεψες για αυτό. Θα θυμάται τις αγκαλιές που του χάρισες απλόχερα, τα χαμόγελα και τα γέλια σας, τα αστεία σας, τις συμβουλές σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από πολλά χρόνια, οι αναμνήσεις που περισσότεροι άνθρωποι κρατούν δεν έχουν να κάνουν με πράγματα αλλά με εμπειρίες. Ένα οικογενειακό ταξίδι, μια βόλτα στη βροχή, ένα απόγευμα που γελούσατε για ώρες ή τα αυτοσχέδια καλοκαιρινά σας παιχνίδια στην αμμουδιά… Αυτά είναι που θα θυμούνται από την παιδική ηλικία τους!

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 πράγματα που τα παιδιά σας θα θυμούνται από την παιδική τους ηλικία.

Τις κοινές σας εμπειρίες

Μπορεί να μην θυμούνται το κάθε παιχνίδι που τους αγοράσατε σε γενέθλια και γιορτές αλλά να είστε απόλυτα σίγουρα ότι θα ανατρέχουν πάντα στις οικογενειακές αναμνήσεις που σηματοδοτούν τις φορές που δώσατε ιδιαίτερη προσοχή σε όσα σας έλεγε ή σας έδειχνε το παιδί.  Όταν δίνετε στο παιδί σας αμέριστη προσοχή και αφήνετε πέρα το κινητό τηλέφωνο, εκείνο αισθάνεται ότι είστε πλήρως αφοσιωμενοι σε αυτό και σίγουρα αυτές οι στιγμές δεν ξεθωριάζουν από την μνήμη του.

Τα θετικά και εμψυχωτικά σας λόγια

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να πείτε για να επηρεάσετε θετικά το παιδί σας όπως, «είμαι περήφανη για σένα», «Είσαι ένας καλός φίλος »«Είσαι σπουδαίο παιδί.»  Όλες αυτές οι φράσεις επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση ενός παιδιού από μικρή ηλικία. Φροντίστε λοιπόν να τις θυμάστε.

Πώς διαχειριστήκατε δύσκολες καταστάσεις

Ο τρόπος λοιπόν που διαχειριστήκατε μια απώλεια ή μια ασθένεια μέσα στην οικογένεια είναι κάτι το οποίο πάντα θα θυμούνται. Δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον τρόπο που τους μιλήσατε και πώς τους κάνατε να αισθανθούν ασφάλεια και προστασία.

Τις στιγμές που απουσιάσατε

Μπορεί τα παιδιά να θυμούνται τις στιγμές που σας χρειάζονταν και δεν ήσασταν εκεί, είναι όμως κι αυτό μες στη ζωή επειδή δεν μπορείτε και δεν θα είστε πανταχού παρόντες. Δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη φορά που είδαν έναν κακό εφιάλτη κι εσείς δεν ξυπνήσατε να τον/την παρηγορήσετε ή εκείνη τη φορά που πήρε ένα πολύ καλό βαθμό στο σχολείο και ανυπομονούσε να επιστρέψει σπίτι ώστε να σας το πει.

Την συμπεριφορά που είχατε εσείς και ο/η σύζυγός  σας μπροστά τους

Τα παιδιά λαμβάνουν επιρροές από σας όλη την ώρα, ακόμα κι όταν μιλάτε άσχημα για κάποιον πίσω από την πλάτη του ή αντιμιλάτε σε ένα άλλο πρόσωπο και μπορεί να το ερμηνεύσουν ως μια συμπεριφορά ακόμη και απέναντι στα ίδια. Όταν λοιπόν είστε σπίτι με τα παιδιά και αλληλεπιδράτε με τον σύντροφό σας φροντίστε να κρατάτε το κλίμα θετικό με αγάπη, φροντίδα και ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον γιατί τα παιδιά φιλτράρουν τα πάντα και μαθαίνουν από την συμπεριφορά σας ακόμα κι αν η προσοχή σας είναι στραμμένη αλλού.